Следва

3+3 въпроса към едно градско момиче: Ива Вълкова

Face to face... със страхотните момчета от Stratos

Интересни, различни, окуражаващи в музикален план бяха изминалите 12 месеца, в които, за щастие, на музикалния, по-скоро на промоутърския, небосклон у нас се появиха много нови лица...

Други преди 9 години

Годината е съвсем към своя край, а ние сме повече от щастливи от нещата, които ни сполетяха в нея. Интересни, различни, окуражаващи в музикален план бяха изминалите 12 месеца, в които, за щастие, на музикалния, по-скоро на промоутърския, небосклон у нас се появиха много нови лица.

Едни от тях са момчетата от STRATOS, които събрани от добре познатия на всички почитатели на родната електронна музика Димитър Лентоф, стартираха както серия от ъндърграунд партита във Фабрика 126, с широка публичност, но без претенция, вдъхновени от лондонския FUSE дневни партита в Неделя, които се предполага, че ще си станат традиция през следващата наближаваща година.

Тези градски герои са Димитър Лентоф, Никк Николов, Милен и Тома, а по повод най-голямото им парти, което са организирали до сега, а именно това, което предстои на Нова година, сме ги събрали да ни разкажат малко повече затова от къде, как и кога започна всичко между тях. Чети надолу! След което слагай кецовете, зарязвай условностите и не пропускай мега якото случване във Фабриката за градско изкуство на 31-ви!

V.S Как сте, момчета? Радваме се, че заставаме зад такъв прекрасен проект като вашия. Обичаме хора, които правят нещата с много хъс и любов...
Stratos:
Така е! Съществуваме от много кратко време, от 1 юли, ако трябва да сме точни, но вече ни се случиха страшно много неща. Костваха ни много работа, разбира се, но няма как да станат нещата по друг начин. От години наблюдаваме как се случват нещата на електронната сцена у нас, има хора, които се занимават с това от доста дълго време и, ако искате вярвайте, не са успели да постигнат толкова, колкото ние за този кратък период. Само че парадоксът е в това, че до съвсем скоро промоутърите, за които говорим по-горе, си имаха готова публика, която нямаше друг избор. Нямаше кой да им я вземе и на тях просто не им се полагаха усилия да развиват сцената.


*Nikk

V.S. Само, че се появихте вие...
Stratos:
Истината е, че тази година се появиха доста промоутъри, които започнаха да движат нещата около електронната музика у нас.

V.S. Не ви ли е страх от толкова конкуренция? Все пак сте доста млади още...
Stratos:
Ако трябва да бъдем честни, приемаме конкуренцията добре. Вярваме, че и ние имаме достатъчно потенциал и не ни е страх. 

Жалкото е, че не всички мислят така и това рефлектира върху публиката. Почитателите на тази музика у нас са толкова малко, че няма никакъв смисъл да ги делим. Тук не става въпрос за кой знае каква аудитория, тъпо е да се хващаме за гушите и да влизаме в незряла конкуренция при положение, че се борим за една и съща кауза.


*Lentoff

V.S. Добре де, стига за другите, кажете ми как се събрахте вие?
Stratos:
Познаваме се покрай ROBOLOCO, Смърф и Лидия. По едно време Димитър Лентоф направи Stratos, викна Ник да пуска, а после го покани да движат нещата заедно и да промотират точно този стил музика, който в момента се опитваме да наложим всички ние. И така тръгнаха нещата...

V.S. А как бихте дефинирали стила си?
Stratos:
Интересно звучене, дъб, дъби, deep house, tech house, някой път граничи дори с минимал.

V.S. Как се насочихте към точно тази музика?
Stratos:
 Някои от любимите ни артисти започнаха да го прокарват преди години и от там се запалихме. Като Enzo Siragusa, Jun Akimoto, който беше специален гост на третото ни ъндърграунд парти, и други. Трудно е да им хванеш края на всички. Има много неизвестни, но музиката определено се харесва, защото е малко по-различна, някак звученето е по-ново.

V.S. Разкажете ни откъде идва името Stratos?
Stratos:
Вдъхновено е от Felix Baumgartner и Red Bull Stratos. Но не се хващайте толкова за бранда, защото не е ли продуктът добър, името нищо не значи. 

V.S. Как бихте определили публиката, която присъства на партита ви?
Stratos:
Хора, които имат вече изградени музикални предпочитания, може би над 24-годишни, които имат нужда да се забавляват, но нямат нужда от излишна понпозност, интериор и т.н.

