Следва

Близнаците през юни ще омайват с привлекателност, а Ракът ще бъде най-силно изкушаван. Виж още в месечния хороскоп

Детство мое, кулинарно и вълшебно! Как се приготвя обяд за шампиони

Хайде всички на масата. Време е за обяда, който крие много приключения, защото ястията следват на масата като...

Health преди 12 години

Хайде всички на масата. Време е за обяда, който крие много приключения, защото ястията следват на масата като на кралски пир.

В днешното 10-степенно ДЕТСКО меню ще се опитаме да включим всички любими, стари, но златни идеи за вкусно и неотказваемо детско ядене в един, посветен кулинарно и с много любов ден на най-смислените и добри обитатели на планетата.

Започнахме със закуската, най-любима от всички, и съвсем естествено продължаваме с обяда, който включва предястие, основно ястие и десерт:

I. Предястие
Green yogurt или наречено просто таратор


Няма съсед, брат, съпруг, който да не уважава традиционния и така добре познат таратор. При децата със сигурност също е така, макар те често да протестират срещу копъра и чесъна в него. Много е лесно, просто го махаш.

Една порция от около 150 мл е напълно достатъчна за малкия човек. За това ще са ти нужни 100 гр. кисело краве мляко, ¼ краставица – обелена и ситно накълцана, няколко капки зехтин или олийце и малко вода. Можеш да импровизираш със смлени орехи, преди сервирането.

II.  Ястие. Основно.
Пиле с ориз и маслини
Друго си е да замирише оризът с пилешкото на фурна. Има друга, много топла атмосфера. 

За да го сготвиш, ти трябват следните продукти: няколко броя пилешки филенца, може и бутчета според членовете на семейството. По добре дори бутчета, защото препечената кожичка най я обичат. 1 к. ч. черни маслини без костилките, 2 глави лук, може и пресен няколко стръка – ей така, да си замирише на яхнийка, 3 моркова, нарязани на кръгчета или на ситни кубчета, 3 к. ч. ориз, 8 кафени чаши горещ бульон или само вода, малко сол, 5 с. л. зехтин или олио, черен пипер, ама много малко за вкус.

Всичко си имаш, измиваш и действаш. Оризът, също измит, се оставя да престои 10-15 мин. във вода. Бутчетата или филето се слагат в тавичката със зехтина и загряваш леко във фурната. Добавяш после лука и морковите. Печеш около 10-15 минути.
После идва ред на ориза и маслинките. Прибавяш отцедения ориз, объркваш с маслинките и печеш още 10 минути във фурната.
Когато го извадиш, го залей с горещия бульон и подправките. Крайното печене е най-хубавата част. Вече си сервирал таратора, а уханието от фурната предизвиква още повече глада на малчуганите. Зачервените бутчета и добре запечения ориз се сервират когато са готови и горещи.

III. Десерт.

Крем какао за заслужили

Крем какао, ммм, колко спомени ни връща само! Ароматът му може да изпълни едни цял куфар с тях и да прибави нови. Всяко дете го обожава, защото макар и да е роднина на омразния грис с мляко, е съвсем различно и много, ама, много вкусно!

И така:
Нужно е прясно мляко, макар че в нашето детство имаше случаи някоя баба да го приготви с най-обикновена вода и той пак беше вълшебен. Царевично нишесте, захар на вкус, щипка канела, може и яйце (за литър мляко са достатъчни две).

В кипналото мляко се добавят разтвореното в малко вода царевично нишесте, разбитите жълтъци, захарта и канелата. Докато се прибавят към млякото, сместа се бърка непрекъснато, за да не стане на бучки. Съда с крема се връща на котлона за 1-2 минути, а след това се разлива в купички и се декорира с по една бисквитка котешко езиче и прясна ягодка.

Какво да ти кажем, тази съкровищница на миналото крие толкова очарование, че може да превърне един обикновен ден в истинска кулинарна магия.

Следва следобедният сън, а после ни чакай със закуска номер 2 - следобедната - към 16.00 часа.
 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.