Следва

Директно от PR-a: "Наско Месечков и Елен Колева с титлата Мис и Мистър Свети Валентин 2015"

Това, което знам... с Цвета Тановска

Цвета Тановска е съиздател и съавтор на "КАТА на българското вино" - каталог, който...

Други преди 9 години

Цвета Тановска е съиздател и съавтор на "КАТА на българското вино" - каталог, под формата на елегантна и страшно полезна малка книжка, който трета поред година представя на любителите на българските вина и изби всичко на пазара.

Цвета освен това е уникална жена с величествено чувство за хумор, превъзходен усет за стил и три вече пораснали деца. Завършила, от голяма любов и също така голямо любопитство няколко курса на тема вино, и само до днес има в репертоара си от посетени изби по всички континенти точно 150!

Виното за нея е не само хоби и страст, то и друго понятие за живот. Затова седнахме, и се разговорихме...

Насладете се!

V.S. Здравей, много се радваме на възможността!

Ц.Т. Благодаря ви, аз също!

V.S.: Виното е винаги на мода, и не го обичаме и разискваме само защото е Трифон Зарезан утре. Но има ли тенденции в производството и консумацията на вино? Какви са те в момента на нашия и световния пазар?
Ц. Т.:
Да, и във виното има мода или по-скоро тенденции. Може би защото времето е забързано, сега се пият по-често млади вина, за които не се налага да поддържаш собствена изба и да изчакваш десетилетие, преди да отвориш бутилката.

V.S.:
С какво краси българското вино вино-картата на света?
Ц. Т.: С много нови изби, с добре обучени енолози, с няколко наши сорта. Но все още сме далеч от това да се превърнем в “бижу” на винената карта!

V.S.: Кои са твоите любими вина от Българския вино каталог тази година и защо?
Ц. Т.: Няма да се ангажирам с конкретни вина, но се радвам, че българските вина излизат от периода на пубертета – за мен това е времето, в което някои се представят далеч по-възрастни от реалната си млада възраст – с тежък грим и дрехи. На други не са изчезнали белезите от акне, някои са неуравновесени, други – прекалено сериозни.



V.S.: Възможно ли е да разпознаем доброто българско вино още от бутилката/етикета?
Ц. Т.: Трудно ще разпознаем доброто вино само по бутилката, но ако има добре осмислен етикет, форма и тегло на бутилката – по-лесно ще посегнем към него на рафта!

V.S.: Какви са най-странните вино-комбинации (кулинарни, коктейлни, сортови съчетания), които си дегустирала по света и у нас?
Ц. Т.: Най-странното вино, което пих напоследък се казваше Шардоноа – беше бяло вино, създадено от белия сорт Шардоне и червения Пино ноар. Не всяко винено законодателство разрешава подобен експеримент, в случая си струваше.

V.S.: А най-интересните традиции, свързани с поднасянето му?
Ц. Т.: Харесвам местните навици при поднасяне на вино – например специфичните чаши със зелено столче, предназначени за вина от Елзас.



V.S.: Попадала ли си на мъдра мисъл за виното, която силно те е впечатлила?
Ц. Т.: ”Виното прави човека прозрачен” – Болеслав Пруст.

V.S.: А какво накара теб да се влюбиш във виното?
Ц. Т.: Влюбих се във виното заради собствената си любознателност – интересувайки се сериозно от вино не може да не четеш география, история, фолклор, етнография, почвознание и... Влюбих се, защото е странен продукт – хем търговски, хем с много дух! Защото придружава човешките празници, защото събира приятели!

V.S.: Ако София беше вино, как би го описала?
Ц. Т.: София ми прилича на вино с утайка – да се декантира!

V.S.: Кой е най-точният цитат за виното, според теб?
Ц. Т.:  Няма да цитирам, колкото и да е нескромно, бих казала моето мнение - виното е много труд, на много хора, обединени от любовта си към него! И щипка късмет!



