Следва

Наталия Водянова с четвърто бебе

Мъжете, които познават жените - Гинекологът д-р Антони Ненов

Най-сложният въпрос във Вселената...

Други преди 10 години

Най-сложният въпрос във Вселената, на който категоричен отговор никога и никой не може да даде, съществуват само безкрайно много хипотези, това е въпросът „Какво искат, мислят и мислят, докато казват жените!”. Пред който мъжете обикновено предпазливо мълчат.

Не всички обаче. Защото има мъже, които познават жените, точно както вторите мечтаят да могат първите. И през техните очи въпросът „какво искат” не е страшен, а пътят към намирането му минава през правилната комуникация, добрия маниер и доверието.

И на тях посвещаваме новата ни страхотна поредица интервюта - „Мъжете, които познават жените”.

Професиите им са различни, но свързани по някакъв начин или изцяло обвързани с грижата за жените, което ги прави едни от малкото наистина ЗНАЕЩИ мъже.

Д-р Антони Ненов е с дългогодишна акушеро-гинекологична практика и магистърска степен по здравен мениджмънт. Специализирал е във водещи акушеро-гинекологични клиники в Европа и е един от основателите на Асоциацията по ендоскопска хирургия в акушерството и гинекологията в България, както и член на управителния съвет и основател на Асоциацията по ултразвук в акушерството и гинекологията. Това го нарежда сред водещите експерти по стерилитет и ендоскопия (лапаро и хистероскопия), което включва и отлични експертизи при всички гинекологични заболявания, подлежащи на хирургическа намеса. От 1998 г. работи във Втора АГ болница “Шейново”, а от 2011-та става и началник на отделението й по гинекология, ендоскопска хирургия и стерилитет.

Преди всичко Тони (както го наричат приятелите му) е горд баща на две момичета и достоен съпруг, въпреки заетостта и естеството на работата си. И точно защото очите и ръцете му са съсредоточени към женското тяло, решихме първи него да попитаме как изглежда То през неговия мироглед, какви тайни разкрива без да говори и какво точно си мислят, че искат и могат да (не) покажат Жените, изправили се (или по-точно - легнали) пред един такъв мъж...

V. S. Д-р Ненов, кое най-вече плаши жените, идващи на гинекологичен преглед при вас – инструментите, магарето…
Д-р Ненов:
Вие къде видяхте “магаре” в кабинета? Ако някой някъде е скрил магаре, да си признае! Само вие жените на този стол му казвате така и не знам защо сте го кръстили и оприличили като магаре, а не като коза или някакво друго животно! Може би, защото е като седло, макар че тогава е по-логично да се каже кон. Но явно на село повече са яздили магарета, не знам...

Както и да е, това беше в рамките на шегата! Първо да споделя, че за съжаление жените, които ходят на такива прегледи, не са толкова много на брой. Те казват, че не обичат да ходят на гинеколог, но според мен първопричината е страхът от самия преглед. Това е почти същото, когато в ранна детска възраст някой с нещо те наплаши и то си остава така почти за цял живот като безусловен рефлекс.

Ако всички жени, посетили гинеколог, са попаднали на неприветлив тип обслужване в даден кабинет, към тях е подходено грубо и са останали стресирани още при първия си преглед, всичко това оставя траен отпечатък в съзнанието им. Това е според мен основната причина жените да са стресирани. Затова трябва да сме много внимателни, особено с младите момичета, които идват при нас. Изобщо грубостта не е добър метод на работа. Ако си такъв, значи не си професионалист, не влагаш отношение в работата си и гледаш просто да я отхвърлиш като ангажимент.



V. S. А съществува ли някакъв стрес?
Д-р Ненов:
По мои лични наблюдения, влязат ли жените веднъж в кабинета, се страхуват най-много от лошата новина, повече дори, отколкото от спекулума (метален инструмент, използващ се при прегледа, бел.ред.), да речем. Лоша новина може да бъде прекратена бременност в ранен стадий, или липса на такава. Това най-вече потиска емоционално жените и е нормално. Затова тази информация трябва да се поднася деликатно, без прибързване, с подходящия тон и уместност. И никога докторът не бива да е краен в мнението и становището си, защото понякога са възможни грешки - никой не е безгрешен!

