Следва

Контузеният крак не е причина за нисък ток, категорична е Виктория Бекъм

От FKA Twigs през Бианка Ченсори до Тейлър Ръсел: защо голото женско тяло ни плаши (или поне ни ядосва)

Няма нищо друго, толкова стигматизирано и едновременно толкова на показ, колкото голото женско тяло.

All About Life преди 4 седмици

Защо женската голота все още ни плаши (или поне много ни ядосва)

Все още говорим за женското тяло като за табу, но всъщност е сигурно, че всеки ден то е във фокуса на вниманието, формира възприятия и възпитава. Преувеличен и карикатурен в комерсиалните телевизии от 90-те, мек и разкриващ се в поп видеоклиповете, изрично секси и лъскав като кадилак в рап видеоклиповете, слаб и строен на модния подиум, заслужаващ изучаване в книгите по история на изкуството и все още напълно обичаен модел за уроците по рисуване от натура в художествената гимназия. Виждаме женското голо навсякъде, дори когато не искаме да го видим. Реклами за секс шопове, реклами за гуми, за мъжки обувки, за кухни с безплатен монтаж... Няма нищо забранено и в същото време толкова разголено, колкото женското тяло. Говорим за него, но не трябва да говорим за него. Всъщност ни е позволено да го гледаме, но ако това голо тяло има очи и уста, за да говори, то се превръща в нещо друго. 

Припомнете си случая с FKA Twigs, английската музикантка, която преди няколко месеца се озова в окото на бурята заради участието си кампанията на Calvin Klein, наречена Calvin или нищо. Обединеното кралство реши да цензурира снимките на певицата, защото са твърде сексуални. На "обидния" кадър певицата гледа право в камерата, а голото й тяло е покрито само с маркова риза, откъдето идва и името на кампанията Calvin or Nothing. Службата за рекламни стандарти обяви, че причината за цензурата е свързана с факта, че рекламата се фокусира върху тялото на модела, а не върху дрехите. Според британския орган кампанията представя певицата като "стереотипен сексуален обект, с вулгарeн и сексистки вид”. Отговорът на FKA Twigs дойде чрез публикация в Instagram, където певицата гордо говори за тялото си на черна жена и как нейното изкуство отговаря на жени като Джоузефин Бейкър, Ерта Кит и Грейс Джоунс, които са разрушили бариерите на това, което изглежда е еманципация и овладяване на уникална чувственост.

Отговорът подчертава проблема с двойните стандарти. Calvin Klein наскоро стартира кампания за бельо с участието на Джеръми Алън Уайт, главният герой в сериала The Bear, която беше приета с огромен ентусиазъм в социалните мрежи. Във видеото красивият и стегнат актьор се съблича по бельо, изкачва небостъргач в Ню Йорк, след което се отпуска заслужено на дивана. Въпреки че фокусът трябва да бъде върху това какво прави оранжев диван на покрива на сграда в Ню Йорк, всички коментари са за чувствеността на актьора, за физическата му мощ, за неговите умения и компетентност да се покаже толкова секси и достъпен за нас. Защо Джереми Алън Уайт контролира ситуацията, а FKA Twigs е представен като жертва на търговска експлоатация?

Също така би било добре да се проучи какво е правила певицата с тялото си, как винаги го е интегрирала в своите артистични проекти. Ако кристалният й глас и авангардните й поп продукции я направиха известна на света с първия й албум LP1 през 2014 г., използването на тялото й в музикални видеоклипове и на сцената я превърна в златна богиня в настоящия музикален пейзаж. Сетете се за видеото към Cellophone, интимна балада с дрезгав глас и пиано, което контрастира с танцовото изпълнение на пилон на английската певица. Оскъдно облечено и с класически стриптийзьорски токчета, това малко, мускулесто и перфектно тяло внушава сила и уязвимост едновременно. Освен това тя даде тялото си назаем за представлението, което придружаваше модното шоу на Valentino миналия октомври, което се проведе в Париж в École des Beaux-Arts, потапящо преживяване между танцьори, облечени в голи костюми, водени от FKA Twigs. 

Друг тип голота, с която започнахме да се занимаваме, е тази на Бианка Ченсори , новата съпруга на рапъра Кание Уест. Малко под 30 години и от австралийски произход, архитектът Бианка Ченсори и най-известният рапър в света се влюбват по най-традиционния начин: на работното място. Веднага след сватбата си, която се състоя в Пало Алто през 2022 г., ръководителят на архитектурния отдел на марката Yeezy претърпя документирана от десетки папараци трансформация, която я превърна от съседско момиче в муза на чикагския рапър. Нейната естествена кестенява коса отстъпи място на платинена пикси прическа (въпреки че след последното й публично появяване на стадион Сан Сиро в Милано знаем, че тя отново е брюнетка) и стил, който се движи между минимализъм и сюрреалистичност. Съжаляваме, Кейт Мидълтън, но никой не носи гол чорапогащник по-добре от Бианка Ченсори, също и защото това е единственият артикул, който й е позволено да носи.

