Следва

Модното лице на Карнавала в Рио 2015 – Фрида Кало

Истории от живота: Херцогиня Алба, най-богатата и най-щастлива испанка

Всеки, който е попадал в Дуеняс, най-разкошния дворец в Севиля, трябва да знае, че никой, нито...

Други преди 9 години

Всеки, който е попадал в Дуеняс, най-разкошния дворец в Севиля, трябва да знае, че никой, нито човек, нито животно, не може да пречи на Каетана Алба, испанската херцогиня, наследницата на великия херцог Алба. Завоевателят на Португалия. Победителят Барбароса. Целият свят я знае като Каетана, съкратено от по-трудното Maрия дел Росарио Каетана Алфонса Виктория Еужения Франциска Фиц Джеймс Стюарт и де Силва. В градините растат палми, лаврови дървета, бугенвилии, портокалови дръвчета и дори странното «пияно дърво», стволът на което е покрит с шипове. Но Сеньора иска да има в градината си хортензия — северно цвете, което обича дъжда и мъглата. Хортензията покорно издържа на цялата жега в дългото севилско лято.



«Винаги получавам своето. Имам наистина гаден характер. И се съгласявам да ме снимат, само защото, ако откажа, всички ще си помислят, че съм несимпатична, а аз обичам да ме харесват», — казва Алба, докато позира пред испанското Vanity Fair преди няколко години, в рокля от креп в цвят фуксия, приемайки позата на «Голата Маха» на Гоя. Каетана говори тихо, много тихо, с неподражаем тон, често пародиран по ТВ, но очите й са супер въздействащи, далеч повече от гласа. Както по време на буря, първо виждаш мълнията, и чак после следва гръм. В очите й се четат ту ирония, то неудоволствие, а често пъти и презрение.


Градината в двореца Дуеняс, за която се грижат четирима градинари



Преди интервюта работниците на херцогинята (четирима градинари, готвачка, четири чистачки, момче за всичко и шофьор) обикновено предупреждават журналистите: «Сеньора не обича, когато нещата не са по местата си. Не оставяйте чантите си по пода или по пейките. Не сядайте по дървените мебели... » Домакинята инспектира всеки килим, всяка цветна алея, всяка мраморна статуетка, макар че в двореца й се съхраняват около петстотин изключително ценни предмета (в това число великолепно платно на Леандро Басано и «Мадона» на Нери ди Бичи, която украсява залата с часовника, където херцогинята и прислугата й слушат меса всяка неделя). Семейството на Алба притежава още работи на Рубенс, Гоя, Диего Веласкес, Рембранд, първото оригинално издание на "Дон Кихот" от Сервантес, датирано от 17-и век, както и вещи на Кристофор Колумб. Самата Каетана е канена от Пикасо да стане негов модел, при това извънредно настойчиво. Тя отказва, а медии я цитират: "Имам чувството, че иска да ме употреби."

Вярно е обаче, че в последните години от живота на херцогинята, която почина през ноември миналата година на 88-годишна възраст, обществеността се интересува не от безценните картини в двореца, а от романтичните случвания около госпожата - през 2011 година Алба, въпреки протестите, се омъжва за Алфонсо Диез Карабантес, по-млад от нея с двадесет и четири години.

За тях двамата се заговаря в единствено число през 2008 година. Тогава в пресата попадат първите фотографии, на които Каетана е запечатана с чиновника от социална служба.

Дом Алба, едва ли не по-знатен, отколкото испанската корона, бърза с официалното си изявление: «Те са просто приятели». Но в мадридския дворец Лирия в същото време протича тайна среща на херцогинята с децата й, (шест на брой), които са категорично против отношенията на майка си с Алфонсо. И още повече против техния брак.

Разказват, че Нейно Височество дори отива на кон при тогавашната кралица на Испания София, за да я пита за съвет относно свързването й с рицаря на сърцето й. Не се знае какво й отговаря кралицата, но е сигурно, че е било искрено, задушевно, като между много близки приятелки. Между кралския двор на Испания и дома на Алба винаги е имало много топли отношения, но Каетана не се хвали с това, ограничавайки се да демонстрира уважение към монархията и религията. «Аз съм ревностна католичка, но много съвременна по начина си на мислене, в маниера на обличане и въобще по житейските въпроси», — обича да повтаря тя.



Алфонсо пази мълчание по време на бурята, общувайки с пресата в същото време по по-приятни за него теми - за това колко му харесва добрата проста храна, индийските ресторанти, Италия, баският деликатес кокотхас (плавници от щука), виното и безупречните, шити по поръчка дрехи. Той никога не излиза от къщи, без да е напълно убеден, че обувките му са лъснати до блясък, и честичко дава модни съвети на херцогинята: «Тази рокля е отлична; въобще не ви виждам в това; в тази дреха ще изглеждате по-стара с десет години».

Каетана решително не желае да изглежда по-стара: «Скучно ми е да се обличам като улегнала дама. Харесвам младите хора. Старците нарушават душевния ми покой, защото никога нищо не им харесва», — обича да повтаря младата по дух аристократка, най-богатата жена в Испания приживе. Същевременно Алба далеч не всеки път се вслушва в съветите на Алфонсо: «Той се дразни от това, но аз се харесвам такава, каквато съм».

Дон Алфонсо от своя страна уверява, че това е точно така: «Такива като нея няма вече. Тя е съвършено динамична, постоянно пита: «А сега какво ще правим?» Аз мога да лежа час и половина на палубата, гледайки морето, а тя не. Чувствам се по-големият в нашата двойка».

