Следва

Някои рискове на стила -

Ексфолианти от природата

null

преди 11 години

Твърдо ти заявяваме, че тук всички сме с две ръце ”за” естествените ексфолианти. От тези, които не много трудно намираш в кухнята, излизат ти евтино и в същото време вършат същата работа, каквато и закупените от магазина им събратя.

С две думи щом крайният резултат е гладка и нежна кожа, защото ексфолирането на кожата на лицето и тялото прави точно това - премахва повърхностния слой мъртви клетки, кожата добива по-равномерен тен, приема по-добре подхранващата козметика и се освобождава от токсините, за да може свободно да "диша", значи имаме успех независимо дали го правим с home made продукти или не.

По важното като че ли се оказва да се знае, че ексфолирането на кожата трябва да се прави на идеално почистена кожа през цялата година, най-много по два пъти в седмицата и да не се забравя, че преди море, но не и по време на него, е особено препоръчително най-вече за добиването на по-равномерен тен.

Събрахме от тук, от там най-разпространените еко ексфолианти, които ти споделяме в редичка по един по-долу с няколко думи за това защо, как и какво точно ти прави... натурално, без химикали, без консерванти, без да замърсява околната среда, без да вреди на тялото ни, а същевременно да го почиства страхотно от мъртви клетки и нечистотии.

По вертикалата започваме от по-нежните ексфолианти и стигаме до малко по-грубите такива... всичко зависи от типа и деликатността на твоята кожа:

Пшеничени трици – има ги във всички по-големи магазини за хранителни стоки.

Начин на използване: взимаме в шепа малко трици леко ги навлажняваме с вода и започваме да масажираме кожата на лицето и деколтето около 1 мин. След което отмиваме с вода, така се излющват мъртвите клетки от повърхността на кожата.

Сода бикарбонат –
 отново може да се намери във всички хранителни магазини. Содата бикарбонат е натурален продукт с антисептично действие, който може да се погрижи за предотвратяването на неприятни възпаления по кожата. Евтин, но също толкова ефективен като купена скраб за лице, фините гранулки на содата премахват запушванията на порите, по-известни като черни точки.

Начин на използване: Направете рядък крем от 4 ч. л. сода бикарбонат и 2 с. л. вода и е оставате да постои 2 минути. След това нанесете на лицето като правите малки кръгчета с върховете на пръстите и я оставете да постои 3 минути. Отмийте с топла вода, после плиснете студена вода за затваряне на порите, подсушете и нанесете хидратиращ крем. Кожата отново става много гладка, а черните точки по-незабележими. Ако кожата ти е нормална или мазна прави маската със сода по веднъж всяка седмица, а ако си със суха и чувствителна – през седмица.

Морска сол – с нея можем да загладим загрубялата кожа на тялото си, когато няма с какво друго, но солта не може да отмие и себума, затова след ексфолиране трябва да се измием с нещо пенливо.

Начин на използване:  1 ч.ч. ситна морска сол, 1 ч. л. ароматно масло (лавандула, праскова, пачули, розмарин) и 2 ч. л. зехтин се смесват до получаването на хомогенна смес, след което се оставят да престоят 20 минути. Разбърква се отново и се нанася по тялото с енергичен масаж, като се започва от краката. Ексфолирай върху влажна, затоплена кожа, след горещ душ!

Кафе – с кафето или утайката от него можем да ексфолираме както тялото, така и лицето, но е доста силно абразивно и трябва много внимателно да масажираме. С кафе е добре да ексфолираме лицето, когато доста дълго време не сме го правили и кожата е станала по-груба.

Начин на използване: Антицелулитен ексфолиант от кафе можем да си направим от 2 с.л. кафе или утайка от кафе (в никакъв случай разтворимо), 1 с.л. мед, 1 ч.л. растително масло (пшеничен зародиш, жожоба, гроздови семки…) и общо 10 - 12 капки от следните етерични масла: грейпфрут, лимонова трева, копър, пачули, розмарин. Всички съставки се смесват и се разбъркват добре. Нанася се с масажни движения в областта на бедрата и таза. Кафето оцветява с тъмно кафяв цвят, но лесно се отмива. Най-добре след нанасяне да постоиш известно време намазан, за да попият по-добре маслата. Молекулите на етеричните масла до няколко секунди преминават в кръвообращението. Този ексфолиант чудесно омекотява, подхранва и стимулира микроциркулацията.

Иначе кафеена скраб за суха, нормална и комбинирана кожа се прави от утайката на кафето, която се смесва в равни пропорции с извара с голяма масленост. Нанасяш получената маска на лицето и внимателно масажираш 1-2 минути. След това оставяш маската за поне още 10 минути, след което отмиваш. В случая, когато кожата е суха в утайката от кафето, добави малка щипка сол, също толкова канела, 1 супена лъжица растително масло и чаена лъжичка захар. Смеси всичко добре и нанеси на лицето с леки масажни движения. След 10 минути изплакни с топла вода.

Захар – захарта действа също като кафето и се използва най-вече за тялото, защото е също толкова груба. Разликата е, че след известно масажиране, кристалчетата започват да се топят и намаляват размера си.

Ако искате да ексфолирате лицето си смесете 1 с.л. кафява захар и 1 с. л. зехтин. Разбъркай както ти е удобно, така че да се получи еднородна смес и започни да масажираш лицето в продължение на 3-5 минути. Изплакни с хладка вода, подсуши с топла кърпа и намажи лицето с овлажняващ крем. Това е!

Вид ванилов ексфолиант, подходящ за третиране на кожата на ръцете и стъпалата можеш да си приготвиш за 5 минути като забъркаш с.л. мед, 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок, 1 капка екстракт от ванилия, 1/2 или 1 чаша захар и 2-3 капки зехтин. Бъркае усилено в продължение на около минута. В резултат трябва да се получи гладка смес, която нежно втрий в кожата на ръцете и стъпалата си. Изплакни добре с топла вода подсуши с мека кърпа и се наслади на естествената гладкост и красота на кожата си!

More from View Sofia

More