Следва

Editor's Pick: Keep it Simple

Стилът на Инес де ла Фресанж и смисълът на думите: "Нищо не те прави по-стар от старанието да бъдеш млад"

Докато се тревожим за вредите, които ще нанесе слънцето върху лицето ни, бръчките, които ще последват от това и...

All fashion преди 12 години

Докато се тревожим за вредите, които ще нанесе слънцето върху лицето ни, бръчките, които ще последват от това и пластичните операции, на които бихме се подложили при възможност, истинските жени, вечните икони на красотата не крият годините си и не се страхуват да признаят, че бръчките, които носят, са заслужени и са гаранция за живота, който са водили.

Точно таква жена е Инес де ла Фресанж, на 53, модел от 70-те и 80-те години на миналия век, която продължава да бъде интересна за един от най-големите в модния свят - Карл Лагерфелд. Напоследък за нея се чува непрекъснато с изяви на ревютата на Chanel, с книгата, която написа и посвети на френския шик.

За нея ще чуеш определения като "първият топ модел”, „манекенката, която говори”, „симпатична и достъпна”, „въплъщение на френския шик” - но най-вече важи "френската модна икона Инес де ла Фресанж".

Жената, която бе именувана за кралица на подиума преди повече от 30 години, днес е по-енергична, красива и успешна от всякога, като не спира да е в светлината на прожекторите с многобройните си бизнес начинания. Е, коя е тя?



Инес се ражда през 1957 година, в семейството на преуспяващ международен адвокат и манекенка от аржентински произход. Истината е, че корените на рода де ла Фресанж могат да бъдат проследени до 15 век, когато крал Шарл Осми ги дарява с благородническа титла, а гледайки Инес няколко века по-късно, никак не е трудно да си представим, че тя е аристократ par excellence.

Родителите й са сред каймака на бохемското общество в средата на века, движейки се предимно в интелектуални артистични среди, но изоставят буржоазното си парижко жилище, за да отгледат децата си в реставрирана вятърна мелница извън града.

Като наследници на известна еврейска фамилия на банкери те не изпитват никакви затруднения да поддържат луксозен живота на децата си - Инес ходи на училище със златен Ролс-Ройс и шофьор с бели ръкавици. Но въпреки елитния си произход, тя не се развива по типичния начин за издънка на знатен род и предпочита да взима от родителите си добрия вкус и възпитание, а не пари.



Следва мечтата си да бъде част от модния свят и меко казано я постига - от 83-та до 89-та е лицето на Шанел, избрано от Карл Лагерфелд, който твърди, че приликата й с Коко Шанел е поразителна. Така тя става първият модел, подписал договор с от котюр модна къща, който бива разтрогнат години по-късно, поради ангажимента й да бъде „вулгарна национална икона”.

Думите на Лагерфелд се отнасят до Мариан, легендарният символ на Франция, който може да бъде видян навсякъде – от пощенски марки и всякакви сувенири, до обществени сгради.

Отказът на Инес да прекрати ангажимента си като „символ на всичко скучно и буржоазно” води до временно прекратяване на цялата й кариера. Но тя е по-обичана от всякога. Не само от цяла Франция, но и от Луиджи д’Урсо, бащата на двете й деца, известен банкер и меценат. След смъртта му през 2006 тя бавно и мъчително се възстановява, започвайки многобройни бизнес начинания и откривайки любовта си към интериорния дизайн.
Днес Инес живее с двете си дъщери - Нине, на 17 години и Ваялет, на 11.



„Животът трябваше да продължи. Напуснах стария ни апартамент и всичките спомени, които живееха там”.
Трите неща, които върнаха благородната красавица на гребена на вълната тази година, са прясно подписаният й договор с л’Ореал, закриването на пролетното дефиле на Шанел и, най-важното, нейната книга „Парижки шик: гид за стил”, за която веднъж вече ти разказахме.

Тя се радва на огромен успех, дължащ се не само на вярата, че Инес е самият френски шик, но й на вярата на читателките, че някой ден могат да бъдат като нея…



В книгата тя посочва не само къде в Париж да си купим перфектните ръкавици до лакътя, но и защо именно там се срещат най-елегантните жени: „Парижанките не искат да са модерни – те знаят, че имат класа. Жените трябва да се обличат заради самите себе си, не за да покажат етикетите си”. И тотално печели феновете си с изявлението, че за да си парижанка, е достатъчно да мечтаеш за Париж, а не да си родом от там.

Модната икона е живото доказателство, че можем да остаряваме красиво, с минимална външна намеса, запазвайки не само младежката си фигура и дух, но и достойнството си. „Нищо не те прави по-стар от видимата обсесия да бъдеш млад. Просто е грозно, когато една жена отказва да остарее.”



Почти се чуваме да мърморим колко лесно е да го кажеш, когато тежиш петдесет килограма и си висока метър и осемдесет, тоест природата е била повече от щедра към теб. Но истината е, че Инес е толкова популярна и обичана не заради вида си, но и усещането за откровеност, достъпност и все пак - висока класа, което тя вдъхва. Ще ни се да виждаме и тук повече такива дами. Защото със сигурност има какво да научим от тях.
 

More All fashion