Следва

Животът след 45: Никол Кидман

Истории от живота: Най-красивият българин, Григор Димитров

Абсолютно заслужено Григор Димитров беше определен от вас като най-красивият българин, със...

Други преди 9 години

Абсолютно заслужено Григор Димитров беше определен от вас като най-красивият българин на 2014 година, факт, който предричахме още с очевидно обоснованото му поставяне в класацията.

Абсолютно и безпрецедентно успешен в своя спорт, адски симпатяга, хубавец, интимен завоевател от твърде високо равнище, супер перспективен, зрелищен, омагьосващ... Истинска народна гордост, и десетки хиляди благодарности, че го има. Национална утеха или национална гордост, няма значение. Това момче е страхотно!

За да го прегърнем от дистанция и да му се обясним в любов, в началото на 2015-а и много скоро след превъзходните му няколко мача до осминафинал на Откритото на Австралия по тенис този месец, ви предлагаме една ретроспекция на живота и любовите на най-голямата ни тенис звезда.


Григор е роден на 16 май 1991 година в Хасково в семейство на спортисти. Повлиян от баща си, силен мъж с нюх за бъдещето, и треньор по тенис, мъничкият Гришо започва да тренира редовно когато е на пет. В началото за неговата подготовка се грижи именно Димитър Господинов. Майката на шампиона, Мария Димитрова, е успешна волейболистка, която се отказва от своята кариера, за да се грижи за малкия си син и да е до него във всеки миг от начеващата негова кариера. Нейна е мисълта, която страшно много харесваме, че “Родителите трябва да следват децата си, а не да ги караме те да следват нас.”

Родителите на Григор са много земни хора Мария работи като учител по физическо в езикова гимназия в Хасково, Димитър тренира мъничета, но важното е, че са успели освен да изградят момче-победител, и да го възпитат на важните неща, които често неглижираме, а не бива. А именно скромност, честност, трудолюбие, патриотизъм.





с татко си, Димитър Господинов

В много ранните си години младият тенисист се обучава в една от най-добрите школи по тенис в България, именно хасковската. Тенис клуб "Хасково" е известен с това, че оттам излизат големи таланти в този спорт, като например Диа Евтимова и Елица Костова. Пораствайки, Григор започва да става плашещо добър, демонстрирайки невероятен талант на десетки турнири за юноши. Става ясно, че е време младата надежда да се остави в ръцете на сериозен специалист. Нивото вече е друго, стремежите - също.

Гришо и семейството му решават да излезе навън, и младокът напуска страната през 2007-а, за да се обучава в академията "Sanchez-Casal" в Барселона. Двама видни треньори се захващат с българчето - Емилио Санчес и Пато Алварес. Година по-късно се мести в Париж, за да се присъедини към престижната тенис академия Patrick Mouratoglou, където прекарва следващите четири сезона, а негови треньори са Петер Лундгрен, Питър Макнамара и самият Патрик Муратоглу.



Забележителният му талант още в самото начало на задграничното пребиваване му носи прякора "малкия Федерер", а треньорите се надпреварват да намират прилики в маниера и природните дарби на Димитров с великия швейцарец в ранната им възраст. Григор се изкачва до номер едно в световната ранглиста за юноши, след като печели Уимбълдън и US Open за младежи.

Въпреки постиженията до онзи миг обаче, до големия успех има още много път. Григор среща трудности с откриването и припознаването на точния треньорски авторитет. Когато става професионалист през 2008 година, той сменя няколко треньора, за да намери точния, този, с когото да продължи, защото е очевидно: Патрик Муратоглу е страхотен наставник, но с Григор не му се получава. А пробивът в най-високите нива на световния тенис е съвършено постижим и неописуемо желан от амбициозното българско момче. Налагат се нови промени...

В края на 2012 година Димитров става част от шведската академия „Good to Great” и с помощта на Микаел Тилстрьом дебютира в топ 30 на световната ранглиста. През октомври 2013 година Гришо започва работа с австралийския специалист Роджър Рашийд. Партньорството им стартира по възможно най-добрия начин и тенесистът печели първата си АТР титла на турнира в Стокхолм. През 2014 година се изкачва и до номер 8 в класирането на най-добрите тенисисти в света, като в допълнение Григор е най-младият тенисист в топ 20. Последните размествания в световната ранглиста носят на Григор номер 11 в света. Никога до днес България не е имала това неописуемо емоционално удоволствие, нито пък подобно спортно достижение в един от най-атрактивните, престижни и богати спортове - мъжкия тенис.


Роджър Рашийд



Като оставим настрана безспорния талант, а вече и фантастични постижения, Григор определено е голям красавец и доста чаровен тип. Все неща, които със сигурност са помогнали за пленяването на сърцето на топ-момичето в женския тенис - Мария Шарапова. Която, освен най-добра, най-находчива и най-богата, е считана и за най-красивата тенисистка в света. Отлична комбинация за нашето момче!

Но, като се върнем малко назад във времето, Шарапова не е единственото топ момиче от световния тенис, чието сърце нашето момче успява да плени. Точно преди да започне връзката си с Мария, Григор излиза с не по-малко талантливата Серена Уилямс. Около тази връзка, продължила кратко, витае голяма дискретност, но и до днес се знае, че Серена е преживяла тежко раздялата с доста по-младия български хубавец.