Младостта на Алфонсо минава в Мадрид. Прозорците на дома им гледат към арена за борба с бикове. «От детството си обичам биковете, още от ония времена, когато семейно се катерехме по покрива да гледаме коридата», — разказва за детството си. Баща му, войнствен и смел мъж, често обличал военната униформа от времето на Бисмарк и хващал сабя в ръка. Майка му, силна и праволинейна жена, истинска испанка, изстисква всичките си сили, за да отгледа многобройните, дванайсет, деца. Момченцето й обича да си играе на корабчета и да яде кифлички. Бяга от уроците, не се справя с оценките. Казва, че винаги е тичал в киното, неговата истинска страст. Холивуд, през 50-те и 60-те години...

Херцогинята споделя увлечението му: двойката обича да прекарва вечерите си в компанията на Вивиан Лий, Бет Дейвис и Катрин Хепбърн — жени с характер, като самата херцогиня.


Херцогиня Алба с Жаклин Кенеди по време на посещението на вдовицата на американския президент в Испания (1966)

В крайна сметка Алба прави, каквото е решила: през 2011 година двамата с Алфонсо се женят и вече заедно разказват на журналистите историята на своята любов - за това, как още през 80-те се запознават в неговия антикварен салон, как той се опитва да се сближат, а тя не го разбира в онзи момент, като при това е и омъжена, как много години по-късно отново се срещат и крепко се прегръщат... «Сега ми завиждат за това, все пак не до всяка жена има толкова красив и приятен мъж. Нежен и безкористен», — обявява Алба.





Скица на сватбената рокля на херцогинята за сватбата й с Алфонсо. Дизайнери са Victorio & Lucchinо

И в действителност, Алфонсо доказва, че е бекористен - отказвайки се преди сватбата от каквито и да е претенции към наследството на херцогинята след смъртта й.



«До Алфонсо Каетана се подмлади с двайсет години, — споделя градинарят й, който е с херцогинята от десетилетия. — Именно той я убеди да направи тежката операция на гърба, въпреки мнението на лекарите, че щансовете за успех са едва 30 процента. Херцогинята влезе в болницата в инвалиден стол, а излезе сама».



В действителност Алба е устойчива на мъжко внимание - никога не са й липсвали ухажори: чужденци, важни люде, принцове, Али Хан Ага-хан. Но тя се шегува с тях и нищо повече. За известно време годеник й е знаменитият тореадор Пепе Луис Васкес — именно с него тя флиртува в деня на първия си бал. Но двайсетгодишната Алба се омъжва за инженера Луис Мартинес де Ирухо.


Херцогиня Алба с баща си



През 1978 година Каетана сключва втори брак с Хесус Агире — йезуит-интелектуалец, който пише на херцогинята възхитени стихове. Когато много години по-късно в Испания излиза скандалният роман-биография на Агире, херцогинята е бясна: «Хесус е много важен за мен човек. Всичко, което се говори в тази книга е лъжа, безсрамие. Той беше интелигентен човек, член на три академии. предложен му беше постът посланик в Бон, но ние отказахме, защото тогава децата ми бяха съвсем малки. Той беше велик оратор, проведе десетки конференции, притежаваше отлично чувство за хумор, беше толкова приятен! Това книжле е от завист. Завистта е най-големият порок на испанците. Презирам такива хора» — написва разгневено писмо искрено бясната Каетана на издателство El País.

В онзи момент херцогинята е много развълнувана. Но когато секретарят й я съветва да се успокои, тя рязко го срязва: «Съвети ми даваше баща ми, и никой след него!» Тя буквално обожава баща си: «Той беше вдъхновяващ човек. В двореца има моя снимка в деня на светския ми дебют. Дуеняс, 28 април 1943 година. Облечена съм с бяла рокля с волани. В този ден печално известният кървав диктатор, генерал Франко помоли моя баща да съвмести този празник с дебюта на неговата собствена дъщеря Карменсита. Татко отговори: «Тя не ни е равна!» Такъв беше той - смел, горд и принципен човек».

Майката на херцогинята умира когато момиченцето е на шест. «Имаше туберкулоза, и не ми разрешаваха да се доближавам до нея, за да не се заразя. Отгледа ме баща ми, а той беше абсолютно забележителен. Всяка неделя, след войната, ме водеше в Прадо. И ме научи на любов към спорта. Пързалях се с кънки, занимавах се с конен спорт, играех тенис и дори се научих да танцувам фламенко». Всъщност, херцогинята танцува до самия си последен дъх - и то с такава страст, че й завижда целият испански свят.





Иначе приживе очарователната дама е най-титулуваната особа в света: Каетана Фиц-Джеймс Стюарт е седем пъти херцогиня, двайсет и три пъти маркиза и деветнайсет пъти графиня. Често я следват по петите и други титли: «кралица на епатажа», «жертва на пластичната хирургия» и «икона на кича» — само някой от многобройните определения, с които я обсипват журналисти и откровени недоброжелатели. Причината: ексцентричните й тоалети, издържани по правило в много цвят, и любовта към светското. В действителност обаче херцогинята просто се наслаждава на живота: до последния си дъх носи ярко розови рокли и ослепителни бижута, танцува наравно с младежите по партита и обича с цялото си сърце. А в Испания наистина я обичат, тя е честна и има харизма. Освен това носи невероятна смелост, идеален пример за страхливците, каквито сме повечето хора.

Причината за смъртта на тази неповторима представителка на една от най-древните династии на Испания е сърдечна аритмия, пневмония и усложнения след гастроентерит — това е диагнозата, с която през ноември 2014 херцогинята попада в клиника «Саградо Корасон», откъдето не се връща в къщи при Алфонсо.



Трите милиарда евро наследство се поделят между 6-те й деца, за всяко от които остава и по един дворец. За голямата закъсняла любов в живота й не остава нищичко.

Днес се навършват точно три месеца от погребението й.

More from View Sofia

More Други