Следва

Who is he: 10 любими факта за Сър Елтън Джон

Интервю с Бил Клинтън

През последния век Клинтън е първият президент на власт, подложен на ... 

Други преди 11 години

На 17 ноември от 18.10ч. БНТ1 ще излъчи филма „Интервю с Бил Клинтън” в документалната линия "ВИЖ БиБиСи”.

След Никсън, Клинтън е най-поляризиращата фигура сред американските политици и споделя своя поглед към историята. Дейвид Димбълби разговаря с него за усилия му да върне мира в Средния изток, за войната на Буш-младши в Ирак и за връзката с "онази жена".

През последния век Клинтън е първият президент на власт, подложен на импийчмънт /вот на доверие/ от Конгреса. Той отговаря, че се учи от Нелсън Мандела на великодушие, за да прости на главния поркурор Кенет Стар.

Неговите адвокати подчертават усилията му за "опитомяване" икономиката на Съединените щати, възстановяване на мира в Ирландия и Средния изток и началото на нова прогресивна политика в Третия свят. Критиците го обвиняват в лъжа пред семейството, пред Конгреса и американския народ чрез злоупотреба с власт, опетнявайки името на американския политик.

Във филма Клинтън разказва за своя президентски мандат, за личния си живот и сблъсъка между двете. Разкрива, че докато подкрепя смяната на режима в Ирак е трябвало да позволи на оръжейните инспектори да довършат работата си, преди да предприеме нападение.

Оценява, че Руанда е голяма трагедия и признава, че не е могъл да предвиди как 800 000 ще бъдат убити с мачете за 90 дни - "няма такъв прецедент в историята на света". Говори за приятелството си с Тони Блейър и съчувства на британския премиер за посрещането в Ирак. Обвинява Ясер Арафат за провала на Споразумението в Кемп Дейвид.

Не политическите провали, а интересът към личния му живот предизвиква гнева на Президента. На многото въпроси за Моника Люински, Клинтън се отклонява в тиради срещу прокурора Кенет Стар и ролята на медиите в цялата афера.

Той споделя, че не е очаквал "бой с кашмик" от съпругата или дъщеря си, но е огорчен от начина, по който една лична грешка се обръща в политически скандал.




 

More from View Sofia

More Други