Следва

На карнавал в Рио. Турнир по Аngry Birds от Nokia

Защо да гледаш Chungking Express

Филм, след който ти се иска да ядеш ананас от консерва с дни, опънала прясно лакирани крака на врата на кабриолет, пътуващ към Калифорния...

Movies & TV преди 12 години

Ще ти разкажем за един филм, след който ти се иска да ядеш ананас от консерва с дни, опънала прясно лакирани крака на врата на кабриолет, пътуващ към Калифорния. Така се определя накратко Chungking Express (1994).

Интересното около Chungking Express е, как Уонг Кар Вай го създава. Историята започва с епичния исторически филм Ashes of Time, който включва всички големи звезди в лексикона на киното на Хонгконг. Заснемането на филма отнема на режисьора адски много време и когато след това той сяда, за да го редактира, времето се оказва още повече. Така, затънал в цикъла на Ashes of Time, където с всяка седмица губи нишката все повече и повече, Кар Вай решава да направи Chungking Express.

Той е трябвало да бъде един нискобюджетен бърз разказ, който да послужи на китаеца* по-скоро като силно кафе, след което да се завърне обратно към епичния си проект. И той прави точно това. Екипът му заснема Chungking Express наистина бързо, а режисурата се рок ен рол песен, след която Уонг Кар Вай се завръща към стария си филм зареден с нова енергия. Накрая и двата филма излизат едновременно в Хонгконг през 1994.



Chungking Express е точно такъв, какъвто ти го описахме по-горе - пропит с идеята да живееш за мига, за това да не пропускаш възможности и да скачаш във всичко с главата напред. Той разказва две любовни истории по около 40 минути, които имат кратък момент на среща в средата на лентата. В центъра на историите се намират двама полицаи страдащи по отминала любов, които не подозират, че новата ги чака точно зад ъгъла.

Ако името на Кар Вай (In The Mood For Love, My Blueberry Nights)не ти се струва достатъчно привлекателно, ще прибавим и тези на Тони Люнг (любимец на Кар Вай), Фей Уонг, страшно красивия Такеши Канеширо (вероятно си го гледал в Летящи Кингали) и Брит Лин.



След като го изгледаш, ти се иска да се влюбиш веднага, ей така, докато пресичаш улицата, хвърляш боклука, купуваш си храна за вкъщи, преглъщаш спагети и започваш откриваш романтика навсякъде около себе си, дори и в мократа кърпа за лице и сапуна в банята.

И, да, задължително си вземи голяма консерва ананас преди да го гледаш.


*Благодарим за уместната корекцията! Кар Вай е роден в Шанхай и е израстнал в Хонгконг, като е сред звездите на китайското кино.
 

More Movies & TV