Между другото, съм се опитвал да си представя, ако мъжете са подложени на подобен стрес при прегледи, как ли ще се чувстваме! Понякога лекарите сме недобросъвестни в това отношение. В смисъл такъв, че ежедневието ни в болницата е толкова динамично, че не си даваме сметка за това как се чувства пациентът в конкретна ситуация. Ние приемаме нещата за даденост, не ни правят впечатление обстоятелствата, а в същото време жената се чувства дискомфортно.

Това за мен е нещо, което трябва да се промени, и то преди всичко е заложено в нашето, лекарското мислене. Този маниер на работа е “създаден” в едно предишно време и общество и още не е изкоренен. Това за мен в никакъв случай не е нормално отношение към пациента! Все едно един мъж да отиде на уролог и в кабинета да започнат да влизат и излизат разни хора и да си говорят за кафе, ядене или други неща, а той да стои без гащи. На мен ми се е случвало, така че говоря и от личен опит.

V. S. Бихте ли отишли на преглед при жена - уролог?
Д-р Ненов:
Аз нямам подобни притеснения, ходил съм на кожен лекар при жена. Точно при нея изпаднах в гореспоменатата ситуация. И прегледът трябваше да се извърши не точно в кабинет, а в нещо като лаборатория, в която имаше още 10 човека. И когато тя ми каза: “Дай да видим какво ти има!”, й отвърнах: “Ти луда ли си? Виж колко хора има!”, а отговорът й беше: “Е какво пък толкова, нали всички тук сме лекари!”. Та така.

V. S. Пред какви други психологически бариери се изправя жената преди срещата си с мъж гинеколог?
Д-р Ненов:
Това е въпрос на психика, на своевременно сексуално възпитание и обучение. Онези, които късно са започнали, не водят активно или до момента не са водили никакъв полов живот, са много по-притеснителни и имат по-големи задръжки в контактуването си с мен като доктор, а и изобщо, и тогава се налага да се намеся...

V. S. Да се намесите в смисъл?!
Д-р Ненов:
Чисто медицински, разбира се! Но един добър подход и внимателно отношение бързо вдига тази бариера. Да ви кажа честно, 99 % според мен си зависи от лекаря! Този, който е некадърен и не може да контактува с хората, защото има и такива, с поведението си ще направи така, че жените, били при него на преглед, с нежелание да отидат отново при гинеколог. А и изобщо на лекар. И това е така във всяка една професия – както има некадърни инженери, министри или други управленци, така е и в нашата гилдия. Ние не сме някаква супер извадка от обществото.



V. S. Има ли пациентки, предпочитащи мъжете пред жените в професията Ви?
Д-р Ненов:
Не знам, но ако аз бях жена, щях да предпочитам мъжете гинеколози. Не искам да навлизам твърде дълбоко в тези води, но считам, че тази е по-скоро мъжка професия, особено в хирургическата й част, макар и жените да си въобразяват, че не е. Не за друго, но жените са по-емоционални, по-чувствителни и в определени стресови, конфликтни или рисковите ситуации не могат да реагират така адекватно при разрешаването на проблема, най-общо казано.

Една лекарка, като жена, е много по-склонна да изпадне в паника и пълен ступор, отколкото един мъж лекар. И не защото не е добър професионалист, а чисто емоционално не бива да бъде подлагана на подобен стрес. Въпреки че еманципацията е голяма, не разбирам защо Жените трябва да бъдете навсякъде? За едни професии ставате, в които пък мъжът няма никакво място, за други – не! Ние искаме ли да раждаме? Не! Просто смятам, че има някакви природни закони, които е по-добре да не се нарушават.

Като цяло не съм забелязал подобно мнение – че жените акушер-гинеколози преглеждат по-старателно и имат по-добро отношение към пациентките от мъжете. Това ме кара до извода, че няма значение от пола на лекаря – този, който е грубиян, възпитан или внимателен, си е такъв независимо дали е мъж или жена.

