Следва

Стрийт стайл вдъхновения ... дантела сега и завинаги

Editor's picks: Най-доброто от мъжките седмици на модата пролет-лято 2012 в Милано и Париж

Двете седмици, посветени на мъжете в Милано и Париж свършиха и дойде времето за малки равносметки от мъжкия сезон пролет-лято 2012, колкото и ужасяващо рано все още да звучи това.

Fashion преди 12 години

Двете седмици, посветени на мъжете в Милано и Париж свършиха и дойде времето за малки равносметки от мъжкия сезон пролет-лято 2012, колкото и стряскащо рано да звучи това.

Тенденциите при мъжете за следващото лято са ясни, така че, мъже, имате около година, за да направите този плавен преход, т.е. нагласа, към всичко миланско, парижко и модно.

Естествено и тези седмици не минаха без абсурдни решения, които единствено биха стояли като кръпка в мъжкия гардероб (визираме мъжката пола, която е определяна като водещ тренд), но като че ли чак толкова изненади нямаше. Няколко неща вече са пределно ясни. Спортното надделя над елегантното с огромна сила. Парки, леки палта до коляното, големи джобове, леки материи, спортни якета от непредвидими материали, съчетани с елегантни панталони. А ако говорим за цветове и принтове, то няма как да не отдадем почит на горчицата, цвят, който ще бъде изключително застъпен и в предстоящия зимен сезон, както и на карето във всичките му форми.

Избрахме и синтезирахме десетте по-интересни колекции, наши фаворити, показани в Милано и Париж и с удоволствие ги споделяме с теб, естествено ще обясним и защо.

Acne



Лека ретро вълна е обгърнала любимия ни шведски бранд. Изключителни привърженици сме на фините сандали, които очевидно могат да се съчетаят с всичко – от къс панталон и спортно яке, до елегантен, втален със сако. Пастелните цветове допълват влиянието си от леките материи, в които са прекроени, но въпреки всичко стоят адски успокояващо и до една голяма степен мъжествено.

Bottega Veneta



Tomas Maier винаги ни е карал да се влюбваме в дрехите му по необясним за нас начин. Този сезон не е изключение – абсолютна представителна извадка на всички тенденции. Кожа, коприна, деним и плетива създават усещане за пролет в мъжкия гардероб. И макар и лятото да остава на заден план, по-скоро сме склонни да кажем, че си заслужава.

Burberry



Не спираме да се изненадваме от способностите на Christopher Bailey, а колкото повече наблюдаваш тази колекция, която странно много се отличава с връхните си облекла, макар и лятна, толкова повече инспирации откриваш в нея. Има го леко бунтарския, типично английски поглед, а цветовете и детайлите по дрехите е възможно да те пренесат чак в Мексико. Разни хора, разни гледни точки. Едно е сигурно – Burberry продължават да печелят фенове с добрата си политика и абсолютно обмислени ходове, в което всъщност няма нищо лошо.

Calvin Klein



Italo Zucchelli с лекота защитава всички ценности на Calvin Klein, прекроявайки ги в най-странния футуристичен мъжки минимализъм. Съвсем американски спортен стил, който на моменти дори е скучен. Повечето модели се състоят от потник или тишърт, съчетан с огромни спортни панталони. Изненадващото тук обаче са цветовете, които от бяло достигат до сиво, почти небесно синьо, млечна мента и жълто-зелено. Въпреки всичко моделите са интересни за по-близък поглед, защото странните на пръв поглед материи, от които са направени класическите сака, всъщност са 3D принтове или просто малки апликации.

Dries Van Noten



Едно перфектно стилизирано шоу, което освен че представя брилянтна колекция, показва как точно се прави мъжка мода. Ако разчлениш всеки стилизиран модел и погледнеш дрехите поотделно, ще откриеш, че това всъщност е най-широкообхватната колекция от всички до сега. Сякаш при Dries няма сезон, а дрехуте са представителна извадка на базата в мъжкия гардероб. Разбира се, с леки изменения, които идват, така да се каже, по еволюционна линия.

Givenchy




Интересното при дизайна на Riccardo Tisci е абсолютно плавният преход от сезон в сезон, от дамско в мъжко и обратно. Орхидеите от дамската resort колекция плавно са се превърнали в стрелиции или т.нар. райски птици, но формата на дрехите се е запазила и доразвила към мъжкото. Няма го доминиращото черно, а напротив – бяло, войнишко зелено и измити като сладоледени цветове. Като че ли започва да се проявява малко по-светлата част от идеите на Riccardo, която няма нищо общо с окултното, или пък напротив, все пак всеки принт изобразява ‘райска птица’. Въпросите са много, но на чело на всички като че ли е този за мъжката пола. Искаме и ние да се включим и да попитаме що за мъж трябва да си, за да тръгнеш така където и да е, изключаем модните седмици.

Louis Vuitton



Схемата е проста. Vuitton – чанти- багаж – пътуване – сафари. Честито на отгатналите. Всъщност, това е хитър ход за първа колекция. Казваме първа, понеже Kim Jones е новият дизайнер на мъжката линия на марката. Въпреки всичко, можем спокойно да кажем, че колекцията е много добра. Отново спортното изглежда адски елегантно в новият си дом - кожата, ленът и денимът, а двата цвята в това каре са абсолютно зашеметяващи.

Paul Smith




Този сезон тук виждаме дрехи, които ако някога, някъде, в една паралелна вселена, има град, който съчетава стила на момчетата от Лондон и Милано, то този стил ще изглежда кажи-речи по този начин. Виждаме типично лондонския Paul Smith стил, който обаче се е поотпуснал, дъното на панталоните е паднало, копчето на двуредовото сако се е изместило малко по-надолу, заедно с талията и изведнъж цветовете ни отнасят в Милано при босите леко sartorial момчета. А ако имаме нещо наистина любимо от тази колекция, то това е оранжевото.

Prada



Ето как Миуча за пореден път успя да е с единия крак далеч в бъдещето, а с другия в миналото, без това да е силно притеснително. Всъщност интересният факт тук е вдъхновението на дизайнерката, която казва, че е потърсила инспирация в нещата, които силно мрази. В случая – голф. И ако има нещо, с което тази колекция трябва най-вече да се гордее, то това са стилистът и дизайнерът на аксесоарите. Колкото до дрехите, които ни върнаха дълбоко в педесетте, ще кажем една дума – смело. Толкова, че не сме сигурни дали ги мразим или обичаме, поне още не.

Z Zegna




Отдавна сме влюбени с т.нар. младежка линия на Ermenegildo Zegna, която за пореден сезон ни накара да се влюбим в тези цветове. Комбинацията е класическа – наситено синьо, съчетано с горчица, която плавно преминава в тъмни кафяви нюанси. Напомня на море, лято и топли пролетни дъждове.
 

More Fashion