Следва

Подготовка за горещо лято! Твоите споделени тайни - Невена

Питай ме, питай ме. Изряден педикюр и крака като на супер модел

Търся вашето професионално мнение за проблем, свързан с лош мирис на краката.....

Nails преди 12 години

Отново читателски въпрос в нашата, или по-точно твоята, рубрика "Питай ме, питай ме". Проблемът, на който даваме експертно мнение, е за актуалната тема - хубавия педикюр и крака като на супер модел.

Tози път, благодарение на въпроса на Деница, се опитахме да намерим решение на едно заболяване, за което често не ни се говори, но пък всеки поне веднъж е страдал от него - упоритите гъбички по краката.

Здравейте,

Търся вашето професионално мнение за проблем, свързан с лош мирис на краката. Работата ми не позволява да нося отворени обувки (дори през лятото) и краката ми често се изпотяват и миришат неприятно.

Миналата година ми се появявиха гъбички по ноктите за кратко (незнам дали затворените обувки бяха причината?!)

Притеснението ми от миризмата влияе на социалния ми живот- избягвам чести ходения на гости, ограничих посещенията на педикюр....

А иначе се старая да поддръжам добра хигиена, измивам си краката веднага след като се прибера, използвам кремове, спрейове, но миризмата остава.

Как мога да предотвратя лошата миризма?

Поздрави: Дани, 28 г., София


Отговаря Надежда Янкова, Education Ambassador към CND и Интеркозметика

Надежда Янкова е преподавател по маникюр, педикюр и ноктопластика в Учебния център на Интеркозметика в София и сертифициран Education Ambassador към CND и Интеркозметика.

Записва забележителна победа на Националния конкурс по ноктопластика през 2010 (1-во място в категория Акрил /Лак), което й дава правото да представи България на Международния конкурс в Дюселдорф през март 2011 и да премери сили с най-добрите от целия свят.

Освен преподавател Надежда Янкова участва активно в различни артистични проекти на CND у нас, модни шоута и др.

Работи с професионалните марки за маникюр & педикюр CND и abalico, заради тяхното високо качество и удобство. Любимият й продукт от порфолиото на CND е гел-лака Shellac, защото създаде едно съвсем ново отношение към маникюра и педикюра в салоните за красота.


Здравейте Дани,

Въпреки че не са много коментирани, тези проблеми са често срещани и решими в повечето случаи.

Ходенето при педикюрист не трябва да ви смущава - това са професионалисти, за които гъбичките, миризмата са проблеми на краката на клиента, които трябва да бъдат лекувани, а не личен недостатък или повод за обсъждане.

Редовните посещения и честите консултации с педикюриста, на когото може да споделите притесненията си и да потърсите професионален съвет, ще ви осигурят експертна грижа за краката, а оттам и незабавно и трайно подобрение.

През лятото краката ни са изложени на много повече агресии, отколкото през зимата като опасностите в обществени басейни, сауни, джакузи, пясъка на морето, килимите в хотели, освен това прахта, мръсотията по улиците ...

Заразата с гъбички, миризмата, както и евентуални инфекции могат да се предотвратят чрез спазване на добра лична хигиена и придържане към изборените по-долу хигиенни мерки.

А ако имаме необичайни симптоми или усещания по краката – се посъветвайте с компетентни лица като вашия маникюрист, дерматолог и др.

Неприятните миризми

Напрегнатото ежедневие оказва влияние на краката - мускулите на стъпалата и краката прегряват и се изпотяват. Изпотяването е естествена охлаждаща реакция на тялото.

Потта невинаги мирише - в най-голяма степен това зависи от намиращите се по повърхността на кожата бактерии, които се оказват в пряк контакт с освободената пот. Особено микробите между гънките на пръстите на краката.

Как да предотвратим появата на лошате миризма?

1. Добра хигиена и редовно миене на краката. Важно е доброто подсушаване на краката, защото там, където остане влага, бактериите се размножават.

2. Използване на охлаждащи спрейове за крака. За бързо предотваряване на лошата миризма на краката препоръчвам антибактериалния спрей Feety's Fresh на abalico, който противодейства на неприятната миризма.

Съдържащото се ментово масло и азулен унищожават бактериите и възпрепятстват появата на миризма като може да се ползва всеки ден.

3. Чорапи от памучни и естествени материали. Подходящи са чорапите, изработени от естествени материали.
Задължително се сменят всеки ден. Изкуствените материи не позволяват на краката да дишат и водят до появата на наприятна миризма.

4. Проветливи обувки от естествени материали. Обувките е нужно да са удобни и направени от естествени материи. Необходимо е да сменяте всеки ден обувките, за да могат да се проветряват и изсъхват.

Гъбичките по краката

Кожните гъбични инфекции се причиняват от микроорганизми, които използват кожата като жизнена среда. При липса на своевременни мерки и при подходящ терен за развитие, те постепенно обхващат цялото стъпало.

Като цяло гъбичните инфекции са доста упорити и когато станат хронични лечението е продължително и доста скъпо.

Лекуването на гъбичните инфекции е индивидуално и зависи от типа гъбички и стадия на развитие- това може да се установи само дерматолог или други компетентни лица.

Обичайно заразяването с гъбички по кожата на краката започва с появата им между безименното и малкото пръстче, придружени със зачервяване и сърбеж.

По ноктите може да се разпознае най-лесно по-това, че нокътя променя цвета си в жълтеникав цвят, променя и формата си и се удебелява.

Как да предотвратим появата на гъбичките по краката?

1. Да не се ползват чужди обувки, джапанки и т.н. Най-лесно гъбичките се пренасят при използване на чужди обувки.

2. Дори в престижен хотел не ходете боси по килима. Също така на обществени басейни, фитнес зали, сауни.

3. Поддържане на кожата на краката суха, особено между пръстите. Подсушаване на краката преди обуване на чорапи и обувки със суха чиста кърпа.

4. Да не се използва чужда нокторезачка или пила за нокти. Изглежда безобидно, но голям % от заразените се пренасят именно по този начин.

5. Памучните чорапи са по-добрият вариант. Найлоновите чорапи запарват краката и създават благоприятни условия за поява на гъбична инфекция.

По-добре е да се носят памучни чорапи, които да попиват потта на стъпалата./когато носим затворени обувки през зимата/.

6. Да не се носят едни и същи обувки повече от 24 часа. След 1 ден носене обувките трябва да се проветрят за около 24-48 часа, тъй като влагата от стъпалата се пропива в кожата на обувките и е необходимо време да изсъхне.

След като сте били цял ден с маратонки, оставете ги да се проветрят, не в спортната чанта.

7. Удобни по мярка и проветливи обувки. Обувките е нужно да са удобни - не големи и не малки като номер, и направени от естествени материи.

Получаването на наранявания по стъпалата и ноктите може да активира гъбична инфекция. Така например, ако сме носили малки обувки това може да причини отлепване на нокътя от нокътното легло и да активира появата на гъбички.

8. Нанасяйте спрей за крака и пудра след измиване, за да предотвратите изпотяването.

More from View Sofia

More Nails