Следва

Звезден Instagram на седмицата... Бар Рафаели, Дженюъри Джоунс, Джордин Спаркс и още...

Анджелина: Отстраних яйчниците си, вече съм в менопауза и очаквам някои промени

Анджелина Джоли обяви, че се е подложила на превантивно отстраняване на яйчниците и фалопиевите тръби, за да не се разболее от рак, предаде АФП...

Други преди 9 години

Анджелина Джоли обяви, че се е подложила на превантивно отстраняване на яйчниците и фалопиевите тръби, за да не се разболее от рак, предаде АФП. Актрисата направи съобщението в отворено писмо, публикувано в Ню Йорк таймс. Преди две години тя претърпя двойна мастектомия, за да предотврати риска от рак, защото има дефектен ген.

Актрисата уточни, че от дълго време се е подготвяла за тази хирургическа интервенция. По думите й операцията не е сложна, но последиците от нея са доста сериозни, тъй като след подобна интервенция започва принудителна менопауза. "Въпреки че се подлагам на хормонозаместваща терапия, сега съм в стадий на менопауза. Няма да мога повече да имам деца и очаквам някои физически промени" - разказва Анджелина Джоли.

"Не е лесно да се вземе такова решение, но така нещата могат да бъдат под контрол... Аз направих това не просто защото нося гена BRCA1, а за да алармирам другите жени", посочва в писмото Анджелина Джоли, която е посланик на добра воля на Върховния комисариат за бежанците. "Искам и други жени от рисковата група да знаят за съществуващите варианти" - пише Джоли.

"Минах през това, което са изпитали хиляди други жени. Дадох на себе си ултиматум - да запазя спокойствие, да бъда силна, и да не мисля за това, че може и да не доживея до момента, когато децата ми ще са пораснали и ще ми народят внуци. Невъзможно е да се отстрани целият риск, и фактът, че си оставам предразположена към рак. Ще търся естествени начини да усиля имунната си система", — споделя Джоли, която заедно с Брад Пит възпитават 7 деца (четири от които - осиновени).

Според актрисата главната причина да се подложи на операция по отстраняване на яйчниците и фалопиевите тръби е, че майка ѝ, леля ѝ и баба ѝ са починали от рак на млечните жлези или половите органи. С помощта на съвременни тестове медици са установили, че Джоли също е предразположена към тези болести. Лекарите са препоръчали на 39-годишната актриса да отстрани оперативно и гърдите, и яйчниците си.

Джоли си направи операция по отстраняване на млечните жлези през май 2013 година, след като медици установиха, че вероятността да развие рак на гърдите в бъдеще е 87 процента, а да се разболее от рак на яйчниците е 50 процента. Джоли обясни тогава, че иска да се грижи колкото се може по-дълго за децата и внуците си и да не напуска преждевременно този свят. Според медици след интервенцията рискът от рак на гърдата при Джоли е намалял от 87 на 5 процента. На мястото на отстранените гърди на Джоли са поставени импланти.

Съпругът на актрисата Брад Пит нарече постъпката на половинката си героична. Звездите заявиха, че личният пример на Анджелина е вдъхновение за останалите жени.

More Други