Следва

Обичта на известните - Луси Лиу с ново гадже

SUCCESS&THE CITY: Димитрена за PrettyBox и някои други успехи в живота

С две думи можем да я наречем истински Beauty ентусиаст, а ако трябва да използваме повече, бихме я определили като млад предприемач с обещаваща визия за своя бизнес. ...

Други преди 10 години

Тя е млада, успешна и омайващо чаровна. Казва се Димитрена Топалова и е създател на единствената по рода си у нас месечна кутия за красота, която носи името Prettybox.

Следвайки така успешния западен модел, варненката създава кутията специално за България, с подкрепата както на много световно известни, така и на прохождащи марки, с целта да задоволи голямото желание подобен модел да бъде достъпен и в нашата страна.

С две думи можем да я наречем истински Beauty ентусиаст, а ако трябва да използваме повече, бихме я определили като млад предприемач с обещаваща визия за своя бизнес. Поговорихме си за начинанието й и за стремежа да си новатор, за качествата, необходими, за да успяваш в начинанието на живота си и ето какво ни каза тя...

V.S. Kак се роди идеята за PrettyBox?
Д: Бях във Великобритания близо 5 години. Там завърших магистратура със специалност "Реклама и маркетинг" и реших да остана. Последвалите 4 години останах да работя там, като смених 3 фирми, а в едната дори се връщах два пъти.

Самата идея за кутията не е моя, тя съществува от близо 3 години в световен план. Докато бях там забелязах иновативната идея и дори станах абонат на вече съществуващия модел. В момент, в който бях на кръстопът, между две работи и не знаех какво да правя със себе си, ми се стори изключително интересно дали на пазара в България се предлага подобно нещо и ако не, дали е готова страната ни за него...

Попаднах на няколко форума, от които ми стана ясно, че няма разработена подобна идея, но пък има интерес. И тогава къде на шега, къде от чисто вътрешно социално предизвикателство към самата себе си започнах да пиша бизнес план. До края на месеца той беше готов. Тогава започнах и новата си работа. Стартирайки с нея обаче, аз бях със съзнанието, че трябва да я напусна в един момент, защото все по-сериозно ставаше желанието ми да се върна в България и да се пробвам да развия подобен модел. 

Тогава ми предложиха 3 позиции в агенцията, а избрах тази с най-скорошна крайна дата на договора. И всъщност от есента започнаха да се случват нещата, започнах да се свързвам с марки, започнах да проявявам все по-голям интерес към бюти продуктите и през зимата бях напълно убедена, че трябва да се прибера в България и да опитам.

Разбира се, имах малко "проблеми" с напускането на работата ми там, за Коледа работодателите дори ми бяха приготвили подарък - нов договор, но аз бях решила да напусна и да следвам мечтата си.

И така през февруари тази година аз вече бях на старта и подготвях първата кампания. През март направихме дебюта си и от тогава нещата се развиват. Не мога да кажа, че не е трудно, напротив, изисква ми страшно много, но пък вярвам, че това усилие и желание, което влагаме ще бъде възнаградено.

V.S. Сама ли се занимаваш с PrettyBox?
Д: Започнах сама, но в момента не съм, защото това е невъзможно. Една от добрите ми приятелки, която прие идеята присърце още миналото лято, ми помага. Вече дори успяхме да намерим и работния баланс между нас. Работя и с една дизайнерка, която ми помага креативно, за да изглеждат нещата по-добре, но тя е в Лондон. Има и други хора, които ми подадоха ръка в начинанието, за което много благодаря.



V.S. Какво ти струваше всичко това? Трудно ли се взима подобно решение, което заменя сигурността на заобикалящата го среда и работата с несигурността, която носи всяко ново начинание и отчасти нашата страна?
Д: Може би трябва да започна с това, че този модел, който разработвам в момента адски много ме вълнува от чисто професионална гледна точка, защото концепцията, която ние сме възприели от световните модели представлява алтернативна маркетинг платформа. Така че от професионална гледна точка ми е много интересно. Страшното идва от това, че нямам екип до себе си, който да ми помага нещата да стават както трябва. От тук идват и някои грешки, които допускам, въпреки че сферата ми е позната. До сега винаги съм работила с екип, който ми е помагал да осъществявам идеите си, а сега трябва аз сама да ги реализирам, за да получа визията, която имам. Въпреки всичко, се вълнувам от това, което правя и сигурно, ако желанието ми не беше толкова силно щях да приема работата, която ми предложиха за Коледа.

V.S. Родителите ти как приеха твоето решение да се върнеш в България?
Д: Родителите ми са хора с професии. Майка ми е лекар, а баща ми е ръководител полети, докато аз работейки в сферата на рекламата, съм сигурна, че те и до ден днешен не са наясно точно какво съм правила през годините. Но въпреки всичко те винаги са заставали зад мен и в случая пак ме подкрепиха, въпреки че не очкаваха да се прибера толкова скоро.