Да, защото този, който я облича (няма никакво съмнение), е самият Кание Уест, известен с това, че оформя по свой вкус жените, с които излиза. Имаше "преди и след" Кание за Ким Кардашиян, за Джулия Фокс, а сега и за Бианка Ченсори. Но може би отстъпка не е точната дума, Censori работи за Yeezy от 2020 г., така че можем да си позволим лукса да вярваме, че това е вид сътрудничество, па дьо дьо на двама партньори. Виждали сме я с микро топове и тесни анцузи, рокли по тялото, шорти и клинове и тя винаги изглежда като излязла от горещ час по йога. Проучваме снимките, които се появяват онлайн, за да се опитаме да разгадаем как се случва това и сме залети от водовъртеж от въпроси. Била ли е принудена да позира гола за корицата на новия албум на съпруга си? Тя ли е виновна, че винаги е толкова гола? Дали е била манипулирана? Дали е подписала договор за конфиденциалност и едва след десет години ще може да ни каже своята истина? Печели ли достатъчно от тази медийна експозиция? Какви са плановете й? Дали това, че се появява толкова оскъдно облечена по света, е оплакване от прекалено високите цени на багажа на нискотарифните авиолинии?

И все пак я гледаме и си мислим, че в тялото й няма никаква изкусност - или по-скоро - разпознаваме желанието да представи нещо естествено, което е там и винаги ще бъде. Сякаш в минималистичната й визия с разголена палитра, в лицето без грим, във винаги леко зърнестите папарашки снимки се крие отговорът на модела Кардашиян, където всичко е изучено, балансирано, стегнато, конструирано. Накратко, две различни форми на изкуство. Или може би няма конспирация и да излезете с възглавница, гушната до гърдите ви вместо горнище, е просто лоша идея. Тъй като не можем да знаем каква е истината, единственото, което наистина можем да направим, е да пренасочим вниманието си към себе си и да се запитаме: защо гледката на тази жена ни предизвиква? Защо мислим, че тя не контролира тялото си или защо приемаме женската голота само когато е свързана с протест? Борбата за освобождаване на зърната в социалните медии, активистите на Instagram, горди да разкриват телата си пост след пост, ново поколение, което иска да си върне свободата да се наслаждава свободно на сексуалността си, но което се оказва принудено винаги да се гледа в огледалото. Кога голотата е сила и кога е просто голо тяло, в отговора на който въпрос най-големия майстор е Юрген Телер, изложен в грандиозната изложба на немския фотограф на Триеналето в Милано и озаглавена I need to live.

Актрисата Шарлот Рамплинг и моделът Ракел Цимерман са голи пред Мона Лиза , няма нищо секси в позата им, толкова са спокойни, че в мисловна грешка, отваряйки и затваряйки очи, мога да си ги представя в същата поза, но облечени . Сред множеството голи снимки с участието на модели, актриси и собствената съпруга на Телър, креативната Довил Дризите, любопитството ми будят най-много тези на самия художник. Той е млад и съблазнителен, докато пуши цигара, той е спокоен сред цветните балони днес. Има работи, в които неговият гол е просто нелеп, детински, банален. Голотата може да бъде всичко, дори безполезна. Голотата може да бъде уязвимост и откритост, както демонстрира снимката на корицата за март от Паоло Роверси с участието на актрисата Тейлър Ръсел , която казва за голотата и нейната кариера: „Вярвам, че да имаш силата да избираш е в много отношения най-голямата привилегия, която може да бъде предоставена за нас на тази земя. И съм на етап от живота си, когато чувствам, че мога да го направя по-лесно."

Да се ​​разголим за списание, да се отърсим от живота на онези, които сме изиграли, както в случая с Тейлър, да опознаем себе си и да изградим отношения с другите. Един стар бизнес закон гласи, че голотата продава . Вярно е, но все пак ни кара да дискутираме, стимулира първо вътрешни дискусии, а след това публични, защото в крайна сметка всяко голо тяло, което гледаме, ни кара да се замислим за собствената си голота, какво ни причинява тя, кога искаме да си я позволим и - преди всичко - на когото позволяваме да му се наслаждава. На кого позволявате да му се наслаждава?

 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.