Следва

Пътят към сърцето му си има правила

The secrets of... гримьора Слав Анастасов

Слав е един от хората, които винаги са зад камера, но без тях една корица никога не би изглеждала по този “wow” начин. Станислав...

Лица преди 15 години

Слав е един от хората, които винаги са зад камера, но без тях една корица никога не би изглеждала по този “wow” начин. Станислав Анастасов-Слав е един от най-добрите fashion гримьори у нас, работил за водещите модни списания в България и в чужбина. За неговите малки тайни в грима, за дребните детайлите и за всичко, което не се вижда с просто око Слав ни сподели в изключително приятен разговор за работата и цялата отговорност, която стои зад професията гримьор.

V.S. Ти не си обикновен гримьор, ти си артист. Твоят грим е изкуство. Какво точно те вдъхновява?
Слав:
Екипът ме вдъхновява. Стилистът ме вдъхновява. Той е човекът, който ти обяснява цялата идея, разказва ти историята на сесията. Той работи с теб, защото знае кой си и знае какво можеш. Знае какво правиш. Знае, че работи с човек, който има отношение към модата. Ако си с точните хора, ако виждаш, че фотографът прави нещо, което изглежда wow, има особено отношение към определения сет и виждаш, че нещата се получават, когато всичко е о.к, нещата се получават добре. Ако не се кефя на фотографа или на стилиста, нещата не се получават. Като виждам, че всичко е изпипано, но не е по мой вкус, се опитвам да усетя идеята и да направя всичко, за да се получи добре. Много важен за вдъхновението е екипът - фотографи, стилисти, фризьори, гримьори, модел. Моята работа не може да се разглежда самостоятелно. Най-малкото ми трябва модел и фотограф. И вече стана цял екип. Когато екипът е сформиран от правилните хора, нещата се случват добре. Когато има ясна концепция и хората си вършат работата, няма начин да не се вдъхновиш.

V.S. А моделите? Предполага се, че различните модели те вдъхновяват по различен начин?
Слав:
Да. Жените и мъжете, които правя също ме вдъхновяват. Добре изглеждащите вдъхновяващи хора са много важни за моята работа. За да се получат нещата, хората трябва да са красиви. Готин модел, едно хубаво момиче може да ти направи цялата сесия. Има един тип модели, които са адски красиви, но са много скучни. Има такива, които са „пластелинени” и на улицата всеки ще я подмине, но тя играе страшно много, преобразява се, има усещане за светлина и пространство. За съжаление много се омаловажава работа на моделите. Ако моделът не е добър, всичко може да се провали. Моделът е адски важен. Той може да направи сесия от 10 страници за два часа. С начинаещ модел стилисти, гримьори, асистенти показват пози, нагласят й краката, глава, обясняват й на къде да гледа и пак не се случва. В този смисъл професионалните качества влияят и на вдъхновението ми.

V.S. Значи моделът е най-важен?
Слав:
Супер важен. Представи си мега добър фотограф, супер добър стилист, който умее да борави с дрехите и аксесоарите, много добър гримьор, фризьор и моделът ти е някакво дърво с празен поглед, без никаква двигателна култура, без отношение към пространство и светлина, без никакво отношение към дрехата. Ако един модел не си познава тялото, ако е с определен тип рокля, как тази рокля ще седи най-добре, как ще изпъкне силуета или детайла, ако не може да изрази нито една емоция. Тяхната работа е супер важна, просто защото е най-трудната. Аз може да съм надебелял с 16 килограма за една година, висок, да имам пъпка и това да не повлияе на снимките. Но един модел не може да си позволи подобно нещо. Един модел, който работи много и седи по 10 часа прав на ден. Човек, на който му е топло или му е студено, защото през зимата снима бански, през лятото палта, всички му се хвърлят на главата, някой го скубе, друг го цапа, трети го облича с някакви дрехи и му казва застани така, застани иначе, и той през цялото време трябва да изглежда добре. Нормалните хора не виждат от къде идва осветлението и какво, виждат комбинацията от материи, не виждат грима и сложната прическа. Те виждат картинка. Или им харесва или не. Просто моделът трябва да е wow на всеки кадър, независимо какво му се случва по време на снимките.






