Следва

20 емблематични родни филмови заглавия на СФФ

ИКАР

преди 9 години

Икар" за 2015 година, съобщиха от Съюза на артистите в България.

За водеща мъжка роля тази година са номинирани Марин Янев за Фернар във „Вятърът в тополите", Михаил Милчев за Мадам Мишима в „Мадам Мишима" и Явор Борисов за Филоктет в едноименната пиеса на театрална работилница "Сфумато".

За водеща женска роля номинациите са за две актриси от Народния театър „Иван Вазов" - Светлана Янчева за ролята на Жана в едноименната пиеса от Ярослава Пулинович и Александра Василева за Геше Готфрид в „Свобода в Бремен. Третата номинирана е Ана Вълчанова за Майката Беатрис във „Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени"

По традиция престижната театрална статуетка „Икар" ще бъде връчена на Международния ден на театъра 27 март.

В категорията за поддържаща мъжка роля тази година ще се състезават актьорите Юлиан Вергов, Иван Радоев и Никола Мутафов за ролите си съответно в "Солунските съзаклятници", "В полите на Витоша" и "Филоктет". В категорията за „Режисура" през 2015 година са номинирани Стефан Москов с неговата адаптация на „Каквато ме искаш" на Луиджи Пирандело, Петринел Гочев за „Сватбата на дребния буржоа" от Бертолт Брехт и Марий Росен за „Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени" от Пол Зиндел.

Номинирани от комисията на гилдията за дебют тази година са Виктория Филипова за сценографията на „Лазарица" от Йордан Радичков и Даниела Николчова за сценографията на „Албена" от Йордан Йовков.

За актьорски дебют номинирани са Каталин Старейшинска за ролята на Антигона в „Антигона" от Жан Ануи, Кристияна Ценкова за ролята на Лиз в „Откраднати разкази" от Доналд Маргулис и Радина Думанян за ролята на Матилда в „Чиста къща" от Сара Рул.

Журито, определило номинациите, е в състав: Деница Езекиева и проф. д. изк. Ромео Попилиев - театроведи, Йосиф Сърчаджиев - актьор и Петя Стойкова - сценограф.

More from View Sofia

More