Следва

Парти с таен гост. Неделя или Sunday в Culture Beat

News Екстаз в понеделник: Съветски войници станаха комиксови герои, Борисов отвори завод за отпадъци, прозрачен самолет след 40 години

Няма начин да не си го видял, снимал, или чул по медиите, защото „преоблечени” като комиксови герои се оказаха...

Events преди 12 години

1. Руските медии са настръхнали срещу изрисувания паметник

Няма начин да не си го видял, снимал, или чул по медиите, защото „преоблечени” като комиксови герои се оказаха войниците от Съветската армия от паметника по случай 10-та десетата годишнина от освобождението на България от фашистките окупатори.

За пореден път беше осквернен паметникът на съветската армия, намиращ се в центъра на София. Този път поредното си съботно утро монументът посрещна пребоядисан. Разбира се, не целият, тъй като за това щеше да се наложи да се използва не един килограм боя. Неизвестните вандали са нарисували само част от паметника, но са го направили с особен цинизъм
, коментира руското издание „Российская газета”.

Под лозунга „В крак с времето” част от монумента, изобразяващ войници от Червената армия и атакуващи партизани, се е превърнал в американските герои, любимци на децата сред които Супермен, Дядо Коледа, клоуна Роналд, символ на „Макдоналдс” и други световноизвестни персонажи.

Очаква се днес да бъде възстановен външният вид на монумента с участието на младежи от БСП, които много се засегнали от случката.

Руските медии се притесняват от антируската проява, но според нас, като изключим, че е незаконен акт, има мисъл в цялото творческо дело. Какво обаче мисли за това един типичен градски човек като Стефан Карчев, чети малко по-късно.

2. Още едно разочарование в световен мащаб - този път идва от Ейми Уайнхаус, която прекрати турнето си след провал в Белград
.



Британското ексцентрично поп чудо тотално разочаровала феновете си в сръбската столица след като се появила с голямо закъснение на сцената. Освен това несвързано, едва разбираемо, поздравила публиката на Атина и Ню Йорк.

Но това не било единствения гаф. Ейми Уайнхаус се опитала да изпълни безуспешно някои от парчетата си, а после като видяла, че не може да се справи пуснала микрофона и се скрила за 10 минута в бекстайджа.

Заради провала в Белград представител на 27-годишната звезда, която имаше проблеми с наркотиците и алкохола, а после сложи и силикон, заявил, че предстоящите концерти в Истанбул и Атина ще бъдат отменени.

И как няма, момичето най-вероятно е било и има нужда от медицинска помощ, а не да обикаля световните сцени, в привидно не добро психическо здраве.

Дали това ще бележи краха на кариерата й, може би!

3. Мерт и Алас заснеха новата рекламна кампания на Версаче.



Мерт Алас и Маркус Пиго заснеха първата си кампания за луксозния италиански бранд. Това е решение, което е взела самата Донатела Версаче, а в кадрите са  моделите Саския де Брау и Шон О'При.

Кадрите, които излязоха в събота, са фантастични, в стила на фотографското дуо, което обича да се заиграва с образите и светлината.

4. След 40 години ще летим в прозрачни самолети. Така поне предвиждат авиоконструкторите на "Еърбъс", които имат такива планове за машина от прозрачно свръхздраво стъкло.



Идеята е, че докато пътуваш, ще имаш 360-градусова гледка, а преживяването ще е незабравимо.

Компанията - една от най-големите в света, представи на зрителите в Лондон своя проект, който може да стане реалност до 2050 г, пише в. 24 часа.

Това става в навечерието на парижкия авиосалон "Бурже". В прессъобщението по този повод се казва, че след 40 г. пътниците ще имат интерактивна връзка с дома си и ще могат да прочетат приказка на детето си преди сън.

Бионичната структура на самолета може да се сравни с птичи скелет - лека и здрава. "Умни" мембрани на стените на кабината ще контролират температурата и при желание ще стават прозрачни, за да могат пътниците да се наслаждават на небесната панорама. Традиционното разделение на зони по класи на борда ще бъде заменено от т.нар. жизнеобогатяващи зони, в които те ще могат да подишат обогатен въздух, да се заредят с енергия и витамини. Докато това се случва самолетът на бъдещето ще зарежда електроприборирте на борда с ток, получен от топлината на телата на пътиците.

Зеленото мислене ражда гениални, почти фантастични идеи, но кой знае, след 40 години дали няма да се возим до Париж в същото чудо.

5. За строител на зелена България пък се гласи министър-председателят Бойко Борисов, който откри официално завода за преработване на твърди битови отпадъци край Варна.




В присъствието на представители на правителството и много официални гости, Борисов лично пусна в експлоатация съоръжението от командния пулт на завода. Това е първата модерна цялостна инсталация от този тип у нас. Тя е планирана да оползотворява отпадъка на морската столица, както и на няколко съседни общини. Заводът еизграден само за 3 месеца от компанията Recycling Bulgaria.

При откриването на завода министър-председателят получи като подарък от Recycling Bulgaria албум - „Строителите на Зелена България”. Засега в албума, който е издаден в един екземпляр, е представен единственият модерен завод за рециклиране на битови отпадъци.

Пожеланието към премиера, отправено от управителя на Recycling Bulgaria инж. Стефан Стаменов, бе да попълни празните страници със съдържание за нови еко заводи.

Заводът за битови отпадъци край Варна ще използва съвременната технология за механично-биологично третиране (МБТ) на боклука. Съоръжението е с капацитет от 140 хиляди тона отпадъци годишно.

Приетият боклук ще бъде разделян ръчно и автоматизирано на няколко компонента - хартия, картон, полиестер, РЕТ и полимери, цветни метали, черни метали, стъкло. Впоследствие те ще бъдат рециклирани.
 

More from View Sofia

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?