Следва

Гениални прости неща - Лампа-риза

Какво ни струва да се храним био? Или един кулинарен репортаж от Виена

Има и нещо позитивно -сега имаме още една причина, стига темата да ни вълнува, да посетим Виена или друга...

All About Life преди 12 години

Колко струва да ядем био? Зависи къде, е единственият възможен, макар и уклончив отговор на въпроса. Сам по себе си той поражда доста подвъпроси: защо трябва да ядем био и трябва ли изобщо?

Как да сме сигурни, че нещо е био? На тях вече всички имаме готови отговори: естествено, не е задължително да ядем само и единствено биопродукти, но колкото повече са те в менюто ни, толкова по-добре за нас, а и за природата.

Що се отнася до съмненията, че нещо е екологично чисто, то малките зелени печати за сертификация не могат да бъдат фалшифицирани, а и не, няма „подкупи”, чрез които те да се озоват на случаен продукт. За зла беда България е сред страните в Европа с най-високи цени не само на собствената си еко продукция, но и на вносните храни, а като поставим в сметката и разликата в съотношението цени/заплати, логиката съвсем убягва.

Тук нямаме за цел да правим сравнения между нашата и чужди държави, защото това е ненужно и банално, а и в повечето случаи не е в наша полза (без да искаме да бъдем упрекнати в липса на патриотизъм).



И все пак, какво се случва в една Западна столица, да речем Виена?

Ето какво: вторник, обедно време е, централните улици са наводнени от тълпи хора, отиващи да обядват и привлечени от знайни и незнайни, но със сигурност апетитни аромати.

Стига да иска, човек може да влезе във всеки един от малките био магазини или огромните био супер маркети и да излезе не само с пълна торба покупки, но и с пълен стомах, защото буквално навсякъде се готви и предлага храна. А храната.. о, храната.



Вегетариански бугер със спанак, салата с паста и горчичен дресинг, салата с каквото можем да си представим, йогурт чийзкейк и ягодова полента.... Дължим осем евро. Дължим шестнайсет лева, срещу които в София ще получим салата и ястие в произволен био ресторант, който все пак упоменава в менюто си, че не използва само био продукти.

Обикалянето на възможно най-много заведения от подобен тип доказва видяното: да се храниш с екологична и изключително вкусна храна в центъра на Европа излиза по-евтино, отколкото да се заситиш с нещо компромисно тук. Лекото униние, което осъзнаването на този факт предизвика, предизвика и хистерично желание за пазаруване в един от големите, добре ухаещи и стилни био маркети, придружено от спорадично ехидничене по повод цените на същите продукти в България.

Да кажем, че е по-голяма вероятността да си вземем био сметанов десерт с шоколадови парчета, ако той струва петдесет цента, а не 3.50 лева. Да, вносът на тези продукти там (които не са местно производство) е по-евтин. Да, културата да се яде „чисто” там е по-стара, по-развита.

Но е спорно дали ще успеем някога тук да постигнем разцвет на отговорното и съзнателно хранене, отблъсквайки потенциалните клиенти с огромни надценки и и внушението, че да живееш био е лукс.



И все пак, във всичко написано дотук има и нещо позитивно - сега имаме още една причина, стига темата да ни вълнува, да посетим Виена или друга чудесна столица по избор - био кулинарен туризъм. На един евтин (стига да е планиран рано рано), бърз и удобен полет разстояние е. Нямаме търпение отново да тръгнем с пълни куфари и празни стомаси.
 

More from View Sofia

More All About Life