Следва

Мария Калас - икона на абсолютната женственост

Всички обичат Агнес

Не е пантера като Наоми. Не е богиня като Жизел. Нито е секс-символ като Кейт. И все пак е топ-моделът на момента...

Лица преди 15 години

Не е пантера като Наоми. Не е богиня като Жизел. Нито е секс-символ като Кейт. И все пак е топ моделът на момента. Хамелеонското й излъчване, с една момчешка нотка в повече от приетото, в този момент се приема за абсолютен hot-look. Тя е на най-важните дефилета, на най-яките партита, в архива на най-големите фотографи. И пример за подражание на половин Лондон и поне 1/4 от Европа. Защо?





Защото от момента, в който си "си представял живота как пържиш картофи...", по думите на самата Агнес, до момента, в който си достигнал топ-подиума на световната мода, са минали едва няколко кратки години. Доста добро развитие на нещата, нали?





Да си най-горещия топ модел в света, да снимаш рекламните кампании на най-големите в бранша, да се усмихваш от кориците на модните библии и да си толкова масово имитиран си е направо Еверест за девойчето от Манчестър, което само до преди 5 години беше "едно подрастващо същество с обръсната глава, което продаваше хамбургери и чипс в едно заведение за бързо хранене."





Днес Агнес е типичната модна икона, с категорично марково доказателство - Mulberry произведоха чанта с нейното име - Agyness bag. Пътува непрекъснато между Лондон и Ню Йорк, където живее годеникът й - Албърт Хамънд, китарист на Strokes, и самата тя мечтае за бъдеще на ... рок-звезда.





В съвсем скорошно интервю, журналистката Миа Томпкинс, й задава няколко въпроса за това какви са тайните на един модел с такава слава, какво мисли за пластичните операции и още доста интересни неща, които предлагаме да прочетеш и ти.

Всички те обичат, всички те канят, как си обяснаваш това?
А.Д.
Светът на модата е устроен така, винаги се търсят характерни лица или хора, които са подходящи за експерименти, за представяне на някакви моментни тенденции. Моята работа е такава - аз съм едно момиче с особена подстрижка, която обаче пасва на характера ми и ме прави като хамелеон, което пък улеснява превръщането ми в хиляди различни образи.

Да ,но не само заради прическата всички те спрягат за наследничката на Кейт Мос.
А.Д.
Медиите обичат да слагат етикети на всички. Но аз не съм новата Кейт, аз съм Агнес, точка. Кейт е икона за всички модели, и не смятам, че има нужда от някоя друга като нея, тя не може да бъде имитирана.





Красотата е твоят занаят. Има ли нещо в тялото ти, което не ти харесва?
А.Д.
Искате да се издам. Добре, ще ви кажа - смятам, че краката ми са наистина грозни.

Какво правиш за да си във форма? Не казвай, че не пазиш никакви диети, защото просто не го вярвам?
А.Д.
Да, но е така. Просто се храня здравословно, обичам много плодове, и то пресни. Нито едно ястие не си забранявам, но гледам да ям с мисъл, с внимание. И това гарантира формата ми.

Спорт?
А.Д.
Е, правя по някое физическо упражнение. Но доста рядко съм във фитнеса. Предпочитам да съм навън, да се разхождам. Но най-много обичам да правя йога, защото ми действа прекрасно и успокоително.

Какво мислиш за пластичната хирургия?
А.Д.
Не е за мен. Няколко мои приятелки корегираха бюстовете си, не съм против, но не бих го направила никога. Изпитвам ужас.

Как премина детството ти?
А.Д.
Спокойно и щастливо. Израснах в традиционно семейство и съм много близка с брат си и сестра си. Ходех в едно католическо училище и бях доста добра ученичка, особено по музика. На 11 започнах да тренирам карате, и по горе-долу същото време си намерих работа на половин ден. Сервирах пържени картофи в едно типично "fish&chips" заведение. Трябваха ми парички. После, на 18, ме представиха в агенция Models в Лондон и така започна кариерата ми.

Значи ли това, че всичко дотук си постигнала сама?
А.Д.
Бих казала, да. В началото, когато започваме, всички модели сме на едно ниво. Трябва време за да се усвои и този занаят. В началото си обсебен от дефектите си, но с течение на времето разчиташ все повече на индивидуалността си, а това пък става благодарение на опита и особено на големите имена във фотографията. Работиш с тях и се учиш на толкова неща, съветват те, дават ти криле.

Не си ли доволна от професията, че преди няколко месеца записа и диск?
А.Д.
Не, всичко стана случайно. Познавам много добре групата Five O'Clock Heroes. Те написаха това парче - Who - и имаха нужда от женски вокал. Помолиха ме да го направя и аз го направих. Стана хубаво.

Какви са негативите на славата?
А.Д.
Главно това, че никога не си си в къщи. От ангажименти не ми остава време да се видя с семейството си, дори и с приятелите си. Всъщност се чувствам леко сама.

Харесва ли ти да живееш в Ню Йорк?
А.Д.
Много. Обичам Англия, но Ню Йорк е фантасичен град. Когато мога винаги съм навън с колелото и пазарувам, обожавам винтидж магазините и откритите пазари. За мен, която обожавам пица, Ню Йорк е града-мечта. Има стотици пицерии, все едно, че си в Италия. Но най-голямото предимство е, че там никой не ме познава. Ходя си свободно и правя каквото си искам.

Какво очакваш от 2009?
А.Д.
Не си правя никакви планове за бъдещето. В този момент мисля само за работа, и за нищо друго.

Трите прилагателни, които определят Агнес Дейн най-добре.
А.Д.
Забавна, изобретателна, точна.

More from View Sofia

More Лица