Следва

Гениалните прости неща - Спагети Aglio, оlio, peperoncino

Гъши дроб - истинският вкус на лукса

Foie gras го наричат французите, което в превод на български означава мазен дроб. По принцип Франция се смята за един от основните...

Стил преди 16 години

Foie gras го наричат французите, което в превод на български означава мазен дроб. По принцип Франция се смята за един от основните производители и разпространители на гъши дроб в света, но историята на това ястие, започва от по-далеч.

Фрески, открити в Египет, показват, че за първи път този вид прелетни птици са опитомявани за консумация точно там, като основно са изхранвани със смокини. От миграцията на гъските на север малко след като са угоени, се получило естественото разпространение на видовете. Така, в един момент почти целият средиземноморски свят познавал вкуса на охранения гъши дроб, който днес се счита за един от най-големите деликатесни ястия.

Постепенно Европа се превръща в постоянен произвдител и консуматор на птичия продукт, а в края на XIX век във Франция вече има обявени стандарти за отглеждането на птиците.

Когато царевицата пристигнала в Европа, французите започнали да угояват гъските с царевична каша, от което вкусът на черния им дроб значително се подобрил.





В днешно време много организации за защита на животните са се обявили срещу производството и разпространението на гъшия дроб, заради начина, по който се угояват птиците. Процесът е буквално насилствен, храненето се извършва с тръба, която вкарава директно в стомаха на животното огромно количество царевична каша. За 2-3 седмици черният дроб се увеличава почти петткратно от нормалния си размер и спира да функционира. Умирайки, птицата дава 700 гр деликатес, а месото й се използва както при другите птици.

Сега, заради гъшия дроб, се отглеждат не само гъски и патици, но и кокошки и скопени петли, като французите наричат фоа гра, само гъшия и пачия продукт. В България интересът към производството на гъши дроб не е толкова голям, но и тук през 60-те години са внесени от Франция специална порода гъсета, от които на западния пазар са изнесени около 600 тона деликатес.

В страната ни за момента това ястие може да опитате само в луксозните ресторанти, като цената за 200 грама порция е около 18 – 20 лева. В големите вериги супермаркети като Metro, Piccadilly, Elemag, KaufLand и Billa можете да намерите единствено пачи дроб на цена в диапазон 30-50 лева за килограм, в зависимост от вносителя и качеството.

Ако искате да пробвате вкуса на деликатеса като го приготвите у дома си, ви препоръчваме една рецепта за Фоа гра натюр.





Фоа гра натюр

Продукти:
един цял гъши (или патешки) дроб (около 800 г),
150 г гъша мас,
половин ч.л. сол.

Начин на приготвяне:
Дробът предварително се накисва за 10-12 часа в студена вода, след това се отцежда и внимателно се подсушава. С остър нож се почиства от всички жили. След това се поставя в огнеупорен съд заедно с мазнината, покрива се с дебела намаслена хартия и се пече в гореща фурна (240 градуса), като през 2-3 минути се полива с горещата мазнина. След десет минути се посолява и се оставя още десет минути във фурната. След това се изважда, оставя се да изстине и преди сервиране се почиства от мазнината, която го покрива. Може да се поднесе с леко препечен бял хляб, с круши в червено вино или с печени белени дюли.

More from View Sofia

More Стил