Следва

Пълнолунието-затъмнение днес: важните акценти и най-силно повлияните зодии

Какво представлява превантивната химиотерапия, на която Кейт Мидълтън се подлага в момента

Преди два дни Кейт Мидълтън обяви, че е била диагностицирана с рак след коремната операция, която претърпя през януари.

All About Life преди 1 месец

„Бяха невероятно трудни месеци за цялото ни семейство, но имам фантастичен медицински екип, който се грижи страхотно за мен, за което съм безкрайно благодарна“, сподели принцесата на Уелс във видео. „През януари претърпях тежка коремна операция в Лондон и по това време се смяташе, че състоянието ми не е раково. Операцията беше успешна. Изследванията след интервенцията обаче установиха рак. Ето защо моят медицински екип ме посъветва да премина курс на превантивна химиотерапия и сега съм в ранните етапи на това лечение.“

Милиони хора вече са видели изявлението, карайки някои от тези, които са по-малко запознати с рака и възможностите за неговото лечение, да се чудят какво е превантивна химиотерапия и как всъщност работи.

„Понякога се използва превантивна химиотерапия, след като първичният рак бъде отстранен, за да се опита да се намали рискът от повторното му появяване“, казва Марлийн Майерс, медицински онколог и директор на програмата за оцеляване на рака в Cancer Center Langone Perlmutter на NYU. „Често го предписваме за няколко вида рак, за да се опитаме да унищожим микроскопични клетки, които не могат да се видят при сканиране, но могат да растат, ако не се лекуват. Дори ако ракът е резециран с лечебна цел, може да има висок риск от рецидив, така че може да се използва химиотерапия. Това се практикува най-често при рак на гърдата, яйчниците и дебелото черво". 

Наричана още адювантна или спомагателна химиотерапия, научно доказано е, че комбинацията от хирургия и химиотерапия подобрява нивата на преживяемост при всички видове злокачествени тумори. 

Принцесата завърши изявлението си с нотка на увереност: „Аз съм добре и ставам по-силна всеки ден, като се фокусирам върху нещата, които ще ми помогнат да излекувам ума, тялото и духа си... За всички, които са изправени пред това заболяване, независимо под каква форма, моля, не губете вяра или надежда. Вие не сте сами."

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.