Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 9 - 15 декември

Ярките сънища или нощните кошмари - ранни предупреждения за заболявания

Учените постоянно се опитват да проникнат все по-дълбоко в главите ни и понякога успяват да намерят отговори на някои въпроси...

Life преди 10 години

Учените постоянно се опитват да проникнат все по-дълбоко в главите ни и понякога успяват да намерят отговори на някои въпроси. Сомнологията е раздел в медицината, който се занимава с изучаване на мозъчната дейност по време на сън и с лечение на нарушенията на съня.

Защо хората сънуват? Всички отдавна си задаваме този въпрос и допускаме доста отговори. Някои споделят мислите на Зигмунд Фройд, че сънищата са просто страничен ефект от бързото движение на очите (REM), а други имат по-различно мнение. Например, харвадският психолог Дейдра Барет през 2010 г. представя малко по-различна теория. Тя вярва, че сънищата помагат на хората да решават различни видове главоблъсканици, които ги тормозят през деня. Според нея, именно в съня, хората започват да мислят нестандартно.

Последните проучвания показват, че нашите сънища са пряко свързани със здравето. Нещо повече, сънищата могат да предупреждават за дебнещата ни болест, преди появата на нейните физически симптоми.

По-задълбоченият анализ на сънищата озадачава учените и провокира ожесточени дебати. Известно е, че рано сутрин повечето от нас виждат нещо в съня си, но съновиденията моментално се забравят. Причината е в това, че сънят се запомня само когато той е бил прекъснат от нашето пробуждане, ако ние спим, както се казва, "до край", и не се събудим преди приключване на съня, всички картини ще бъдат забравени завинаги. Жените помнят нощните си видения по-често от мъжете, вероятно защото са склонни да заспиват по-лесно. Сънищата не ни посещават през цялата нощ. Мозъкът започва да създава някакви образи, само тогава, когато стигаме до определена фаза на съня, наречена REM - фаза или сън с бързи очни движения (от английски rapid eyes movements). Ако спящият се събуди по време на този етап, той е в състояние да си спомни това, което му се е присънило. Иначе всички ние се събуждаме леко средно четири пъти на вечер.

Лекарите-сомнолози твърдят, че ако съновиденията се появяват по-често, отколкото обикновено, при това са кошмари или странни, необичайни, ярки, те биха могли да кажат доста за нашето здравословно състояние.

Нощни кошмари

Понякога те са толкова реални, че може да почувстваме всяко докосване и да усетим странна болка. Възможни причини може да бъдат: сърдечно заболяване, мигрена, бета-блокери. Специалистите смятат, че използването на бета-блокери (лекарства за разширяване на кръвоносните съдове при лечение на сърдечно-съдови заболявания), могат косвено да променят баланса на някои химични вещества в мозъка, което води до много неприятни съновидения във вид на кошмари. При страдащите от аритмия, нощните кошмари "присъстват" три пъти по-често, отколкото при хората със здраво сърце. За наближаващата мигрена също може да се разбере от лоши сънища, свързани с гняв и агресия. Ясно е, че тези сънища са причинени от промени в мозъка, в резултат на което човек от рано получава предупреждение за предстоящото мъчително главоболие.

Интересното е, че нашето "недоспиване", причинено от различни битови причини, натрупва в мозъка информация, необходима за предаване, затова през първата нощ на пълноценна почивка мозъкът ни затрупва със сведения за състоянието на нашето здраве, които се нуждаят от елементарно разшифроване. Сънищата тогава са много повече, защото мозъкът се опитва да навакса пропуснатото.

Нападат ни или ни преследват

Сомнолозите смятат, че такива кошмари могат да бъдат ранен признак на мозъчни заболявания, като например болестта на Паркинсон и деменция.

Паникьосаните участъци в мозъка в очакване на предстоящото увреждане, изпращат сигнали към тази част, която контролира нашите съновидения, в резултат на което се появяват образи, свързани с атака, нападение. Десетина години преди истинските проявления на тези заболявания съновиденията с безкрайни преследвания или нападения трябва да послужат за тревожни прояви на наближаващия регрес на мозъчната дейност.

Фантастика

Фантастични сюжети, ярки картини не трябва да радват този, който ги вижда в съня си. Те могат да са причинени от алкохол, приет с вечерята, от антималарийни таблетки или менопауза. Действието на алкохола се елиминира до сутринта, но химичният състав на приетите напитки може да се отрази на работата на мозъка. Сюрреалистичните изображения, според сомнолозите са плод на борбата на нашата имунна система с инфекциите или със зараждащи се заболявания, присъщи за дадена възраст.



Много често сред предупреждаващите съновидения се промъкват истории, в които ни душат или ни погребват живи под земята, чувстваме се неудобно и искаме да се освободим, за да си поемем въздух. Възможно е да надига глава респираторно заболяване или загнездил се грип. Значи, време е да отидем на лекар.

More from View Sofia

More Life

Time 100 в гости: Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа и другите

Celebrities преди 1 ден

Гала вечерята, посветена на класацията на списание Time за 100-те най-влиятелни личности в света, се състоя снощи в Ню Йорк. На събитието присъстваха десетки звезди, а сред най-елегантните нареждаме Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа (и гаджето й Калъм Търнър), Били Портър, Мая Рудолф и др.