Следва

Outfit - Алисия

Карин Ройтфелд - успехът на Vogue Paris

Преди 2 години книгата на младата писателка Лорън Уайсбъргър беше визуализирана от режисьора Дейвид Франкел и се превърна...

Лица преди 15 години

Преди 2 години книгата на младата писателка Лорън Уайсбъргър беше визуализирана от режисьора Дейвид Франкел и се превърна в един от най-актуалните филми на 2006-та „Дяволът носи Прада”. Този филм проебрази представите ни за кухнята на модните среди, представен от диктаторите в сянка. Ето, че един главен редактор може да бъде в пъти по-значим от дизайнерите.

Пълна противоположност на американския модел (Анна Уинтър) се появява европейският отговор – изключителната, изискана, рок-енд-рол или просто Карин Ройтфелд. Парижанката, която провокира Том Форд да създаде най-добрите си произведения за всички времена.

Ако погледнем Карин, безспорно може да открием цяла една култура. Въплатила визията и усещането на Studio 54 и Warhol, тя е човекът, който открива Том Форд за модата. „Никога нямаше да обърна внимание на това момче, но той звънеше и молеше толкова много и мен, и Марио (Тестино) да направим кампания с неговите неща. Единствената причина да се съгласим е начинът, по който изглеждаше - толкова привлекателен, секси - това ни провокира.”





И така се стига до великия Тийм Carine Roitfeld, Mario Testino (вляво) и Tom Ford (на снимката вдясно). И естествено кампаниите на Gucci, колкото арогантни, толкова и чувствени. Начин, по който Карин действа на Том, като негова муза и вдъхновител.





Ройтфелд не е завършила дизайн в Parson’s или St. Martin’s, но Vogue Paris е най-успешната версия на изданието. Жената – главнокомандващ има усет за това кога и как. Кориците и сесиите на Vogue са по-различни, защото Карин търси сюжета. Подобно на Форд, тя вижда модела и се опитва да сътвори история, която да облече в актуалното за деня или пък да сътвори свой имидж, който се превръща неминуемо в тренд.
 




„Да стоиш на първия ред на ревюто не е чак толкова добре - казва тя - защото виждаш все едни и същи лица, които остаряват все повече и повече.” Известна със своята прямота, Карин държи да се знае: "Аз не съм французойка, аз съм парижанка. Не обичам французите.”

Карин е родена на 19-ти Септември, 1954 година в Париж. Баща й - руският режисьор Жак Ройтфелд - е абсолютен идол на подрастващата госпожица. Открита по улиците на Париж, Карин става модел на осемнадесет годишна възраст, но усеща, че е създаден стилист и прави свои селекции в Elle. Следва познанството й с Марио Тестино, който среща на снимки на дъщеря си и така започва нейната шеметна кариера.

Ройтфелд работи с Том Форд в Gucci и YSL 6 години. Като и двамата са категорични – тя е женственото продължение на неговата същност. След първата колекция на Форд се появява Карин и придава на творенията му много секси, рок-енд-рол, 70-те излъчване.





Следва 2001-ва, съдбовна за Карин, тя приема предложението на Джонатан Нюхаус и застава начело на Vogue Paris. От този ден започва нова епоха за Vogue, защото Карин не се страхува да провокира. А какво мисли за себе си като муза? Смята, че стилът й не се подчинява на правила. „Мряза ги. Не правете това, не правете онова! Не носете бели сандали с черен чорап. Аз правя точно обратното и не ме интересува какво мислят другите.” А децата й са неният най-точен коректив.

Госпожа Ройтфелд е изключително пристрастена към семейството си. Мъжът, с който споделя живота си вече 30 години се нарича Кристиан Рестон. „Както казват руснаците, ако не се ожениш, никога няма да бъдеш разведен!” Това е причината Карин и Кристиан да не са женени, но думата, която тя предпочита за половинката си е „Съпруг”, поради любовта си и двете прекрасни деца.





Джулия Рестон Ройтфелд, родена през 1981, поема изцяло по стъпките на майка си, като завършва Parson’s University и през 2006-та става лице на аромата на Том Форд - Black Orchid. Малкият син на Карин, с който тя прави доста фотосесии - Владимир Рестон Ройтфелд (р.1984) - се насочва към киното, като завършва през 2007-ма Университета по филмово изкуство в Южна Калифорния.

Като истинска майка Карин подкрепя децата си във всяка една насока. Не се страхува от подмятания и обществено неодобрение: „Много сме свободни във Франция – по отношение на секса, на цигарите.” Всичко това някак пставя Ройтфелд в страни от нейните колеги – редактори на Vogue. Тя не крие, че не е в особено близки отношения с Ана Уинтър, макар че би искала. Не се страхува от конкуренция, защото фактите говорят сами: Година след оглавяването й на списанието, Vogue France увеличава продажбите си с 60 %. Но тя не се интересува от продажбите, прави всичко за свое собствено удоволствие и вярва, че животът й се състои от приятни случайности. Ние бихме добавили и изключителен талант!

Няма шофьор и ползва трите си автомобила Mini Cooper – зелен, червен и кабрио. И все пак си остава модна икона, поставена в Top10 Best Dressed List, но здраво стъпила на земята и съхранила ценностите си, а именно Семейството преди всичко.
А всичко останало е просто рабта и пристрастяващо удоволствие от всяка нова корица – произведение на изкуството.

More from View Sofia

More Лица