Следва

Направи си сам ризото с гъби

Офис обяд експрес. Здравословно и антиоксидантно меню със сушени сини сливи

Когато спрем да обръщаме внимание на обяда, това се нарича лош и нездравословен навик. И докато се чудим...

Life преди 12 години

Когато спрем да обръщаме внимание на обяда, това се нарича лош и нездравословен навик. И докато се чудим какво да бъде днес - супа или сандвич, най-доброто решение за бърз ефект са шепа супени плодове, които имаме всекидневно в наличност.

Защото при изсушаване са изгубили само водата си, без грам от хранителните и полезните си свойства, защото са богати на витамини и материали, въглехидрати и засищат без проблем гладния стомах.

Специално сините сливи обаче са изключителен продукт. Тяхната полезност, по-точно казано природна уникалност, се крие в редица свойства, които не се срещат в други плодове.

Първо, това е едно от най-ефективните средства за профилактика на сърдечно-съдови заболявания и хипертония. Второ, сините сливи съдържат 1,5 пъти повече калий, отколкото бананите. Калият както е известно е необходим за правилната работа на бъбреците. Трето, сините сливи са най-богатите на антиоксиданти плодове. Антиоксидантите помагат за повишаване на имунитета и съпротивителните сили на организма. Четвърто, сливите абсорбират свободните радикали, разрушаващи тялото. Това е чудесна превенция на рака. Пето, сините сливите предпазват от развитието на вредни бактерии.

Тези вкусни, подканващо лъскави и необичайно ароматни сушени плодове са способни да творят чудеса с нашето здраве и настроение. Човек необременен с никакви болежки, изпълнени с физически сили и бодър дух е способен на много, а за това не е необходимо много.

Според Департамента по медицина в САЩ, въз основа на дългосрочни и мащабни проучвания за пълноценно функциониране на човешкия организъм, за да се предотвратят последиците от негативните фактори, присъщи на жителите на мегаполисите, като хиподинамия, хроничен стрес и хранене с фаст-фуд трябва ежедневно да се консумира половин чаша сини сливи.

Най-ясно полезните свойства на сушените сини сливи се проявяват като антиоксидант. Наличието на голямо количество неохлорогенова и хлорогенова киселина в сините сливи неутрализира свободните радикали и това спасява от холестерола клетъчната мембрана и кръвоносните съдове в мозъка.

Тази половин чаша сини сливи дава на организма 20% от необходимата дневна доза от витамин А. Бета-каротинът е ликвидатор на свободни радикали, мощен мастноразтворим антиоксидант, той възпрепятства появата на тромбози, сърдечни удари и инсулти. Свободните радикали в организма са много опасни и с това, че внасят промени в ДНК на клетката, а това предполага неизбежни мутации и възникване на ракови клетки. По време на клиничните изпитвания са били събрани множество материали, потвърждаващи полезните свойства на сините сливи за лечение и профилактика на тежки възпалителни заболявания като астма, остеоартрит, ревматоиден артрит.

Сините сливи са богати на калий и проучванията показват, че редовната им консумация, намалява наполовина риска от инсулт при възрастовата група след 50 години, това е особено изразено при мъжете.

Безценни са полезните свойства на сливите за нормализиране на кръвната захар в организма. Разтворимите фибри увеличават чувствителността към инсулина и затова може да играят полезна роля в превенцията и лечението на диабет от 2-ри тип.

Всеки знае, че сушените сини сливи предизвикват усещане за бързо и приятно насищане. Това качество се използва в много диети, способства за лесната загуба на тегло, докато в тялото се запазва необходимия баланс от всички витамини, минерали и киселини.

А у нас сините сливи се намират навсякъде!

More Life

Time 100 в гости: Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа и другите

Celebrities преди 18 часа

Гала вечерята, посветена на класацията на списание Time за 100-те най-влиятелни личности в света, се състоя снощи в Ню Йорк. На събитието присъстваха десетки звезди, а сред най-елегантните нареждаме Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа (и гаджето й Калъм Търнър), Били Портър, Мая Рудолф и др.