V.S. Ако има такива хора, то София нека се превърне в новия Берлин...
Stratos:
Иска ни се, много даже. Всичко да е Industrial, а парите, които в момента промоутърите влагат за декори, интериор, танцьорки и подобни излишни неща, да ги дават за осветление, музика и артисти. "Хабиби" манталитета ни обаче, все още изисква сепарета и лъскави барове, така че не знаем дали това ще се случи скоро. Казваме го умишлено, с цел дори да засегнем някой, защото хората е крайно време да се осъзнаят...

V.S. Да, но дълго време чалгата нямаше конкуренция, а там знаете, именно така изглеждат нещата...
Stratos:
Говорят, че не било хубаво да се говори против другите стилове музика, но ние откровено сме против точно тази. То това даже не е стил, а вид кючек, така че ние говорим срещу нещо, което не е музикален стил, а сериозен упадък в обществото.

V.S. Как можем да се предпазим от този упадък?
Stratos:
Единият е да има повече хора като нас, които да развиват адекватен underground облик в столицата, и не само, а другият е да има повече хора като вас, които да подкрепят това нещо.

V.S. Кое е следващото събитие, което нямате търпение да ви се случи?
Stratos:
Следващото ни парти е на Нова година във Фабриката за градско изкуство. Подготвили сме един много специален гост, Reelow (бел.ред. утре ще те запознаем и с чаровния унгарец, който даде ексклузивно интервю за ViewSofia дни преди да пристигне у нас), той е един от младите артисти, за които 2014-та се оказа сред най-успешните в кариерата му досега. Беше приет изключително добре в Privilege и Pacha в Ибиса, в Берлин, Лондон, Манхайн, а навръх Нова година, надяваме се, и у нас.

V.S. Въпреки ударният ви старт, имате ли притеснения относно проектите, които реализирате?
Stratos:
Разбира се. Когато някой прокара нещо ново у нас, той задължително търпи известна критика, която трябва да преглътне и да продължи въпреки нея напред.

V.S. Как си представяте идеалното парти?
Stratos:
Те вече ни се случиха три. Толкова време сме искали да изкараме цяла вечер в един стил музика, без да има някави пикове и да се минава от техно в хаус и т.н., че когато го направихме сбъднахме доста от музикалните си мечти. Хората не 'трещят', не се изморяват в 4 часа, а просто слушат музика и се забавляват.





V.S. А като мeста, на които можете да реализирате партита си, има ли още какво да се желае?
Stratos:
Фабрика 126 и Фабриката за градско изкуство са перфектни и пасват идеално на нашата визия за нещата.

V.S. Има ли артист, който мечатете да поканите?
Stratos:
Ricardo Villalobos, само че в зала. Но тук става въпрос за голяма организация, за голям ресурс, който все още нямаме.

V.S. Все пак го споменавате, това значи ли, че сте мислили по въпроса?
Stratos:
Да, и може би догодина, след като минат всички големи партита на Metropolis и Solar, може и да реализираме нещо подобно. Трябва да има разнообразие. Но това не значи, че ще вложим всичките си усилия в подобен проект и ще загърбим основното, с което сме се захванали, а именно да организираме ъндърграунд партита, на които да представяме нови и интересни артисти.

V.S. Къде бихте искали да сте след една година?
Stratos: 
Искаме да налагме културата, а не толкова самата музика. Организацията ни да има аудитория, която да ни се доверява, да знае че щом имаме парти то ще е добро, независимо, че не са чували преди това за артиста, който сме поканили. Видяхме кои са най-известните DJ в класацията na DJ MAG, така че... на всички трябва да им е ясно, че не популярността на един артист го прави добър. Вярно е, че има и много известни, които са адски добри, но... трябва ли да прекаляваме с тях. Ето например Dubfire може да вземе вече гражданство тук. Всъщност да му дадат едно, поне да започне да плаща данъци...

V.S. Хахха, вярно си е това, колкото и да ни е любим като артист. Пожелаваме ви тогава да ни срещнете с много интересни лица през 2015-та и да продължавате да вярвате така силно в нещата, които правите!
Stratos:
Благодарим ти!


Виж как можеш да спечелиш билет за разтърсващото новогодишно парти, което момчетата от Stratos са спретнали във
Фабриката за градско изкуство, тук >>>


Можете да намерите Stratos и във Facebook!




 

 

More from View Sofia

More Други