Следва

Пъстърва с шампанско за онези, които обожават богатите вкусове

Печен лаврак на фурна

Стига зеленчуци, стига картофи, време е за намигване към морето. Затова, понеделнишки, със солен аромат в носа и настроение за топли, дълги, палави вечери, ще сготвим лаврак. И то така, че когато си спомнят за нас, да се сещат за най-вкусната риба на фурна в света...

Food преди 12 години

Стига зеленчуци, стига картофи, време е за намигване към морето.

Затова, понеделнишки, със солен аромат в носа и настроение за топли, дълги, палави вечери, ще сготвим лаврак. И то така, че когато си спомнят за нас, да се сещат за най-вкусната риба на фурна в света.

Печен лаврак на фурна

Необходими: 4 лаврачета, ако допуснам, че са по около 300 грама всяко или 2, ако са по-едри
обилно количество зехтин, около 200 мл.
150 гр. лук
50 г качествена доматена салца, в идеалния случай италианска
600 г вода
1 ч.ч ориз и връзка магданоз

По следния начин: Почистената и измита риба нарязваме на порции, въпреки че нищо им няма да останат и цели лавраците. Зависи на кого и как ще сервираш. Приготвяме запръжка /груба дума, но точна/ от зехтина и ситно нарязания лук, прибавяме салцата /може и ситно нарязани домати, обелени и нарязани на ситно/. Слагаме при рибата в подходяща тава и заливаме с горещата вода. Прибавяме ориза, посоляваме на вкус и поръсваме щедро отгоре нарязания на ситно магданоз. Печем 25-30 минути във фурната на около 180 градуса.
Сервираме топло или студено, вкусът е уинкално свеж и дискретен, силно средиземноморски и достатъчно запомнящ се и в двата варианта.

Толкова е вкусно, че ни ти трябва нищо друго към опечения на фурна лаврак освен чаша изстудено бяло вино и тънка брускета с домати и зехтин за затваряне на гастрономическия кръг.
 

More from View Sofia

More Food