V.S.: Отивам на гости. Какво вино нося? Опаковам ли го? Избирам ли различно според това дали е мъж или жена?
Ц. Т.: Не зная протоколните правила, но зная, че не обичам картонени или дървени кутии, защото след това се чудя какво да ги правя! Да, бих увила бутилката, да бих се съобразила за кого е виното. Пенливите вина радват всеки!

V.S.: При виното важи ли поговорката: Не съм толкова богат, че да пия евтино вино?
Ц. Т.: Голяма радост е да намериш много добро вино на справедлива цена! Има много скъпи вина, които наистина не са за всеки – за да ги оцениш не би трябвало да започваш с тях, трябва знание и опит. Има и вина на цени, които е добре да отбягваш!

V.S.: Има ли винен махмурлук и как го борим?
Ц. Т.: За винения махмурлук е добре да се мисли в началото като внимаваме за количеството! Преди дегустации лъжица зехтин или един аспирин като че ли помага!

V.S.: По-добре късно, отколкото никога опитайте ...
Ц. Т.: По-добре късно отколкото никога опитайте... много добро шампанско!

V.S.: Домашното вино има ли и какви предимства спрямо "истинското" вино от добра изба?
Ц. Т.: Темата за домашното вино съм си я забранила, когато става дума за вино! Домашното вино е член на семейството и коментарите са в рамките на добрия тон!



V.S.: Защо всички мечтаем за живот като в "Една добра година"?
Ц. Т.: Защото е много хубаво да наследиш готови лозя във Франция, да си богат и финансово образован, да не си жертва на модата в храненето и да си (или с) Ръсел Кроу! Обичам този филм-приказка!

V.S.: Завиждат ли ти за твоята вино-любов?
Ц. Т.: Учудват ми се, възползват се, някои ме обвиняват. През годините разбрах, че често е по-добре за замълчиш, ако си сред хора, които нямат моя интерес към виното.



V.S.: Беше на дегустаторски тур в Южна Америка, откъдето се върна току що. Най-приятната изненада? Най-големият фал?
Ц. Т.: Южна Америка е безкрайна винена тема! Опитах отлични вина! Но, докато за Чили и Аржентина очаквах, то един уругвайски ризлинг много приятно ме изненада! И... не попаднах на добро бразилско вино, макар че много се постарах – опитах и бели, и червени и пенливи, но...

V.S.: Ако на земята изведнъж свърши виното, с какво можем да го заменим?
Ц. Т.: Не може виното да свърши преди да свърши Земята!

V.S.: Топ 3 вина до 20 лева на бг-пазара в момента?
Ц. Т.: Е, не мога да посоча само три! Отворете каталога! Обикновено имат знак “усмивка”! Но има много добри вина в тази ценова група!

V.S.: Човек познава ли се по отношението си към виното?
Ц. Т.: Който обича и познава виното печели моите симпатии, но това не винаги го прави по-добър! Но не познавам откровено глупав човек да обича вино!

V.S.: Чашите, в които вие сервирате вино.
Ц. Т.: За големите вина - Riedel !!! Но има чар и в това да видиш в рибарските селца на Средиземноморието отрудените ръце на местните рибари да държат полуводна чаша и да пият розе!

V.S.: И в които ние не бива никога да го правим?
Ц. Т.: Неподходящата чаша може да навреди на доброто вино почти колкото лошата тапа!

V.S.: Часът, в който можем да започнем с чаша вино без обезателно да ни е срам?
Ц. Т.: Срам ?! Ако започнем деня си с чаша шампанско или добре изстудено розе! Ако не ни се налага да шофираме, разбира се.

V.S.: Най-доброто вино за любов?
Ц. Т.:  Любовта обикновено започва с розе, преминава през шампанско, в много случай се опитват и много "кисели вина" и неудачни вина, но накрая голямата любов се превръща в отлежало порто!

V.S.: А ти го обичаш толкова много, защото...
Ц. Т.:  Чрез виното срещнах забележителни хора. Любовта към виното е човекознание!



 

More from View Sofia

More Други