Гъши дроб - истинският вкус на лукса

Foie gras го наричат французите, което в превод на български означава мазен дроб. По принцип Франция се смята за един от основните...

Foie gras го наричат французите, което в превод на български означава мазен дроб. По принцип Франция се смята за един от основните производители и разпространители на гъши дроб в света, но историята на това ястие, започва от по-далеч.

Фрески, открити в Египет, показват, че за първи път този вид прелетни птици са опитомявани за консумация точно там, като основно са изхранвани със смокини. От миграцията на гъските на север малко след като са угоени, се получило естественото разпространение на видовете. Така, в един момент почти целият средиземноморски свят познавал вкуса на охранения гъши дроб, който днес се счита за един от най-големите деликатесни ястия.

Постепенно Европа се превръща в постоянен произвдител и консуматор на птичия продукт, а в края на XIX век във Франция вече има обявени стандарти за отглеждането на птиците.

Когато царевицата пристигнала в Европа, французите започнали да угояват гъските с царевична каша, от което вкусът на черния им дроб значително се подобрил.

В днешно време много организации за защита на животните са се обявили срещу производството и разпространението на гъшия дроб, заради начина, по който се угояват птиците.

Коментари: 1

B
bongo (2012/04/01 / 00:53)
Запитайте се как се прави този гъши дроб - как се отглеждат животните - вижте този клип и ще ви стане ясно.... http://www.gaia.be/fr/gaia-tv/production-de-foie-gras-en-belgique

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.