Следва

Фетучини с тигрови скариди

Да си припомним: Летните беди. Tоп продукти и рецепти, които ни спасяват по време на ваканция

Всяка година прекарваме около девет месеца в очакване на лятото, а когато то дойде, през по-голямата част от...

Life преди 9 години

Всяка година прекарваме около девет месеца в очакване на лятото, а когато то дойде, през по-голямата част от него пък очакваме годишната си отпуска.

Затова никак не е честно, когато точно тогава се появи нещо, което да постави под въпрос доброто ни здраве и форма.

Неприятно, но факт - лятото е не по-бедно на опасности от другите сезони, които само чакат да саботират дългоочакваните летни забавления.

За да не допускаме това да ви се случи, сме приготвили спретнат набор от съвети и продукти, които ако не успеят да предотвратят проблемите, то със сигурност ще ви помогнат бързо и сигурно да се справим с тях.

Изгаряне



Правили сме всичко, което трябва: ползвали сме слънзезащита, стояли сме на сянка, но ето че отново се озоваваме със зачервена и боляща кожа. Сигурни сме, че знаете как да се предпазите, но на всеки може да се случи - слънцето е не само по-силно от нас, то е по-силно от всякога.

Преди да изтичате до аптеката и да си купите продукт, с който да облекчите мъките, защо не пробвате нещо в домашни условия?

Киселото мляко е отдавна известна звезда в домашната борба с изгарянето, а и има защо - веднъж нанесено, то действа изключително благотворно и освежаващо. Не забравяйте да се измиете след двайсетина минути, защото ароматът му престава да бъде приятен, щом се стопли.

Друг домашен „медикамент” са обелките от краставици. Действат като млякото, а и няма нужда да се мием след употребата им. Това обаче не важи за оцета, с който ако се натрием и издържим стоически началното щипене, ще свършим чудеса за кожата си (но ще замиришем на салата).

И все пак не пропускай да сложиш в куфара задължителните добри и добре познати продукти за такива случаи: 

- Дефламол, тубичка, ефикасен при слънчеви, термични и химически изгаряния 1-П степен. Струва около 3 лв. в аптеките.



- Пантенол. Пантенол спрей е фина, мека пяна, която лесно се нанася върху кожата и не дразни болезнените кожни участъци. В случай на слънчево изгаряне, или контузии, или при раздразнена кожа, спреят позволява приложение на пяната върху кожата по хигиеничен начин върху големи кожни участъци, дори в трудно достъпни области. Кожата Ви е способна да се възстанови в известна степен чрез делене на кожните клетки. Във всички случаи тя Ви се нуждае от витамини и минерали за подпомагане на регенериращите способности.
Цена 10 лв.

 - Чудеса върши и термалната вода, препоръчваме ти LA ROCHE POSAY, която действа успокояващо и противовъзпалително, премахва зачервяванията и спомага за превенция на стареенето на кожата.
Подходяща е при възпаления на кожата, усещане за парене, алергии, сърбеж, след лазер, пилинг, епилация, дермабразио, дерматити. За освежаване и тонизиране на кожата по всяко време. Напръскай с нея и децата.
Цена 15.56 лв., в аптеките.

Избери и някой от продуктите в селекцията ни цялостна защита на кожата от слънцето, където ще намериш твоя най-добър слънцезащитен продукт.

Ухапвания



Дори да не сме алергични, комарите никога не са приятен спътник в летните вечери. Първо, превенцията: знаем за репелентите, които се нанасят поне половин час преди излизане. Но дали, знаем, че ако приемаме витамин В, те няма да припарят до нас? Изпробвали сме го и смеем да твърдим, че действа. Чували сме, че консумацията на бира неудържимо ги привлича, а анасоновите напитки направо ги погнусяват, но не се наемаме да гарантираме достоверността на тези мерки.

И все пак, оказва се, че сме нахапани и трудно можем да спрем да се чешим. Ето какво да правим: никога не трябва да използваме ноктите си, защото така само влошаваме положението. Ако е толкова трудно да се сдържим, можем просто леко да потъркаме кожата - това също облекчава, без да дразни. Ако натъркаме ухапаното със сапун, това би трябвало да намали сърбежа. Същият ефект имат лавандуловото и ментовото масло, но вероятността да са ни под ръка е доста по-малка.

