Следва

3+3 въпроса към едно градско момче: Михаил

Абсолютни епизоди от живота на Анди Уорхол: Музите

25 години след смъртта си, Анди Уорхол все още е един от най-известните художници в света.,,

Други преди 9 години

25 години след смъртта си, Анди Уорхол все още е един от най-известните художници в света. Той е баща на Фабриката, неговото студио, постоянно изпълнено със „суперзвезди” - пъстра група от интелектуалци, травестити, актриси, модели, писатели и артисти, в което той създава филми, рисунки, сценарии, фотографии и дори собствено списание.

Анди е опиянен от идеята за превръщане на обикновени хора в знаменитости, много преди такива образи изобщо да съществуват. Всъщност, той започва да събира автографи на Холивудски кинозвезди още като дете, а представата му за добра снимка е онази, която привлича и насочва вниманието на публиката към личността. "В бъдеще всеки ще бъде известен за 15 минути”, казва Уорхол. За него обаче, славата продължава много повече, превръщайки се в абсолютна величина.



Попартът е все още младо движение, зародило се в Англия в средата на 50-те, което представя реалистични интерпретации на популярни обекти от всекидневието. Анди Уорхол решава, че именно с това иска да стане известен и успява да се превърне в Краля на Попарта. Обектите му са най-разнообразни – от кралици и филмови звезди до световни марки хранителни продукти и напитки. Разбира се, образите на жени са сред най-тиражираните творби, които създава, и заемат извънредно важно място в творчеството му. В характерния си маниер Уорхол по-скоро обобщава чертите им, като подчертава само определени характеристики – устни, коса, сенки за очи, правейки моделите, сред които Джаки Онасис, Грейс Джоунс и Мерилин Монро, да изглеждат двуизмерни и някак повърхностни, каквито те в живота със сигурност не са.

Червилото и цветът на косата са белези на женствеността, и Анди по някакъв начин ги хиперболизира, превръщайки своите музи в подобни на карикатури повърхностни образи.

Същевременно обаче, той е запленен от тяхната сила, вътрешна борба и трагедии, които преживяват, отвъд известността и нарисуваната усмивка. Повечето от картините му на жени всъщност излъчват много опостушеност и мъчителна празнота. А самите Жени имаме удоволствието да си припомним днес:




Еди Седжуик

Еди Седжуик – момичето от „Фабриката“, парти момичето на Ню Йорк, актрисата, вдъхновението на Анди Уорхол и Боб Дилън е не просто модел, нито само актриса, нито поредното момиче от висшето общество. За краткия си живот тя се превръща в моден вдъхновител, муза за режисьори и артисти, мечта, на която всички по това време искат да приличат. Уорхол я нарича „Моята Суперзвезда“.


Нико

Нико – немски модел и певица, която се появява в няколко от филмите на Уорхол, включително Chelsea Girls и Sunset. Когато Уорхол става мениджър на The Velvet Underground, именно тя става фронтгърл на групата.


Джаки Кенеди Онасис

Джаки Кенеди Онасис – издател, американска фешън икона и съпруга на президента Джон Кенеди, а след това и на корабния магнат Аристотел Онасис. Силата, с която понася трагедията и последиците около смъртта на Джон Кенеди, вдъхновяват Уорхол и той я увековечава в една от най-известните си серии портрети.


Елизабет Тейлър

Елизабет Тейлър – британско-американска актриса, носителка на Оскар, омъжена осем пъти за седем различни мъже, известна с ролите си в „Котка жърху горещ ламаринен покрив”, „Клеопатра” и „Кой се страхува от Вирджиния Улф”. Уорхол й посвещава знаменитите си портрети, нарисувани в попарт стил, вдъхновен от огромното влияние, което тя има върху популярната култура през 60-те. През 2013 година една от картините от серията, наречена Лиз№1 бе продадена на аукцион в Ню Йорк за 20 милиона долара.


Шерил Тийгс

Шерил Тийгс – първият американски супер модел, позната с многото си корици за Sports Illustrated: Swimsuit Issue и TIME, както и заради култовия постер с розови бикини. Анди е опиянен от публичния й образ на идеално американско момиче, който, макар и свеж и сладникав със сигурност носи и много сластен подтекст.


Джоан Колинс

Джоан Колинс – английска актриса, автор, продуцент и предприемач, най-известна с ролята си в супер популярния през 80-те сериал „Династия”.


Деби Хари

Деби Хари – вокал на култовата пънк-рок банда Blondie. Пътищата им се пресичат, след като веднъж попадат един на друг в пресечката между Бродуей и 13та улица, поздравяват се и дълго говорят за всичко.


Кенди Дарлинг

Кенди Дарлинг – днес непозната на никого, американска актриса, известна с това, че е една от суперзвездите на Уорхол.


Лайза Минели

Лайза Минели – американска актриса, певица и танцьорка, дъщеря на Джуди Гарланд.


Грейс Джоунс

Грейс Джоунс – ямайско-американска актриса, певица и модел. Ходи във Фабриката всеки ден, обядват заедно, говорят много, и Анди е абсолютно възхитен от нея.


Мари Воронов

Мари Воронов – американска актриса, писател и художник, която става известна покрай работата си с Уорхол и Роджър Корман. Попада в студиото му след като Университетът Корнел я изпраща на стаж в ателиета на художници. Когато пристига, Анди не е в студиото, стените вместо бели са боядисани в черно, а из залата обикалят странни хора. Изведнъж се появява Анди Уорхол, който до този момент се крие, карат я да седне на стол и насочват камерата към нея. Това са първите й снимки пред камера.



Не само жените, очаровали големия творец, са интересни, разбира се. Ореолът му на неподправен гений се носи през годините, уплътнен най-вече от извънредно интересното му изкуство. Но Анди е имал и уникални хобита, странности и навици; светът помни и цитира неповторимите му изказвания; изобщо целият му живот е една пъстра и много интересна приказка, която предстои да разкажем в следващите няколко седмици с огромно удоволствие.

The Spirit of Warhol ще можете да усетите напълно след 1-ви октомври, когато официално ще бъде пусната на пазара нова лимитирана бутилка Аbsolut Warhol, резултат от най-известната и значима арт колаборация в дългогодишната история на култовия шведски бранд. Проектът ще пренесе оригиналната картина на Аndy Warhol, посветена на Absolut от 1986 г., върху емблематичната форма на бутилката, предоставяйки на всеки възможността да отнесе вкъщи своя собствена творба на великия поп-арт художник. Духът на Warhol ще бъде пресъздаден и в редица специални събития по целия свят.




 

More Други