Следва

Face to face - Таня Илиева

Face to face - Глория Свирчева или гласът на Nova

Успехът на радио Nova в българския ефир е безспорен. Радиото може да се похвали с излъчването на най-доброто от chillout, lounge...

Interviews преди 16 години
Успехът на радио Nova<@SITE_URLstrong> в българския ефир е безспорен. Радиото може да се похвали с излъчването на най-доброто от chillout, lounge, club, and dance музиката в България, ексклузивни сетове на Bob Sinclar, Dimitri from Paris, Martin Solveig, Sandy Rivera всяка вечер от 19.00 и един глас, който можеш да чуеш по всяко време в ефира. Гласът на Nova, журналистката Глория Свирчева,<@SITE_URLstrong> ни разказа малко за работата си, любимите си гласове и радиото, като нещо без което не можем.

 <@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable> VS: Как си днес?
ГС:<@SITE_URLstrong> Усмихната, както през повечето дни от годината.

VS: Ти стоиш зад успеха на Radio Nova, ще ни кажеш ли кога усещаш, че нещата се случват добре?
ГС:<@SITE_URLstrong> Не бих казала, че стоя зад успеха на Radio Nova. То е резултат на екипна работа. Всеки един от нас, хората, които работим в радиостанцията, си има свое собствено място. Нещо като добре смазана машинка, в която всяко колелце си има своето значение. Че се справяме добре се усеща най-вече когато слушателите ни са доволни. Радвам се на всеки коментар, който получаваме – било то на мейла ни, било в някой форум или пък при директен контакт. В крайна сметка работим, за да са доволни слушателите ни – иначе няма смисъл.

VS: Твоят глас е емблематичен за Nova, няма човек, който да не те разпознае.Ти обаче имаш ли любим водещ в BG радиопространството?
ГС:<@SITE_URLstrong> Имам и то още от тийнейджърските ми години, когато изобщо не съм си мислила, че някога ще работя като журналист, още повече пък в радиостанция. Допада ми гласът на Георги Любенов. Има и още един глас, който винаги се радвам да чуя, без значение къде, макар че не е на представител на журналистическите среди – този на Силвия Лулчева.

VS: Колко часа на ден прекарваш в радиото? Колко от тях са в ефир?
ГС: <@SITE_URLstrong>Обикновено са около 9-10 часа. Почти всичките са свързани с ефирното ми “появяване”. От гледна точка на това, че процесът по създаването на една новинарска емисия не е само изчитане в ефир, а много повече – намиране на подходящите новини, често се налагат преводи, следва редактирането ...

VS: Добре ли е според теб слушателят да познава лицето на любимия си водещ или радиогласовете са по-интересни така анонимни?
ГС:<@SITE_URLstrong> Любопитство винаги съществува. Срещала съм какви ли не размисли по въпроса за радиоводещите, дори от рода на: “Вероятно не изглеждаш достатъчно добре и затова работиш в радио.” Истината е, че моето оръжие за масово покоряване е моят глас:) Ако хората знаят на кого принадлежи той, не мисля, че е от толкова голямо значение как изглеждам. Така си спестявам неудобството от прекаленото внимание. А и съм привърженик на идеята, че съм обикновен човек. Всеки сам по себе си е звезда, без значение от професията.

VS: Без радио не мога ... А ти? Какво слушаш?
ГС:<@SITE_URLstrong> Хахаха, моето радио е в листата, която сама съм си съставила:) Истината е, че не ми остава много време да слушам други радиостанции освен Radio Nova, защото, както си казваме помежду си, “следя ефира”. Трябва да реагираме бързо, ако се появи технически проблем.

VS: С какво започва денят ти? Кафето – късо, дълго? Къде?
ГС:<@SITE_URLstrong> Започва с алармата за ставане всяка сутрин. А събуждането ми настъпва с чашата разтворимо кафе пред монитора на компютъра, докато си пиша първата емисия новини. Кафето е дълго около половин час, много силно и единствено за деня.

VS: Ако трябва да ми покажеш едно яко място в София, къде ще отидем?
ГС:<@SITE_URLstrong> Изненада! В някой рок клуб с музика на живо, макар че не са много. Ако ще е за по-рано през деня – в едно уютно кафе, скрито в един от безистените на площад “Славейков”. Там правят най-хубавите коктейли в София. Ако пък си гладна – любимо място е едно заведение на “Неофит Рилски” със средновековен интериор и перфектна кухня.

VS: Абсолютна форма постигаш с?
ГС:<@SITE_URLstrong> Разходки. През лятото ми е любимо да тръгна след работа от нашия офис в кв. Хиподрума и да стигна до центъра пеша. Обичам и да спортувам, макар в последните години да нямам много време за това. В допълнение е похапването на повече плодове и зеленчуци за сметка на месото. А най-важното за абсолютната форма, по мое мнение, е Любовта. Мога да преместя планини, когато знам, че имам подкрепата на любимите хора и че мога да им дам от моите искрички обич. Всичко е въпрос на състояние на духа.

VS: Трите неща, които влизат директно в гардероба ти за този сезон.
ГС:<@SITE_URLstrong> Черна вълнена жилетка, любимите черни стегнати дънки и бяла риза с широка яка.

VS: Етикетите, за които харчиш най-много?
ГС:<@SITE_URLstrong> Не робувам на марки и не смятам, че е правилно. Предпочитам да си купувам дрехи от български производители. Важно е да изглеждам добре в избраното облекло и да е от качествена материя, другото са подробности.

VS: Ако беше песен, коя щеше да бъдеш?<@SITE_URLstrong>
ГС:<@SITE_URLstrong> Ооо, те вече са ме написали в няколко:) “Desert rose” и ‘All 4 seasons” на Sting и “Nemo” на любимата ми група Nightwish. А от българските – живея в “Сама” на Кариzма (Тук обаче имам съмнение, че става въпрос за живот в целия им албум. :)

VS: Къде ще бъдеш тази четвъртък вечер?
ГС:<@SITE_URLstrong> Най-вероятно в къщи, пред монитора на компютъра. А може би навън с приятели, които са успели да ме отвлекат... Никога не знам до последния момент.

More from View Sofia

More Interviews