V.S. Кои са твоите модели?
Слав:
Таня Илиева. Тя е с пропорциите на кукла Барби - тесен таз, малка талия, дълги крака и този бюст. Деси Костова, Гергана Попова, Гинка, Мария Митева, Кристина Несторова, Ирена Милянкова, Луиза, Надя Войнова, Силвия Димитрова, Силвия Рангелова.

V.S. А стилистите?
Слав:
Те са като сиви кардинали на една сесия. Те дават посоката. Стилистът и фотографът трябва да имат една гледна точка, да имат една и съща идея за нещата. Те са като режисьори на една сесия. Те решават каква да е косата, какъв да е грима. Ако ти имат доверие ще ти покажат дрехите, ще ти покажат бекстейджа, ще ти покажат осветлението и ще те оставят сам да прецениш какво да направиш.





V.S. Списанието важно ли е?
Слав:
Много. Има списания, за които работя за „pay the bills”, има и такива, за които работя за кауза. За портфолио и за престиж. Списанията се престиж. Освен тези, за които работя, се вдъхновявам и от чуждите. Просто защото ние се учим точно от тях, защото в България нямаме традиции, нямаме школи, които да те изградят като професионалист и като творец. Пътувайки, си купувам много. Но общо взето изданието е много важно. Представи си гримьорът Х работи за Vogue. Това е визитка, то разказва за теб. Творец е силно казано, защото аз съм изпълнител. Винаги добавям по нещо от себе си. Нещо, по-което си личи, че аз съм го правил, но няма да ви кажа по какво се познава.

V.S. Няма как да не ни разкажеш и за пътуванията.
Слав:
Като малък исках да стана стюард. Като ме питаха защо искам да стана стюард, отговарях „Защото пътуват по целия свят”. После баща ми много ми се караше и ми обясняваше, че това са сервитьори на самолет. Но ето, че сега пътувам много по целия свят, въпреки че не съм стюард.





V.S. Къде те отведе работата?
Слав:
Последният weekend бях във Виена, октомври бях в Париж, въпреки че за девети път го посещавам. Бил съм в Париж, Лондон, Ню Йорк, Капри, Милано, Рим, Хавай, Куба, Флорида.





V.S. Как започна всичко?
Слав:
Почнах като студентска работа. Винаги съм имал афинитет към това. Към коса, грим, стайлинг. Още от ученик се интересувах от подобни неща. Всъщност имам и един конкурс. ”Кюстендилска пролет” се казва, който е и най-стария конкурс за красота в България. Там започнах да правя момичетата, после бях войник, после отслужих, след това дойдох в София, учих в СУ, бях сервитьор, после барман, продавач в „Drago&Rado” и в един момент ми се отвори възможност да се занимавам с грим в една телевизия, като стажант. И така, през 1999 започна моята кариера.

V.S. Как се става един от най-добрите fashion гримьори в България?
Слав:
С късмет, талант, страст към работата, труд, поглед над неща, не ми е все едно, гледам, уча се. Сигурно така се става.

V.S. Коя е тайната на добрия грим?
Слав:
Гримът е като всяка работа. И тази работа трябва да се свърши добре. Едно е модел, друго е човек за корица, трето е да правиш булка, абитуриентка. Трябва да усетиш човека и да направиш най-доброто за неговото лице. Трябва да си комплексен като наблюдение. Не трябва да си гледаш само грима, а трябва да се съобразиш с коса, със стайлинг, фон, осветление и с лицето. Много е важно да направиш най-доброто за съответното лице. Защото, който каже, че няма грозни хора, много лъже. Аз съжалявам, знам, че трябва да е по-важно какъв си по душа, но по света има много грозни хора. Има хора трудни за гримиране. Трябва да правиш сенки, ретуши, да моделираш и конструираш лицето до толкова, колкото можеш посредством грима, за да може то да бъде по-лесно за възприемане от масовата аудитория. Важно е да не работиш наизуст, а да действаш според пропорциите, концепцията, идеята, внушението.