V. S. А случвало ли се е половинката на жената да влезе с нея по време на преглед при Вас?
Д-р Ненов:
О, да, случвало се е, не толкова често, слава Богу! Не прави добро впечатление, честно да Ви кажа. Но има такива мъже, които си стоят тук до тях през цялото време, което е абсурдно! Най-малкото, е невъзпитано спрямо мен самия, защото излиза така, все едно е дошъл да проверява дали няма да направя нещо на жена му докато я преглеждам. Не знам какво да мисля за такива жени, но не смятам, че те карат мъжете си да идват с тях на такъв преглед. Аз самият имам две дъщери и не смятам, че е нормално, стига да не се налага хирургична намеса, те да се преглеждат при мен, а какво остава за нещо подобно.



V. S. За какво най-често лъжат или се опитват да скрият от Вас жените?
Д-р Ненов:
Причината за посещението им при мен, най-общо казано. Оправданията им обикновено са “Бях на сауна, в басейн...” и т.н. На мен ми е ясно положението, но жената си въобразява, че ще ме заблуди. Не, че за мен има някакво значение, по-важното е да успея да й помогна да се излекува. Това са деликатни моменти, в които трябва да подхождаш възпитано и с известна доза шега и хумор, и да направиш онова, което трябва.

V. S. Мит ли е сентенцията, че колегите от други специалности, Ви завиждат?
Д-р Ненов:
Е как, то не само колегите, всички мъже ми завиждат! Нямам приятел, който да не ми е казвал “Е, мама му стара, не може ли поне веднъж да дойда с теб на преглед?!”.

V. S. А за какво най-често си говорите с Ваши приятели “на маса”?
Д-р Ненов:
Е, много ясно за какво си говорим, но никога няма да си признаем! Вие, жените, казвате ли ни какво си говорите с Вашите приятелки?! За същото, но пред нас не го казвате, и така.

V. S. Гинекологичните проблеми на жената подсказват ли начина й на живот?
Д-р Ненов:
Е как да не подсказват? Всички, в това число и ние, гинеколозите, виждаме жените навън облечени с хубави дрехи, гримирани, с прически, парфюмирани, изглеждащи добре. Но тук, когато дойдат при нас, тези неща ги няма. Тук идват както Господ ни е създал, както се казва. И тогава се вижда каква е хигиената им, отношението към тяхното тяло, кожа и т.н., които са важни и съществени неща, защото е въпрос на култура и възпитание. Разбира се, важи израза “По дрехите посрещаме...”, но обществото ни, за съжаление, не е с добър материален статут. И въпреки това личната хигиена може да се поддържа, ако финансовият въпрос би могъл да го позволи. Та тогава наистина може да се установи дали една жена наистина се грижи за себе си или полага грижи единствено за опаковката.

V. S. А смятате ли, че “прическата” в интимната част от тялото на жената издава характера й?
Д-р Ненов:
Да, категорично. За мен не е неестествено модерните жени, живеещи в големите градове и урбанизираната ни общност, а не са някъде от гората, да се обезкосмяват и въобще да полагат необходимите според тях грижи за тялото си. Но може би някаква част от обществото ни, съдейки по разговорите ми с други мъже, харесва “по-натуралния” начин, по който изглежда тялото на жената. Но масово моите наблюдения са, че жените полагат усилилия за телата си. Друг стои въпросът с интензитета и определената насоченост, които издават някаква ориентация за живота на жената.

V. S. Големината, формата и донякъде съдържанието на една дамска чанта подсказват ли Ви нещо за притежателката й?
Д-р Ненов:
Не, не бих казал. По принцип съм разсеян и от млад гледам малко “над нещата”. Като цяло забелязвам и се впечатлявам, но на елементите не обръщам чак такова внимание. Със сигурност ще ми направи впечатление, ако чантата струва 5000Э, но не съм си създавал подобни критерии за усещане спрямо жените. Какъв е смисълът? Какво може да ти говори това за жената, освен че е похарчила толкова много пари за една чанта, нищо повече! Опаковката няма никакво значение, защото тук в кабинета винаги се стига до “онзи” момент, в който всичко се вижда едно към едно, и нещата са си ясни.

