Следва

Да или Не: на Дженифър Лопес вечерно-домашната комбинация

„Ти не си ми майка, махай се“: страхотна Йелена Джокович за майчинството

Йелена Джокович неуморно се застъпва за съзнателното родителство и задължителното уважение към детето като личност 

Celebrities преди 5 месеца

В последните две години темата е особено актуална с популяризирането на документалния филм на д-р Габор Мате „Мъдростта на травмата“, който засяга точно тези теми.

37-годишната съпруга на най-добрия сръбски и световен тенисист бе гост в предаването на K1 TV, където сподели лююбопитни моменти от родителския път и преживяванията си като майка на Стефан и Тара.

Основателката на фондация "Новак Джокович" говори за влиянието на травмата от детството върху зрелия човек, в който детето ще се превърне, за приемането на емоциите на подрастващата личност и че няма наръчник за перфектно родителство.

Йелена, като всеки родител, знае, че не е перфектна и че прави грешки. В шоуто тя разказа за инцидент, причинил й искрена болка, а именно моментът, в който дъщеря й Тара й казва, че тя не й е майка.

„Децата ми са много различни още от раждането. Когато за първи път станах майка на Стефан, той беше проблемно дете. Имаше майка, която бе убедена, че е усвоила цялата теория на света, но когато дойде практиката, настъпиха умора и несигурност, и всяка грешка беше нещо като края на света. Първото дете обикновено страда, всеки родител облекчава строгите правила със следващите деца. Аз имам две деца, така че с второто напреднах малко."

„Тара е съвсем различна...“, допълва красивата Йелена и разказа, че момиченцето има силен характер и затова често имат разногласия. "Веднъж се скарахме преди лягане, защото тя не искаше да си легне, след като й казах. Това не ми харесва, защото е рутина и знаем кога си лягаме, затова се наложи да й се ккарам. Тогава тя нарочно стана, обу си ролерите и реши да се повози из къщата. Стори ми се недопустимо, повиших тон, и накрая тя ми каза: „Ти не си ми майка. Махай се оттук. Тогава й казах, че предпочитам да прекарвам времето си в прегръдки и галене, отколкото да се моля всичко да се оправи. Много ми се ядоса и освен всичко друго много ме нарани изречението, че не съм й майка, но накрая се успокоихме и тя заспа в ръцете ми. Това е знак, че и аз нямам формула. Не знам дали има идеален брак, приятелство, работа, бизнес партньорство. Във всяко човешко взаимодействие трябва да има конфликти, разногласия, които да разрешаваме по мирен път, а не с агресия, побой, отнемане на всичко".

Нагласата на Йелена е, че всички родители имат нужда от помощ от окръжаващиге при отглеждането на децата си, че е необходимо цяло село, за да се отгледа едно дете (вижте още: „Исках само да я гушна“: Тара Джокович се оказа големият талисман за татко Ноле).

"Всички бозайници споделят родителството, това е природа. Всички се събираме около едно дете. Трябва цяло село, за да отгледаш млади хора, а ние сведохме това мислене до майка и баща, само детска градина, училище, обучение. Загубихме близостта.“

„Децата ми имат ли травма?, често се питам това. Аз не съм перфектен родител и се хващам в много ситуации, в които е можело да се справя по-добре. Мисля, че това са много хубави моменти, когато децата ме поставят там, където ми е мястото...".

Йелена казва, че много от нас не искат да говорят за ярост и гняв, защото цял живот сме били обучавани да казваме, че сме имали щастливо детство и да не се оплакваме.

"Всички сме възпитани и обучени да вярваме, че сме имали щастливо детство. Трябва да сме благодарни на нашите родители, на нашия топъл дом. Ако кажем обаче, че нещо е оставило отпечатък в нас, това не означава, че не сме благодарни, а просто дефинираме проблем, който е оставил дълбока следа и ни засяга, и който може и в зрелите години да ни ядоса, вбеси или изнерви. Често говорим за емоционална грамотност, за да разчупим табуто, че гневът и яростта са нещо, което хората нямат право да изразяват. Често се случва хората да избягват да кажат, че са ядосани. Защо? Защото като деца са ни учили, че има приемливи и неприемливи емоции. Не е нужно да чакаме войната, за да говорим за битките. Децата всеки ден преживяват някакви стресови ситуации, които стават травматични за тях, ако са сами в тях. Ако родителят не приема сериозно детето, което има проблем, то все по-рядко ще идва при родителя и ще му се доверява, защото малкият човек започва да губи доверие... Това, което трябва да направим в тези моменти, е да реагираме на неговите нужди. А какви са неговите нужди? Да бъде видяно и емоцията му да бъде приета."

„В родителството има две крайности. Тази, която е авторитетна, традиционна, където детето няма права. Има много фрази, които са познати на всички ни, защото сме израснали в това общество. След това стигнахме до другата крайност, на разрешителното родителство, където няма граници и детето може да прави всичко. Нито едното, нито другото са нещо добро. Детето има нужда от граници, защото това означава любов, посока, връзка, усещане на ситуацията. Ако се поставят граници за детето по хубав начин, не говорим за етикетиране, наказване, заплашване, обуславяне, говорим за здрав възрастен, който се е научил на ред и може да откликне на нуждите на детето".

Йелена твърди, че е свикнала хората да я възприемат като съпругата на Новак и че често не я приемат на сериозно, както и че не се опитва да учи хората, а само споделя своите преживявания.

"Разбира се, оценяваха ме по различни начини и все още съм в центъра на вниманието - дали съм се облякла добре, усмихнала ли съм се или пък съм казала нещо, което трябва или не трябва да направя. Това е незавидна позиция за една млада жена. Беше ми дадено интересно пътуване и трябва да направя най-доброто, което мога, за да изина пътя. Някои хора, които ме виждат само като съпруга на Новак, могат да преживеят това, което казвам, като някакъв вид спомен, а аз просто искам да споделя опита си с хората. Създава се впечатление, че на хората, които имат пари, им е по-лесно. Напротив, ние сме още по-объркани, тези пари по някакъв начин увеличават нашите страхове и съмнения".

Тъй като мнозина, включително и водещата на шоуто, я смятат за нежен и мил човек, Йелена казва: „Не се смятам за нежен човек, а за върба, толкова малка и тънка, че ветровете я огъват, но не могат да я счупят.“

More Celebrities