Следва

Детство мое, кулинарно и вълшебно! Как се приготвя обяд за шампиони

Детство мое, кулинарно и вълшебно! Как се приготвя закуска за шампиони

Всичко е вкусно, когато мама го прави, и най-старите и най-изпитани неща са най-безотказно работещите....

Food преди 12 години

Колко хубаво, в детството място за тягостно притеснение относно калориите няма.

Всичко е вкусно, когато мама го прави, и най-старите и най-изпитани неща са най-безотказно работещите.
Няма хай-тек, няма био, няма молекулярна кухня, изобщо няма съмнение кое си струва в името на небцето и кое не.

При децата, да са живи и здрави, няма поза, нито мода, на тях или им е вкусно или не, или харесват, или не и или са решени да "преборят" пилешките мускули и да станат силни и здрави, или да!

В днешното 10-степенно ДЕТСКО меню ще се опитаме да включим всички любими, стари, но златни идеи за вкусно и неотказваемо детско ядене в един, посветен кулинарно и с много любов ден на най-смислените и добри обитатели на планетата.

Защото го заслужават.

А и защото кефът от това да гледаш как сръчни ръчички бутат в лакоми устички това, което ти си забъркал, с цялата си любов, е най-хубавото, което може да ти се случи в един добре изживян ден.

Започваме от закуската, по обяд ни чакай с обедната тристепенка, следобед - естествено - във времето за следобедна закуска с най-неустоимото предложение, а привечер - с най-хитрото, което можем да измислим за питателна, но лека вечеря.

Закуска за шампиони.
Пържени филии по класическа бабина/майчина/татина рецепта:

Най-важното при тях е да са сочни и топли, когато шампионът е готов да им се наслади. Ползвай мекичък, бял, пресен хляб. От пълнозърнести експерименти в този случай няма полза.

Останалите важни продукти са:
яйца, според броя на гладните
щипка сол
щипка захар
олио - много


Как протича пърженето:
Яйцата, предварително перфектно разбити със страст, захар и сол, по щипка, се намират в дълбокото съдче, в което си решен да потапяш филийките.
Хлябът е нарязва на по-дебели филийки и чака да бъде потопен.
Напоените филийки се пускат в предварително загрятото олио и се пържат до ... придобиване на готов вид.

Сервират се топли, по желание с каквото имаш, но най-хубавко със сирене, домашно сладко или захар.



Закуска за шампиони 2:
Бухтички, ароматни, топли, разкошни, и много.
Тук най-важното е да замирише цялата къща, не пренебрегвай силата на обонянието. Една предусетена камара от бухтички сутрин в свеж ден като днешния "прави" нещата божествени без други добавки.

Какво ти трябва:
3 яйца, кофичка кисело мляко с разтворени в нея чаена лъжичка и половина сода за хляб, щипка кафява захар, щипка сол и бяло брашно колкото поеме, така, че да получиш тесто, като по-гъста боза.

В тиган с високи стени слагаш повечко олио, изчакваш да се сгорещи и с лъжица, гребвайки от сместа, пускаш в тигана. Прелестта почти веднага се надува, изчакваш да се изпържи хубаво от едната страна и обръщаш, за да се изпържи и от другата. Важна хватка е да се уцели температурата на котлона, не бива да е много силен, защото има опасност бухтичката да се препържи отстрани, а да остане леко сурова отвътре.

След като извадиш бухтичките от тигана, слагаш в хубава чиния и ръсиш с пудра захар. Става и с кристална, но не е същото.

И за да не зареве някой с пълно гърло, ей, ма това не е здравословно, особено пък за деца, първо, ще кажем, че ние така израснахме и ни няма нищо, и второ, ето го момента да добавиш третото важно нещо към утринното детско меню. Плод, салата от плодове, купа ягоди, току-що измити, голяма доза фреш или просто ябълка, с която се тича надолу по стълбите, защото приятелите чакат...

Честит 1-ви юни!
 

More from View Sofia

More Food