V. S. Пациентките флиртуват ли с Вас?
Д-р Ненов:
Ами според мен в съвсем допустимата граница. Не смятам, че професията ми е такава, че да не предразполага към подобен тип поведение. Сещам се за един случай с приятелско семейство, с което бяхме на почивка в хотел, и отидохме да се къпем в басейна. Докато жените ни плуваха се заприказвахме с мъжа нещо за дрехи, облекло и т.н., и се пошегувах, че е напълно възможно да съм виждал повече “неща” в жена му, отколкото и той самият. Разбира се имах предвид, че съпругата му беше моя пациентка преди време и аз израждах бебето им.

Така че в този аспект смятам, че бидейки такъв тип лекар, мога и трябва с допустимото добро чувство за хумор да посрещам подобен тип поведение абсолютно нормално и да го извъртам съвсем елегантно.



V. S. А какво тогава е отношението към Вас на приятелите Ви, съпрузи на дамите, които преглеждате?
Д-р Ненов:
Усещал съм понякога вибрации в отношенията ни с мъжете, половинки на мои пациентки. Най-хубавото в нашата работа е, когато виждаме положителното отношение на пациентките ни към нас и благодарността в очите им. Не знам мъжете им дали са имали силно положително отношение към мен заради работата си на добър гинеколог и затова, че съм се отнесъл към половинките им с нужната доза професионализъм. Но оттук нататък как мъжът тълкува радостта на жената и отношението й към мен, е друга тема. Някои мъже проявяват нервност, неразбирателство. Категорично съм сигурен, че мъжете се дразнят, ако половинките им ходят при симпатични, млади гинеколози. Същото би било, ако съпругът тръгне на прегледи при сексапилна зъболекарка и посещенията му при нея зачестят.

V. S. С какво една жена може да Ви спечели и съответно – отблъсне?
Д-р Ненов:
Просташкото и надменно поведение в жените ме отблъсква. Говоря за невъзпитание, защото има и възпитани простаци. При всички положения лекарите като цяло трябва да сме над нещата. Контактуването с много пациенти трябва да е само вършене на работа и те, пациентите, трябва да бъдат приемани от нас само като такива. Не сме тук, за да се харесваме или не.

V. S. Има ли нещо в поведението на Вашите пациентки, което ги кара да се мислят за много готини, а всъщност да не е така?
Д-р Ненов:
Чак такъв анализ не съм правил. Но, да кажем, съм забелязвал, че някои дами си намират чести поводи за прегледи, а всъщност нямат реална нужда от такива. Тогава ми е малко комично и недвусмислено разбирам, че има друга причина за посещенията им. Но това трябва да се приема от добрата страна на нещата - нищо не можеш да кажеш на конкретната жена.

V. S. Можете ли да оприличите жените като приказни героини – русалки, феи, нимфи...?
Д-р Ненов:
Не, тези неща малката ми дъщеря ги вижда. Аз съм зодия Скорпион и не съм романтична натура Не знам дали съм бил романтичен като малък, но може би професията ми го е наложила.

V. S. А има ли и какви са типовете жени през Вашият поглед?
Д-р Ненов:
Не знам точно. Жените, идващи при нас като доктори-мъже, доста променят поведението си впоследствие. Може би защото имат респект към нас заради естеството ни на работа. Но това са характери на хората като цяло – едни са безсмислено самоуверени, други са безсмислено плахи, трети са прекалено възпитани, четвърти са в другата крайност... Въобще може да се говори за човешки особености в характера, не смятам, че съм си създал конкретни образи в това отношение.



V. S. Кога една жена е “истинска жена”?
Д-р Ненов:
Може би и заради работата ми, но според мен жените, независимо кога са започнали да водят полов живот, стават Жени след 30-та си година. Тогава Тя вече знае как да се държи, какво иска от живота и повече знае как иска да го постигне. Преди това набират информация, ако мога така да се изразя. А при мъжете със сигурност е по-късно, ако някои изобщо стигнат до необходимата зрялост.

V. S. Като мъж с такава професия смятате ли, че разбирате по-добре жените от другите мъже?
Д-р Ненов:
Дали ги разбирам?! Абе то това според мен не е само въпрос на професия. Това се отнася и до самият мъж. Откъде да знам дали ги разбирам!?! Трябва да ги попитаме Тях!

