Следва

Парти под шапката

Защо си струва да прочетеш Паоло Джордано, който ще идва в България

Паоло Джордано ще гостува в България за два дена, в които ще представи книгата си и ще присъства на единствената засега прожекция...

Books преди 12 години

Дебютният му роман „Самотата на простите числа“ (ИК „Колибри“, 2010) донася на Джордано през 2008 г. най-престижната награда за италианска литература – Стрега. Едва на 29, той е най-младият автор, получил тази награда, а от книгата се продават повече от 1 милион екземпляра само в Италия. Преведена на над 20 езика, тя се радва на нечуван успех в цял свят, включително и в България.

Филмовата адаптация по романа, режисирана от Северио Констанцо, с Исабела Роселини в главната женска роля, бе отличен с множество номинации и една награда от престижни европейски фестивали, а в четвъртък ще можеш да го видиш и у нас.

Паоло Джордано ще гостува в България за два дена, в които ще представи книгата си и ще присъства на единствената засега прожекция на филма в България, организирана със съдействието на Италианския културен институт в София и предвидена за 16 юни в Дома на киното от 18.00 ч.

Самотата на простите числа” е забележителен и забелязан дебют на Паоло Джордано (роден през 1982 г., физик, работи над докторат по физика на елементарните частици). Романът незабавно му донася огромна популярност в Италия – един милион продадени екземпляра и наградата „Стрега” за 2008 г., и по света – закупени права в над 20 страни.

Докато кара ски в планината, малката Аличе пада лошо и окуцява. Матия оставя сестричката си близначка сама в парка, откъдето тя завинаги изчезва. Инцидентите се отразяват драматично на психиката и на двамата. Неспособна да стане част от една действителност, която я отхвърля, Аличе се приютява в анорексията си и зад фотоапарата си, а Матия се отвръща от хората и посвещава светлия си ум на математиката.

Двамата се запознават в училище и през целия си живот остават по своему свързани и по своему самотни. Като простите числа. Простите числа се делят само на себе си и на единица.

Някои от тях обаче имат „близнаци” – число, от което ги дели само едно число. Например 3 и 5, 17 и 19. Аличе и Матия са такива близнаци – винаги близки и винаги разделени.

„Самотата на простите числа” е красивата история на тяхната самота. Паоло Джордано майсторски изследва чувствата на две крехки и отчаяни души, които не губят надежда, че ще намерят мястото си в света.

 

More Books