Следва

Savage x Fenty, синя дантела и лурекс

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino. „Търся точните думи, за да изразя радостта си“

Бившият на Gucci е новият на Valentino.

All fashion преди 4 седмици

Назначаването на Алесандро Микеле след напускането на Пиерпаоло Пичоли слага край на 16-месечните спекулации относно новата work дестинация на бившия творчески директор на Gucci. Очакваме, с приятно чувство, дебюта му през септември.

„Това е ценен момент, в който съдбата и красотата се срещат“, казва дизайнерът.

Първият работен ден на "римския" дизайнер в архетипната римска модна къща ще бъде вторник, 2 април. Дебютната му колекция под флага на Valentino обаче ще бъде тази за пролет/ лято 2025 г. и според настоящите планове се очаква да бъде представена по време на Седмицата на модата в Париж през септември 2024 г. 

„Страхувам се да не нараня радостта, ако се осмеля да произнеса името й“

„Това е невероятна чест“, каза Микеле в изявление, публикувано днес. "Чувствам огромна радост и огромна отговорност от перспективата да стана част от maison de couture, който има думата „красота“, гравирана върху колективна история, в която характерна елегантност, изисканост и изключителна грация се смесват в едно“.

Микеле ще работи в един от най-красивите офиси в целия свят на модата: ателието на Валентино в Palazzo Mignanelli, на няколко крачки от Испанските стълби във Вечния град. Сред задачите му ще бъде да проектира - за първи път - колекции Висша мода. Говорейки за това, което го очаква, той заяви: "Търся точните думи, за да изразя радостта си, да съобщя това, което наистина чувствам, усмивките, които извират от сърцето, радостната благодарност, която свети в очите, това за мен е ценен момент, в който съдбата и красотата се срещат. Радостта обаче е толкова жива, че се страхувам да не я нараня, ако посмея да произнеса името й."

Създател на „неустоимо желани предмети“

Възторгът не се ограничава само до Микеле. Назначаването му става под егидата на главния изпълнителен директор на Valentino, Якопо Вентурини. Двамата са бившли колеги от Gucci, където дизайнерът прекара седем години като творчески директор, а Вентурини е вицепрезидент по мърчандайзинг и глобални пазари.

Възхвалявайки „дълбоката интелигентност“ и „чудесната лекота“ на Микеле, Вентурини заяви: „Много съм щастлив и развълнуван от идеята да си сътруднича отново с Алесандро след години съвместна работа. Неговите талант, креативност, дълбока интелигентност, винаги свързани с прекрасна лекота, ще напишат още една глава от къщата на Валентино." И добави: "Сигурен съм, че препрочитането на кодовете на къщата и наследството, създадено от г-н Валентино Гаравани, съчетано с необикновената визия на Алесандро, ще ни накара да изживеем моменти на голяма емоция и ще се превърне в неустоимо желани предмети". От своя страна новият творчески директор описа Вентурини като „изключителен професионалист, способен да съчетава прагматизъм и стратегическа визия, компетентност и чувствителност“.

В Gucci способността на Микеле да създава „неустоимо желани предмети“ преобрази богатството на къщата, почти утроявайки оборота й от 3,5 милиарда евро през 2014 г. до 9,73 милиарда през 2022 г. Това е една от причините, поради които след сбогуването му през ноември 2022 г., спекулациите относно следващата му дестинация не спираха да се подхранват и умножават. В крайна сметка, както гласи старата поговорка, всички пътища водят към Рим.

Почитта към Валентино Гаравани и Джанкарло Джамети

От вторник, 2 април, Микеле ще започне пълно потапяне в архива и историята на новия си дом. Той заяви в тази връзка: „Първата ми мисъл е за историята, за богатството на нейното културно и символично наследство, за чувството на учудване, което те непрекъснато генерират, за скъпоценната идентичност, установена с тяхната безкрайна любов от бащите основатели , Валентино Гаравани и Джанкарло Джамети. Тези препратки винаги са представлявали основен източник на вдъхновение за мен и аз се стремя да отдам почит на това влияние чрез моята интерпретация и творческа визия."

Гаравани стартира своята едноименна модна къща през 1960 г. заедно с партньора си Джамети. В периода между основаването на къщата и неговото пенсиониране 48 години по-късно, Гаравани създава огромно наследство от силно романтично дамско облекло, към което, започвайки от 1969 г., се добавя мъжкото облекло. Назначаването на Микеле следва напускането на Пиерпаоло Пичоли, който ръководи модната къща с голям импулс и подчертан творчески успех от 2008 г. насам.

Отново с групата Kering

Новата му роля ще събере отново Микеле с Kering Group, която притежава Gucci. През 2012 г. Valentino беше придобит за 700 милиона евро от инвестиционния фонд Mayhoola, който през 2023 г. продаде 30% дял от марката на Kering за 1,7 милиарда евро, като част от споразумение, което според съобщенията позволява на групата да придобие оставащ дял от марката до 2028 г., като същевременно позволи на Mayhoola да вземе дял в Kering. Ако за Валентино посоката на Микеле се окаже толкова трансформираща, колкото беше за Gucci , възможността ще бъде много интересна и за двете страни.

Рачид Мохамед Рачид, президент на Valentino, допринася за сключването на това споразумение и за назначаването на Микеле. В изявление, публикувано днес, той каза, че „за Валентино назначаването на Алесандро Микеле за творчески директор бележи друг решаващ момент. Алесандро е изключителен талант и назначаването му отразява големите ни амбиции за къщата." И добави: „Твърдо вярвам, че със своята уникална креативност и чувствителност Алесандро ще продължи да издига вечното наследство на марката. Нова страница от съвършенство и безкрайна красота е готова да бъде написана в историята на Valentino."

Когато финализира инвестицията в римската модна къща, президентът и главен изпълнителен директор на Kering, Франсоа-Анри Пино, описа Валентино като „уникална италианска къща, синоним на красота и елегантност“. Подобно на Пичоли преди него, сега от Микеле се изисква да прекалибрира разкошния класически израз на красотата на Валентино чрез неговия творчески обектив и инстинкт. Микеле веднъж каза, че „красотата няма граници, няма правила, няма цветове“ и неговата широкообхватна, приобщаваща и отчетливо интелектуална философия го кара да поставя под въпрос много от тези граници на модния подиум.

Връзката с Рим

Решението на Микеле да остане в града, в който е роден, не трябва да е изненадващо. Както той наскоро заяви в интервю за Vogue, „Рим те омагьосва. Той ви посреща със особен безпорядък." Неговият впечатляващ нов офис е само на десет минути пеша от дома му в историческия Palazzo Scapucci. Днес Микеле призна, че е късметлия, като каза, че е благодарен и развълнуван за това, което го очаква: „Надявам се, че моят лък с широко разтворени ръце говори сам за себе си и приветства, в тази ранна пролет, възраждането на живота и обещанието за нов цъфтеж." 

More All fashion