Следва

Не ме изоставяй

Face to Face - Милена Миткова

Един от големите таланти в леката атлетика, 18-годишната Милена Миткова, залага на дългия скок и колекционира медали...

Лица преди 15 години

Един от големите таланти в леката атлетика, 18-годишната Милена Миткова, залага на дългия скок и колекционира медали. Преди броени дни тя се върна от Турция и ето какво разказа за Балканиадата и за себе си пред ViewSofia:

 V.S. Кажи няколко думи за Балканиадата, от която се връщаш сега? Сребърен медал за скок на дължина 6,05 метра, а бронзов? Колко българки бяхте?
M.M.
Първенството беше в Бурса на 19 и 20 Юли. Бронзовият медал спечелих преди сребърния. Участвах в отбора за щафетата 4 х 100 м., в който, освен мен, бягаха Ванина Нгуен, Полина Кираджийска и Габриела Лалева. За среброто не ни стигнаха шест стотни, а от златния медал в скока на дължина ме разделиха четири сантиметра. Но и това го има в спорта… Иначе в отбора бяхме около двадесет момичета. Отборно заехме четвърто място на една точка след турския отбор.

V.S. С кой медал се гордееш най-много?
M.M.
Няма медал, с който да не се гордея. Всеки един си има някаква история и за всеки са положени много усилия… Но като се позамисля, най-скъпи дотук са ми два. Единият е златният от Балканското първенство за юноши и девойки младша възраст през 2007 г. в гр. Ескишехир, Турция, а другият – първият ми медал от международно състезание, сребърен, спечелен на Първите Черноморски игри в гр. Трабзон, също през миналата година.

V.S. Колко дисциплина изисква твоята дисциплина?
M.M.
Колкото всички други – много.

V.S. Как се насочи към леката атлетика?
M.M.
Още в трети клас съм впечатлила учителката ми по физкултура, госпожа Таня Микова. Тя се занимаваше с мен до шести клас, след което ме препоръча на сегашната ми треньорка Ваня Колева, с която сме заедно вече седем години.

V.S. Белите могат ли дълго да скачат?
M.M.
Могат. И рускините, и германките са го доказали многократно с многобройните си олимпийски, световни и европейски титли, както и с победите си над чернокожи състезателки.

V.S. Колко сантиметра ти трябват за рекорд?
M.M.
Нищо работа, няма и метър.

V.S. В кои дисциплини златото на Пекин ни е най-близко?
M.M.
В Пекин дори влизането във финал на български лекоатлет ще е уникален успех. А във финала, сигурна съм, че всеки ще даде всичко от себе си, за да се представи по най-добрия начин. На всички пожелавам успех!

V.S. Освен в метри, твоите мечти са във?
M.M.
Медали от благороден метал.

V.S. А като спреш да скачаш, ще започнеш да...?
M.M.
Пиша за такива като мен.

V.S. С какво прекаляваш?
M.M.
С храната… Обичам да си похапвам.

V.S. Колко пари даваш за обувки?
M.M.
За маратонки ли става въпрос? Доста.

V.S. Любовта стимулира или разконцентрира?
M.M.
По малко и от двете.

More from View Sofia

More Лица