V. S. Ще дадете ли чисто професионален съвет как жените да се грижат по-добре за себе си и здравето си!
Д-р Ненов:
Е, значи изхождайки от професията си, мога да кажа, че жените трябва да бъдат много отговорни към себе си и собственото си здраве. В България, за съжаление, това не е високо ниво, което дамите поддържат. Ако попитате няколко жени кога за последно са били на гинекологичен преглед, всяка трета ще Ви отговори: “Когато родих детето си”, да речем. И на въпроса “Защо?”, отговарят “Еми нищо ми няма!”. И как са разбрали, че е така? Знаете колко се говори за това, че България е една от страните с най-голям процент ракови заболявания на шийката на матката в Европа. А това е един от малкото карциноми с много бърз и често много неприятен завършек за жената. Но той може да бъде предотвратен, ако му се обърне навреме внимание! И това е напълно обосновано и доказано – човекът, открил начина да предотврати развитието на рака, спечели Нобелова награда за медицина!

И въпреки това има случаи с жени, правили си подобни изследвания, при които този проблем не е “хванат” навреме. Аз съм много неприятно впечатлен и потресен! Това се дължи най-вече на “своеобразието” и изкривеният образ на нашето здравеопазване. Този “образ” е изгнил до степен, в която не виждам къде по-надолу може да стигне! Защото всичко се прави на казармено ниво “Едно към гьотере” и “Да отхвърлим работата”, а не как точно да се изпълни.

Подобни непрофесионални прегледи се извършват много често на много места, на които масово лицата са некомпетентни и недобросъвестни. Само искам да вметна, че в България не останаха много добри хистолози, поради страхотната ни система на здравеопазване. Липсват кадри и количество. Добрите са пре-пренатоварени и не искат, а и не могат да работят за 2 лв. И тогава се съгласяват да работи кой – този, който нищо не разбира! И когато нещата се застъпят по този начин, най-общо казано следват проблемите при жените. Е, и кой ще промени ситуацията и системата? Никой не мисли за това!

Подобни проблеми има и при взимането на цитонамазки, а това е критерият, червената лампичка на това заболяване! В случая по-скоро обвинявам системата, но немарливостта на жената е другата страна на монетата.



V. S. Българките немарливи ли са към здравето си?
Д-р Ненов:
Да, абсолютно! Изобщо – българският гражданин е доста немарлив за собственото си здраве! Но това се дължи на т.нар. ни “стандарт” на живот. Ако си спокоен и уверен в бита, ежедневието и бъдещето си човек, няма да си подтиснат и подложен на такъв стрес и напрежение. А стресът води до здравословни проблеми. Защото мисълта на хората е как да изкарат днес 5 лв., за да си купят хляб и всичко необходимо, и слагат здравето на заден план. Обаче идва един момент, в който вече си пълна развалина от тази “немарливост”. Такова нещо в други държави не може да се случи, защото системата е друга и всеки иска да получи за себе си и живота, който живее, полагащото му се. Така си обяснявам нещата.

В един момент се питаш защо да хабиш усилия, труд, време и нерви, за да промиваш болните мозъци на хората около теб и на някаквите идиоти, които са сложени погрешка да ни управляват! С тези опит и труд, които полагам, при тази демагогия, в положението, в което е държавата ни, и ако не бях на 47 години, знаете ли кога бих останал тук, ако ми предложат 10-кратно по-добре заплатена работа навън?! Никога!

V. S. На толкова ли сте? Да сте жив и здрав! Последното, което искам да Ви питам и се надявам да Ви развеселя, е смятате ли, че има нещо общо между гинеколог и фризьор?
Д-р Ненов:
Ами да, женен е за такава!!!    Жена ми от години е собственик на фризьорски салон и работи заедно с майка си (салони “Вени” са собственост на съпругата на д-р Ненов, нещо, което екипът ни не подозираше, бел.авт.) и преди време се шегувахме с нея да направим фризьорски салон за интимни прически. Щях да й бъда много полезен в тази област, дори мислех да направим някакъв бартер в услугите между моите и нейните клиентки.

Д-р Ненов остави за пациентите си тел. за контакти: 0893 42 92 42.
 

More from View Sofia

More Други