Иначе Гришо харесва Шарапова още на 14, когато я вижда за първи път докато тя играе срещу Линдзи Дейвънпорт в Staples Center. "Тя има много силен характер и знае какво иска", казва той с възхищение след това. "Точно заради това е най-добрата в това, което прави."

А в отговор на въпроса как точно двамата са се събрали, той признава: “Аз бях инициаторът. Изпратих й смешен имейл, тя ми отговори и така започна всичко”. Двамата имат много общо и подобно на Шарапова, амбициите на Гришо се простират и извън тениса.



Романът между двете тенис звезди продължава вече повече от две години и те изглежда са изключително щастливи заедно, а и ние за тях. Двойката живее заедно в Manhattan Beach, градче на юг от Лос Анджелис, известно като раят на спортистите. Двамата споделят страхотното имение на Маша на стойност 5 милиона долара, а техни съседи са спортни звезди от ранга на НБА легендата Шакил О’Нийл.

"Това е най-доброто нещо, което може да ти се случи," казва Гришо по повод връзката си с Маша, "Но никак не е лесно. С всички пътувания, медии, фитнес, на практика почти не ни остава време да се виждаме. От друга страна, наистина се разбираме помежду си. Знаем колко е трудно и колко трябва да жертваме, за да продължаваме да бъдем заедно.”





Извън тениса, Димитров, подобно на повечето момчета, обича високите скорости и бързите коли, а любимата му е синьо “Порше” на стойност 150 000 долара, подарък от любимата. Освен високите скорости нашето момче обича да танцува, макар напоследък това да е рядко удоволствие. "Хубаво е понякога да потанцуваш лудо и да изкараш всичко непотребно от тялото си," казва той. "Но някак е смешно, че никога не съм опитвал алкохол. Осъзнал съм, че не ми е нужен. Създавам си собствена тръпка, не ми трябва стимулант.”

Освен танците и високите скорости друга слабост на тенисиста е модата, любов, която се заражда, докато е в Париж. Щяхме да се учудим, ако беше другаде... "Особено ми харесва Lanvin. Още от както бях малък, винаги съм знаел как искам да изглеждат нещата.” За да се чувства добре на корта Гришо залага на силни цветове като червено и черно, а често и експериментира и признава “Вярвам, че ако не се чувстваш добре , но изглеждаш добре, когато играеш, това може да ти даде допълнително предимство, което може да обърне нещата. Когато изглеждаш добре, това поражда доверие. В Уимбълдън гладих дрехите си преди всеки мач!”

Това внимание към детайла и визията се пренасят в съвсем естествената идея: “Много бих се радвал да имам собствена линия дрехи за тенис, нещо уникално и различно. Но няма да издам нищо повече, защото е в процес на работа, и ако някога се случи, искам тя да бъде като бум! " Признаваме си нямаме търпение да видим резултата.




Когато не е на корта Григор харесва небрежния бохемски стил - големи пуловери и тесни панталони, които винаги съчетава с гривна, верижка и часовник. Без дори да му пука дали си отиват, защото му е трудно да си избере само един любим аксесоар. “Обичам нещата на Rick Owens, например. Наистина харесвам този гръндж стил.”

Нещо, което приятелката му знае по-добре от всеки друг е, че големите тенис звезди трябва да играят играта на славата. Но Григор настоява, че е по-щастлив извън светлината на прожекторите. "Харесва ми да стоя настрана от червения килим, освен ако не е абсолютно наложително, предпочитам да си сложа костюм Tom Ford и да си направя няколко снимки у дома."

Какво ли не бихме дали да му ги направим ние, но... това е съвсем различна история.

И, за да се върнем в реалността, в заключение казваме дистанционно на Гришо: Обичаме те!, и му пожелаваме скорошен номер 1, несломим дух, воля и дързост да стигне до върха, като сбъдва мечтите си.

Една по една, докато стигне и до тази, в която се връща в България...











 

More from View Sofia

Соня се ражда през май 1930-та в семейството на румънец и рускиня... Sonia Rykiel, един велик живот

Celebrities преди 4 години

Връщаме се към 9-ти септември 2016-та, когато си разказахме историята на великата Соня Рикел, отишла си едва дни по-рано (26-ти август същата година). Днес си я припомняме отново и не че за това има нужда от повод, но ние имаме конкретен - Одисеята на Модната къща, създадена от нея, приключи преди седмици. Малко след като презентира последната си колекция, ръководството на компанията съобщи, че бордът е взел решение за ликвидация. Историята на Соня Рикел и Sonia Rykiel проследяваме в редовете по-долу...

Истории от живота: Ив Сен Лоран, историята на гениално-депресивното момче от Алжир

Други преди 6 години

"Започнах да създавам облекла, без да се съобразявам с Висшата мода, осъзнавах, че тласкам модата на моето време да се развива, че позволявам на жените да проникнат в забравен дотогава свят."...

Истории от живота: паричният и всякакъв възход на Мохамед бин Салман, кронпринцът на Саудитска Арабия

Celebrities преди 1 година

Саудитският престолонаследник се възкачи на трона млад. Много атрактивен мъж, изключително любопитен като персонаж и с подчертан афинитет към разкоша. Твърди се, че изпитва остър и непрекъснат глад за пари и е категорично човек със стремеж към власт. Миналата седмица се срещна с Байдън, тази говори по телефона с Путин... Раздава и обещава петрол, богатее с дни, но какво знаем за него.     

More Други