Следва

Обувките на... Зара

Face to Face - Виктор Пенев

Ако преди 10 години някой можеше да предрече, че интернет пространството ще се развива толкова добре, че след дългогодишни усилия...

Лица преди 15 години

Ако преди 10 години някой можеше да предрече, че интернет пространството ще се развива толкова добре, че след дългогодишни усилия, финансови кризи и нестихващ ентусиазъм двама съучении ще направят най-успешния интернет бизнес в България, дневната ни среща с „последния войн” Виктор Пенев, можеше да се окаже безсмислена. Никой не предполагаше, но те повярваха.

Изпълнителният директор на Нет Инфо Виктор Пенев е възпитан, красив и уравновесен мъж с висок коефициент на интелигентност. Почива, когато пътува и една от най-големите му гордости е компанията от 12 сайта, сред които първият български портал gbg.bg, abv.bg, Vbox7.com, svejo.net, sportni.bg, разбира се netinfo.bg и др.
Днес Нет Инфо е стратегически партньор за България на някои от най-успешните международни интернет компании - Google Inc. и ICQ Inc.

V.S. От къде тръгна идеята за Нет Инфо?
В.П.

От далечната 1998, когато аз се занимавах с инвестиционно банкерство в Лондон и събирах финанси за една латиноамериканска интернет компания. И поради тази си работа много добре разбрах бизнеса. Помислих си, че същото нещо може да се направи и в България. Върнах се тук, говорих с един мой бивш съученик Любен Белов и двамата решихме да го направим. Не е някаква гениална идея – просто изкопирахме.

V.S. Какви крачки премина проектът, за да стигне до днес?
В.П.
Ужасно много. Това, което мога да обобщя е, че започнахме една идея двама души до момента, в който в компанията работят 130 души. Препятствията бяха безброй.

V.S. Какво не се случи така, както беше запланувано?
В.П.
Пак, ужасно много. Ние по душа сме си мечтатели и винаги сме искали много по-големи неща. Така че доста неща не са се случили. Конкретно – искахме да излезем извън България – е, не се осъществи, но сме част от голяма европейска групировка.

V.S. Какво е бъдещето на интернет в България?
В.П.
Розово! Ако се следва световната тенденция, а аз не виждам причини да не се, интернет ще се ползва все повече в България. Ще има голям ръст.

V.S. Ще измести ли телевизията и радиото?
В.П.
Не мисля, че една медия може да измести друга. Радиото измести книгата, защото по първите радиа се четяха книги и беше много по-лесно да слушаш, отколкото да четеш. После като тръгна телевизията и започнаха разни радио формати се мислеше, че може да замрат слушаните досега станции. Но не се случи. Така е с интернет.

V.S. Как отпразнувахте 10 годишнината на Нет Инфо?
В.П.
На 11 декември. Събитието беше голямо, със социално значима част. Различни експерти дадоха съвети и мнения в разни области – екология, култура, образование и пр.

V.S. Какво му липсва на Нет Инфо? Какви са плановете да се разраства?
В.П.
Ние сме мечтатели, имаме големи амбиции за разрастване. Хубавото на интернет е, че е неограничен. Появяват се много нови неща, винаги има нещо, което да възприемеш. В нашето продуктово портфолио има много дупки. По света има модели и сайтове, които не са в България. Ние ги знаем и планираме едно по едно да ги пускаме тези неща. На Нет Инфо най-общо му липсва достатъчно ресурс да реализира всичките си мечти.

V.S. Бихте ли направили един lifestyle сайт и един за запознанства?
В.П.
Да, в сегашната ситуация lifestyle сайт е много подходящ, защото пазарът достатъчно е дораснал, за да може да просъществува такъв бизнес. И има вече примери за това. Въпрос е да го създадем. Относно сайт за запознанства – по-скоро не, тъй като това е една вълна, на която времето й отминава.

V.S. Как се ражда идеята за ново начало на сайт?
В.П.
Трудно.

V.S. След 10 години, как бихте въздъхнали?
В.П.
Горд съм с тази компания, защото не само е успял проект, а и защото ние създадохме навремето иновативна за България култура. Всеки един от хората в тази компания заслужава признание.

V.S. Благодаря. Успех!
В.П.
И аз.

More from View Sofia

More Лица