Дизайнери за следене: Михаел Ван Дер Хам/Michael Van Der Ham

Увереност. Сексапил. Оригиналност. Това излъчват роклите на талантливия млад дизайнер от холандски произход...

Увереност. Сексапил. Оригиналност. Това излъчват роклите на талантливия млад дизайнер от холандски произход Михаел Ван Дер Хам (Michael Van Der Ham). И точно заради това и точно в първата седмица от лятото, решихме да ти припомним кой е дизайнерът, който според нашия моден репортер в Лондон "винаги знаеш какво ще представлява колекцията и същевременно никога не знаеш как ще изглежда." Едно чудесно определение за работата му.

И той като Мери Катрандзу е намерил своята тясна специализация и действа колекциите си само в нея, само че тя самата е неизчерпаема.

Поредният изключителен талант, родом от Холандия, следва мода в малък колеж, след което завършва магистратура като дизайнер в световно известния Central Saint Martin’s в Лондон.

Ван Дер Хам е едва 25-годишен, но вече с 3 собствени успешни колекции зад гърба си.
Уникалните му идеи са заблеязани по време на стажовете му в Alexander McQueen и Sophia Kokosalaki. Там вярват, че ще стане голяма звезда в света на модата един ден и точно така и става. Оттам стартира и неговият творчески успех, силно повлиян от двата много различни помежду си лейбъла.

Базиран в Лондон, първата му колекция като млада надежда на модата колекция е есен-зима 2009 година, а концепцията за нея черпи от три рокли на Анди Уорхол, които поп-арт художникът създава за специално изложение през 70-те години. Всяка рокля съдържа компоненти на различни дизайнерски рокли от Yves Saint Lauren, Oscar De La Renta, Valentino и Diane Von Furstenberg.

Младият, тогава все още бъдещ, дизайнер се впечатлява от еклектиката, която вижда в 3-те рокли и решава да експериментира с нещо подобно, но от свои платове.

Така стартира неговото творчество, което модата определя като „красиви рокли от колажи с парчета плат”.


есен-зима 2009

Въпреки че е вдъхновена от 70-те години на миналия век, техниката, която Михаел използва, подобно на Уорхол, превръща роклите му в ретроспекция на няколко емблематични десетилетия. Той комбинира стиловете на 60-те и 70-те години на ХХ век, като при някои от роклите рискува и с модата на 20-те и 50-те.

А сам пък определя работата си като „3D колаж от разнообразни цветове и материи”.
Най-голямото предизвикателство за създаването на своя моден Франкеншайн било изборът на плат и съчетанието му с останалите материи, но няколко колекции по-късно все по-успешно усвоява техниката и това се превръща в неговата запазена марка.

За пролет-лято 2011 дизайнерът следва същия маниер на работа, като основно залага на пастелените цветове, цветята и разбира се – роклите.


пролет-лято 2011

В пролетната си колекция Михаел Ван Дер Хам е силно повлиян от стария холивудски стил, примесен с постмодерен гръндж. Съчетава различни материи като кадифе, вълна, сатен, туид и акрил в над 25 различни цвята. Просто уникално! А когато го видиш на живо, както на нас ни се случи в Лондон, тогава ти се струва още по-гениален.

Той споделя, че тази колекция е била най-трудната за него до този момент в кариерата му.

Дизайнерът признава, че дрехите му не са за всеки и рокля, в която преобладава леопардовото, с тясно бюстие от сив сатен, и същевременно широко асиметрично скроена надолу в съчетание с тъмносиньо кадифе, не би могла да се носи и възприеме от всяка дама. Така описано звучи сякаш дрехите идват малко в повече, но всъщнос съчетанията, които прави са много шик и приковават все повече погледи.

Независимо че все още прохожда като дизайнер, роклите на Михаел Ван Дер Хам се предлагат в едни от най-големите бутици по света - от Ikram в Чикаго до Crawford в Хонконг.
 

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.

Още от ViewSofia