Следва

Морковена салата като никоя друга

Диваните, заради които бихме продали душата си

Представихме си, че можем да имаме всеки диван на света, стига да го поискаме достатъчно силно и да сме готови...

All About Life преди 12 години

Представихме си, че можем да имаме всеки диван на света, стига да го поискаме достатъчно силно и да сме готови да дадем всичко за него. Абсолютно всичко.

Какво може да иска човек от живота освен един прекрасен диван (и апартамент, в който да го сложи)? Диванът може да допълни вече обзаведения луксозен дом, но става дори още по-важен в минималистичен апартамент в стил Източен Берлин.

Може да имаш само тухлени стени, бетонен под и голи закачалки вместо гардероб, но един пищен диван е достатъчен, за да вкара жилището ти в някоя от книгите за интериорен дизайн на Taschen. Затова – нека разгледаме всички мебелни изкушения и да видим кое си струва да продадем вечния живот в рая за няколко години в неговите обятия.

(на снимката горе е картина на френския художник Анри Матис)

Златната класика



Решихме за начало да се отдадем напълно на смъртните грехове алчност и завист и да започнем търсенето на идеалния диван не от някой мебелен салон, а от Christie’s – аукционната къща за изкуство и редки антикварни предмети.

Заменяме си душата за този антикварен диван в стил Луи ХV от средата на 18 век. Украсен е с дърворезба с мотиви на цветчета и раковини, а тапицерията е от коприна. Според експертите от Christie’s диванът е оригинално творение на мебелния дизайнер Жан-Баптист Тийар (Jean-Baptiste Tilliard), доказателство за което са типичните за него сърцевидни мотиви в дърворезбата. Диванът ще стои еднакво добре в неокласическо жилище и като екстравагантна добавка към модерен дом. Това удоволствие за ценители в момента е обявено на търг (можеш да наддаваш на сайта на аукционната къща), а очакваната цена е между 12 000 и 18 000 британски лири.



Ако от това предложение ти се разтуптя сърцето, почакай и не си продавай душата все още. Спасение идва в лицето на този диван от червен плюш с боядисана в сребристо дървена рамка. Умело копие на по-известните дизайнери от стила „Луи XV”, този диван има почти същата форма и шарки като прелестния копринен оригинал по-горе, добре запазен е и цената му не се очаква да надвиши скромните 4000 евро. Минималната цена е 2000 евро – ако участваш в търга и ти излезе късмета, може да се сдобиеш с прелестен диван отпреди два века и половина на цената на един съвременен дизайнерски продукт. Дали нещо е скъпо или не винаги зависи от това с какво го сравняваш…

Съвременна класика

Няма по-добър начин да покажеш колко разбираш от модерно изкуство от този диван на Мийс ван дер Рое. Създаден е от прочутия архитект за немския павилион на изложението в Барселона през 1929 г., след което се превръща във фаворит за фоайетата на големи банки. Има и хора, които го ползват в дома си. Този диван е мебел, която показва сериозно отношение към живота – идеален е за хора, които са готови на всичко в името на успеха.



Колкото и да е странно,тази строга мебел е по-трудна за аранжиране в интериора от бароковия диван по-горе. Креслата и табуретките задължително трябва да са от същата серия мебели и в същия цвят, а масите и столовете трябва да се съобразяват с изискването да са леки и стъпили на тънки крачета (никаква дърворезба). Всички мебели трябва да са подредени под прав ъгъл. Също така, за да следваш напълно заръките на великия Мийс, никъде в хола ти не трябва да има цветни шарки. Едноцветен килим (бял или бежов) и няколко керамични вази са единствената позволена украса. Целта е простота, лекота, чисти форми и много свободно пространство. Ако ти се струва малко стерилно, прав/а си - наистина не е за всеки. Удоволствието да се смяташ за ценител на Модернизма от началото на 20 век струва 1260 британски лири за дивана (плюс още за кресла, табуретки и т.н.)

Поп икони



Най-прочутите имена в съвременния дизайн имат няколко ярки предложения за хола ти. Живата легенда Заха Хадид е използвала усукани меки форми, за да направи Glacier (“Глетчер”) –диван, от който не можем да си откъснем очите. Творението се предлага в лъскаво цикламено и сребристо. Заслужава си да зарежеш плановете за нова пералня, кухненско оборудване и скъпа ваканция, а може би и душата си, за да притежаваш това въплъщение на страстта.



Колко точно душа имаш за даване? Нека си помечтаем за този диван или по-скоро скулптура на Рон Арад (който е нещо като Лейди Гага на мебелния дизайн). „Диванът” е направен от заварена ламарина и е уникат – създаден е за музейна изложба, а не за продан. Тоест, за да го имаш, ще помогне да се познаваш лично с дизайнера… или с дявола. Едва ли е удобен за седене, но суровата му красота ни напомня за скулптурите на Ричард Сера и ще се радваме, ако е в редакцията, за да можем да си го гледаме.

 

И за последно



Показахме ти най-култовите дивани на света. Ето за финал един прекрасен модел, който не робува на никой стил и тенденция. Budapest Sofa на Baxter е направен от италианска кожа, огромен е по размери, мек е като захарен памук и плътен като стар мед. На сайта на Baxter не е посочена цена – но какво не бихме дали за него…
 

More from View Sofia

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 4 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 4 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.