Следва

Мария Дивирник

Face to Face - Терънс Удгейт

Когато говорим за минималистичен размери и изчистен дизайн при мебелите, името на Терънс Удгейт ...

Лица преди 15 години

Когато говорим за минималистичен размери и изчистен дизайн при мебелите, името на Терънс Удгейт (Terence Woodgade) е първата асоциация, която правим. Английският мебелен дизайнер е човекът, който стой зад дизайна и идеята на Surface Table. Терънс е мил и усмихнат мъж на средна възраст, спечелил приза „Най-добър дизайнер на 2008 година” според списание Wallpaper, моделира осветителни тела и има афинитет към модернистичния дизайн. Колко може да издържи супер тънката маса за 30 000 паунда и дали мебелите са изкуство, ни разкри Терънс в „Склада” на ул. „Бенковски” 14.

V.S. За първи ли път ли сте в България?
T.W.
Да. Много ми харесва, въпреки че не успях да разгледам всичко. Имате хубава бира. Това е първото нещо, което опитах и ми хареса страшно много.

V.S. Кой е проектът, който Ви направи най-недоспал и най-доволен едновременно?
T.W.
Интересен въпрос. В цялата си практика имам много безсънни нощи. Обикновено винаги се притеснявам за всеки проект. Най-голямото ми притеснение е когато завърша даден проект – тогава няма връщане назад.

V.S. Формата или функцията?
T.W.
В случая със surface table формата е много по-важно от функцията. Зависи от идеята на дизайнера.

V.S. Светло или тъмно?
T.W.
Тъмно.

V.S. Има ли непреходни дизайнерски решения?
T.W.
Бих искал да кажа, че нещата, които правя, са отвъд модата. Силно се надявам, че моите мебели и дизайнът ми са непреходни и остават във времето. Аз не съм моден дизайнер и моите неща, реално погледнато не се влиаят от модата и от сезоните. Много съм последователен в работата си и дори съм малко егоистичен дизайнер. Правя нещата за себе си и не се влияя от времето.

V.S. Кога една мебел се превръща в предмет на изкуството?
T.W.
За мен дизайнът е комбинация от изкуство и технология. Едни дизайнери залагат на изкуството в дизайна и по-малко на технологията. Други работят по точно обратния начин. Залагат на технологията и пренебрегват изкуството. Влияя се от изкуството, което е много важно за моята работа, но може би някой друг трябва да каже дали моите мебели са се превърнали в изкуство. За мен това е работа.

V.S. Коя е най-голямата сграда в света, на която бихте направили интериорен дизайн?
T.W.
Аз не съм интериорен дизайнер. Аз създавам обекти и предмети, а след това интериорните дизайнери използват нещата ми в тяхната работа.

V.S. Вдъхновявате ли се от музика, кино, книги?
T.W.
Това, което ме вдъхновява е самото изкуство като такова. Когато отида в някоя галерия събирам впечатления, а после се захващам за работа. Опитвам се да пресъздавам красивите неща, които съм видял. Това е голяма привилегия. Никога няма да се уморя да създавам красиви неща, които хората да харесват. Странно е как много мои познати искат да се пенсионират. Обичам работата си и никога няма да се уморя от нея.

V.S. Хващате ли се да преустройвате домовете на приятелите си? Канаперто тук, светлината там...
T.W.
Никога не бих поставил под съмнение техният вкус. Смятам че интериорът трябва да се усети, а щом те са преценили така, то значи така е най-добре за тях самите. Човек трябва да се чивства комфортно в дума си, както трябва да се чувстват удобно в дрехите си. Човек не трябва да става роб на стила.

V.S. Коя е първата мебел, която трябва да влезе в един дом?
T.W.
Тази, на която изкарваш най-много време. Леглото е много важно, но то не подлежи на дизайн. Може би диванът трябва да е първи. На него изкарваш най-много време, а и според него можеш да определиш пространството и да разположиш другите мебели.

V.S. Много модни дизайнери правят мебели. Вие бихте ли проектирали дрехи?
T.W.
С удоволствие. Често си мисля за това, но хората ми се смеят винаги съм се възхищавал на хора, които правят дизайн на храна, на керамика, на дрехи. Може би някой ден ще проектирам и дрехи, но засега това е само идея.



V.S. Какво може да издържи супер тънката surface table?
T.W.
В средата си самата маса може да издържи около 150 килограма. Две момчета без проблем може да седят по средата на масата без да има видим ефект. Изпробвали сме я.

V.S. А какво може да се прави на тази маса?
T.W.
Много неща. Да се храниш, да четеш вестник, да танцуваш отгоре, и за други работи става.



V.S. А защо е толкова тънка?
T.W.
Защото исках да поставя акцента върху повърхността. Исках да е максимално изчистена като дизайн, да е много опростена. Когато проектирах масата, проверих какво е определението на думата „маса”. Маса е една плоска повърхност, подкрепена от четири крака. Идеята ми беше да създадем просто една повърхност. И така направихме масата, която е с дебелина 2 милиметра. Получи се много добре.

V.S. Колко струва масата?
T.W.
30 000 паунда.

V.S. Кое е следващото нещо, върху което работите?
T.W.
Сега работя по проект за един стол. Това е стол само с 2 крака. Не съм сигурен дали ще са само два или повече и дори дали ще е стол. Ще видим.

More from View Sofia

More Лица