Следва

News Екстаз в понеделник: Принц Алберт се ожени, В личното пространство на Бионсе, Гугъл ще се конкурира с Фейсбук, Месо "ин витро" е бъдещето

"Автопортрети" на Павлина Чакърова

Павлина Чакърова работи като фотограф и фоторедактор и се изявява основно с инсталации, обекти и фотографии...

Events преди 12 години

Павлина Чакърова работи като фотограф и фоторедактор и се изявява основно с инсталации, обекти и фотографии. През 2009 година тя представя първата си самостоятелна изложба „Сън“ – фотоинсталация, която отразява течащото време и едновременно с това непреходността – една „игра между реалност, асоциации и инсценировка“.

Настоящата изложба в галерия „Анима“ е по-скоро визуален код, който отпраща към представата за собствената идентичност и поражда философски размисъл за дълбочината на човешката природа и същност.

Плоскостта, върху която развива своята идея за серията „Автопортрети“ /пигментен отпечатък на Hahnemühle Photo Rag Baryta/, е метафизичната същност, развита и осмислена чрез използването и разлагането на различни цветове. Павлина Чакърова разглежда проблема за идентичността, комуникацията и взаимодействието между хората, пречупено през призмата на субективното и лично усещане за символиката и „аурата“ на даден цвят.

Тя самата споделя: „В моя проект аз работя с цветовете на собственото си биополе, документирани с помощта на аура камера. Считам, че те манифестират моите душевни състояния и моята индивидуалност“
За авторката идеята и създаването на „Автопортрети“ е размисъл и начин на себеизразяване, опознаване и естествено преминаване през различни влияния и концепции, изследващи сходни проблеми. В нейните фотографии изображението въздейства знаково и е наситено с много дълбока асоциативност. Изборът на отделен цвят и посланието, което той отправя, взаимодействайки си с различни форми и обеми, е същността, върху която Павлина поставя акцента.

„Автопортрети“, „Привързаност“, „Сродни души“ са синтезиран образ на нейния вътрешен свят чрез експресивното използване на цвета и неговото въздействие върху зрителя.

Като достигане до друга реалност и асоциативно възприемане на цветовете е инсталацията „Кутия за повишаване нивото на щастие“. Тя предлага алтернативен метод за постигане на вътрешна хармония. Чрез визуалното поглъщане на всеки цвят под формата на малко хапче, зрителят сам има възможност да избира и да регулира нивото си на задоволство, еуфория или щастие. Всеки избира сам за себе си дозата или прочита указанията и спазва посочената схема. Препоръката на авторката е „адаптирайте се според ситуацията и винаги следвайте собствената си интуиция“.

За цялостното въздействие на изложбата особено допринася свързването на цветовете с формите и тяхното органично разположение в пространството. В автопортретите си Павлина използва експресията на цвета, като го натоварва с много смисли, асоциации и възприятия. Всяка нейна творба има своето самостоятелно знаково звучене. За авторката е особено важно да изследва тези взаимовръзки и тяхната скрита духовна същност.
Визуалните образи, които създава са нейното много лично усещане за свобода и комуникация в заобикалящия ни свят.

Диана Драганова-Щир
куратор в Национална художествена галерия


Павлина Чакърова
АВТОПОРТРЕТИ
4 юли – 4 август, 2011
Арт Галерия АНИМА
ул. „Любен Каравелов” 58,
Работно време:
понеделник-петък: 12:00 – 20:00 | събота: 14:00 – 18:00

 

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 ден

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?