Следва

Деси Зидарова се съблече за Mr.BiG

Изложбата „Изборът” в СГХГ

Ако не си разгледал/а изложбата „Изборът” в Софийската градска художествена галерия, направи го още днес...

Events преди 12 години

Ако не си разгледал/а изложбата „Изборът” в Софийската градска художествена галерия, направи го още днес. Смеем да кажем, че това е най-добрата изложба в столицата в момента, а и от известно време насам.

Идеята, според която са събрани творбите, е проста, но много ефектна. 43-ма изкуствоведи (да, има толкова в България) са поканени да изберат от музейните архиви по една творба, която според тях е от особено значение за българското изкуство. Резултатът е селекция на най-доброто в националната ни живопис, скулптура и видео арт от последния век.



Може никога друг път да не видиш на едно място натюрморт на Сирак Скитник, шеговита инсталация на Недко Солаков, пейзажи от Стара София и рисунка с Крали Марко. Всичките 43 произведения са адски различни, но глупавите недоразумения сред тях са не повече от 3. Останалото си заслужава.

Надяваме се съдържанието на изложбата да прерасне в книга. Но ако това не се случи, не пропускай да видиш чудната ненаписана история на българското изкуство, докато е там.

Може да пробваш да разгледаш и текстовете, които съпровождат всяка творба. Всеки от изкуствоведите е трябвало писмено да обясни защо е направил точно такъв избор. Някои от есетата са много интересни, някои са дълбокомислени, други са много лични. Кой е знаел, че през годините на соца са се рисували и „забранени” картини в стил експресионизъм, а Иван Мудов се е вдъхновявал от списание „Егоист”?

„Изборът” е на първия етаж на Софийската градска художествена галерия до 28 август. Галерията работи до 18.00, а входът е безплатен.
 

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?