V.S. Как например решаваш да сложиш дантелени мигли, как решаваш да махнеш веждите на някой модел, как решаваш, че сенките трябва да са светлосини от началото на окото до началото на косата. Това премерен риск ли е, вдъхновение, концепция. Какво е?
Слав:
Тези мигли ги купи стилистът Добромир Киряков. Донесе ги от Милано, защото е решил, че са актуални, защото ги има във всички чужди списания, защото са лимитирана серия от 4 вида мигли на Viktor&Rolf за Shu Uemura. Иначе аз не разграничавам грима от модата. Когато говориш за мода, говориш и за грим. Модата е експеримент, тя е свобода, тя експлоатира теми, заиграва се с историята. Това е най-готиното на модата. Тя е свобода и можеш да си какъвто си искаш и винаги да си актуален. Гримът е част от модата. Няма тенденции, всеки е свободен да експериментира. Така се получава и при мен. Не ми се налага да съм в калъп. Мога да бъда какъвто си пожелая. Никой не може да ти каже нищо. Сега е моментът, в който си свободен да правиш каквото си искаш. Както може да носиш дантелите на Prada, така можеш да си вземеш нещо от гардероба на баба си. И никой не може да ти каже нищо за това. Така е и с грима. Експериментираш, забавляваш се и така решаваш дали моделът ще има вежди, дали ще е със синьо около очите, дали ще й очертаеш устните с черен молив.





V.S: Кои са продуктите без които не можеш да работиш?
Слав:
Без целия си набор от продукти не мога да работя. Без фон дьо тена не мога да работя. Имам любим продукт. Това е един индийски каял за очи, който е точно като черен молив за очи. Този каял се слага вътре в окото, той е изцяло на натурална основа, има ментол в него и е много неприятен първите няколко минути, но се задържа много дълго без да се размаже и прави онзи драматичен поглед. Индийския каял за очи Mumtaz ми е много любим. И ето това лилаво нещо, което прилича на лъжичка. С него слагам спирала. Слага се на клепача и така едновременно нанасяш спиралата от корена на миглите, едновременно ги извива, а и предпазва от изцапване. Това нещо ми го казаха моделите в чужбина, а аз го намерих в Ню Йорк. Мисля, че в България съм единственият гримьор, който работи с такова нещо. Търсих да купя и на колегите, но не можах да го намеря. Иначе работя само с MAC, просто защото са най-добри за професионален грим. Ето тези сенки например са със супер покривен ефект и след като ги нанесеш отразяват светлината, благодарение на малките частици в тях.

V.S. Коя е тайната за един много секси look?
Слав:
Това е много индивидуално. Всеки харесва различни неща, дали ще са устните, очите. И както всяко хлапе знае, никога не правим двете едновременно освен в Пайнер. Въпреки че девойките от Пайнер започнаха да изглеждат по-поп от нашите поп изпълнители.

V.S. А кое е най-секси за теб?
Слав:
Очите. Погледа е много секси. Като усещане, като излъчване. Една жена може да те съблазни само докато те гледа. Без нищо да ти казва. Те са най-живи. Устните може да ги промениш с колаген, силикон, докато очите не може да ги пипаш. Те показват каква си, умна ли си, тъпа ли си, за какво се бориш, има ли някой в тебе.

V.S. Случва ли се да избираш дали ще правиш очи или устни.
Слав:
Случвало се е ако хората нямат идея, да ме питат „Какво да направим”. Но като цяло не ми се е случвало. Когато погледна конкретното лице се преценява, какво да избереш.

More from View Sofia

More Лица