V.S. Какви са качествата, които трябва да притежава човек, за да може да е успешно едно такова начинание?
Д: Не бих казала амбиция, защото PrettyBox не е нещо породено от някаква амбиция, която е част от по-грандиозен план за моята шеметна кариера в рекламата и маркетинга, напротив, аз преди всичко обичам рекламата и маркетинга и начина, по който се случват нещата. Положителното, което съм научила през годините е, че колкото и добро проучване да имаш, колкото и много информация да си успял да събереш и дори и най-добрият екип да е зад теб, остава някакъв риск. Най-важното за осъществяването на идеята обаче винаги е личното убеждение.

V.S. Лесно ли ти беше да убедиш марките, с които вече работиш, да се включат в това?
Д: За момента мога да кажа, че сме в двете крайности. Първата марка, която изобщо ни каза "ДА" беше Inglot, което на нас ни донесе страшно много положителни емоции, след това бяха Organic Shop, Everet... стана така, че фирмите дори започнаха сами да ни търсят, вече запознати с концепцията, което е страхотно. Това, което правим вече има някаква популярност, освен това е прието изключително позитивно.

V.S. А има ли хора, от тези, с които си се опитала да работиш, които не повярваха в идеята?

Д: За момента не... има марки, които по-скоро решиха да изчакат, но категоричен отказ не сме получавали.




V.S. А как подбирате продуктите, които да включите в кутията на месеца?
Д: Първо решихме всеки месец да има тема, която да следваме и която да обединява продуктите в кутията. Решихме, че с разни малки жестове и подаръчета, които добавят още по-голма стойност на кутията, тя ще изненадва повече, така че включихме и това. Иначе разбира се според сезона избираме и продуктите вътре...

V.S. Ти явно си имала афинитет към козметиката и преди това...
Д: Честно казано не съм от момичетата, които държат на козметиката толкова много, но със сигурност се поддържам и винаги съм разчитала на качествените продукти. С динамичното ежедневие, което имах преди, нямах много време да следя новостите на козметичния пазар и може би това ме накара да погледна на тази кутия като на един чудесен начин да изпробвам нови продукти без да е нужно да отделям някакво време, за да ги търся. Затова тази кутия е насочена отчасти към хора, които нямат много време... и разбира се към хора, които харесват елемента на изненадата.

Това, което ни отличава още е, че се стремим е да предлагаме и продукти, които ги няма в България, продукти които участват в кутиите във Великобритания, например. Те орпеделено имат сериозна аудитория и успех...

V.S. Какво носи на марките участието им в твоята "кутия"?
Д: За марките това също е една голяма инвестиция, която носи изключително важна информация. Информация, която струва много скъпо в маркетинг средите. Защото ние имаме изключително добра комуникация с нашите клиенти, те често изразяват мнението си за продуктите и това е много ценно... Тази обратна връзка е важна за всяка една марка.

V.S. А ти използваш ли продуктеите преди да ги включиш в кутията?
Д:
Винаги! Продуктите, които са в кутиите са продукти, които харесвам и дори съм вклюбени в тях. За мен в работата ми винаги е било важно първо аз да съм доволна, да съм направила всичко, което е зависело от мен и от там нататък, дори и да не се хареса на всички, поне да знам, че съм направила всичко възможно...

V.S. Чудим се... не пренебрегваш ли леко мъжете?

Д: Ако знаете колко познати ме питат дали скоро ще има PrettyBox за мъже... Истината е, че в бизнес плана ми е заложено идеята да се разрасне и да обхване и мъжете. Най-малко това е начин всеки, независимо с какви средства разполага, да си доставя радост ежемесечо и да има възможността да изпробва много нови неща. Това е модел създаден точно по време на криза и това не е случайно. Затова смятам, че моделът има приложимост и при мъжете и при децата дори.

V.S. В този ред на мисли, как си се представяш след 5 години?
Д:
До преди една година не съм си мислела, че ще заявя желание и интерес да бъда предприемач, защото се развивах в съвсем друга насока, но вижте какво стана. Сега мога да твърдя, че ми е изключително интересно и наистина нося идеите си навсякъде. В банята, докато се къпя, когато лягам да спя, постоянно си мисля за PrettyBox, всъщност най-малко идейна съм от 9 до 6, мисля за работа предимно извън нея.

Но да се върна на въпроса... със сигурност искам да се развивам в бизнес-креативна насока, защото много ми харесва, кото не значи, че не бих се върнала в рекламата, защото това е нещо, което винаги съм искала да правя... Така че ще поживеем и ще видим!

V.S. Пожелаваме ти и сега, а и след пет години успеха да те следва навсякъде! 
Д:
Благодаря!

PRETTYBOX Discover the best in beauty 

*Кутията, която е показана на снимката е  за месец Юни


 

 

 

More Други