Комарите са що-годе безобидни, но ако ни ужили оса или пчела, това може да ни навлече сериозни неприятности. Трябва да се опитаме да извадим жилото, но ако не сме уверени в собствената си сръчност, по-добре да се доверим на лекар. Натъркването с чесън, кал (да, кал!) или магданоз са доказани „бабини” рецепти, но все пак, ако сме алергични няма да минем без посещение при доктор.

Не бива да пропускаме да сложим поне един медицински продукт в чантата си в такива случаи.
В аптеките намерихме най-добрите мазила на добра цена, които всеки фармацевт ще ти препоръча:



- Вейп гел, който е около 6 лева, в аптеките, и съдържа вода, алое барбаденсис гел, PEG-40 хидрогенирано рициново масло, пропилен гликол, бадемово масло, масло от пшенични зародиши, екстракт от лайка, екстракт от слез, ментол, парфюм, карбомер, натриев хидроксид, които успокояват раздразнената кожа след ухапване от всякакви насекоми, дори ако сме ужилени от медуза.

- Калмакс Спрей на българската марка Биотрейд - Лосион, който бързо и ефективно успокоява сърбежа и болката, причинени от ухапвания и ужилвания от насекоми, опарвания от растения. Лосионът има също и охлаждащ, успокояващ и фотозащитен ефект, като предпазва засегнатите участъци от появата на пост-лезионални хиперпигментации. Подходящ е както за възрастни, така и за деца. Калмакс съдържа и репелент, отблъскващ насекомите, като по този начин се намалява риска от следващи ухапвания. Цената му е 6.70 лв.
Ще го намериш в аптеките.

- Фенистил гел - Защото съдържа една активна съставка, която принадлежи към групата лекарства наречени антихистамини, които се използват за облекчаване на кожни алергии и различни видове сърбеж. Около 8 лв.

- Псило балсам, който също така се използва и е много ефективен при слънчеви изгаряния, но и за ухаования от насекоми - около 5 лв.

- Добре познатата формула на крем Здраве е отличен помощник при кожни алергии или наранявания. Съдържа цинков окис, вазелин, пчелен восък и ланолин. Успокоява и омекотява кожата. Създава защитен филм, който предпазва кожата от инфекции, възпаление, болезнено изсушаване, както и от негативното влияние на околната среда – студ, вятър, UV лъчения. След няколкократно прилагане върху раздразнена, възпалена или увредена кожа, тя се възстановява напълно. Струва 2 лв.

Стомашните беди



Това е възможно най-неприятното, което може да ни застигне по време на почивката ни, но е абсолютна лятна класика - обилно повръщане, придружено от разхлабен стомах, отпадналост, виене на свят.

Причините могат да бъдат най-различни: хапнали сме нещо старо, пийнали сме вода, негодна за пиене, хванали сме типичен летен вирус. Преди да прибегнем до лекарствата, без които трудно ще минем, ако искаме бърз и категоричен ефект, можем да пробваме добре познатите домашни методи за лечение.

Първо, трябва чисто и просто да си почиваме, като непременно приемаме много вода - със сигурност сме дехидратирани.

Чаят от мента, лайка, маточина успокояват стомаха и намаляват гаденето. Малко по труден за намиране, но с категорично силен ефект, е пресният джинджифил - настърган и запарен, той действа моментално.

Храните, които трябва да приемаме, са ни отдавна известни: препечен хляб, сухари, солети, обезсолено сирене, ориз и водата, в която той е врял. И все пак, ако се чувстваме много, много зле, по-добре да останем само на течности, докато въстановим равновесието на организма си.

Летните месеци отново са тук и отново ни застрашават едни и същи проблеми когато стане въпрос за пътуване, море, плаж и почивка. Затова ви предлагаме тази статия от нашия архив, която ще ви припомни няколко лесни трика, които не веднъж са ни спасявали от слънчевите изгаряния, досадните насекоми и алергиите по време на ваканцията. 


Оригинална дата на публикуване: 20 юли 2011 година.
 

Още от днес (4 юли 2014):

Дизайн за вдъхновение: _Bus vs. Truck

Editors' choice - Ако можех да докосна с магическа пръчка летните си планове, то какви биха станали те

Бионсе опроверга слуховете за раздялата си с Джей Зи

Street Style вдъхновения..._ На колела

И още...

More from View Sofia

More Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 4 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 4 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.