Следва

Деби Хари - Музата на 80-те

Защо 14-ти Февруари

Дали ти се иска или не, Свети Валентин направо чука на вратата. Казват, че това е празник за всички, които обичат и които ...

Лица преди 15 години

Дали ти се иска или не, Свети Валентин направо чука на вратата. Казват, че това е празник за всички, които обичат и които са влюбени. Също така казват, че това е най-голямата досада за невлюбените, прясно разведените, скоро изоставените и трайно необвързаните.

Всъщност, в цялата каша е важно да си намериш начин да се позабавляваш, да се влюбиш още по-дълбоко, да си подариш нещо за празника, ако няма на кого и евентуално да научиш нещо от цялата суматоха. Че виждаш какво става с индийското момче в филма на Дани Бойл. Животът го е научил и го е направил „Беднякът-милионер”.

Ето нещо от познанието - Валентин бил млад, добър и отзивчив християнски свещеник в древен Рим. По това време управлявал Клавдий, който водел активни завоевателни действия. Императорът издал указ, забраняващ на младите юноши да се женят, защото му била нужна активна и дееспособна армия.

Но, съвсем естествено, любовта не може да се забрани! Валентин венчал тайно отишлите при него за помощ влюбени, в резултат на което именно на 14 февруари 270-та година го екзекутирали. Легендата гласи, че докато седял в затвора, Валентин се влюбил в незрящата дъщеря на тъмничаря и я излекувал. Такава била силата на неговата любов! В навечерието на екзекуцията той написал нежно прощално писмо, в което разкрил чувствата си и го подписал с ”твой Валентин”.

През 496 г. църквата канонизирала смелия свещеник и римския папа Геласиус обявил 14 февруари за Ден на Свети Валентин.

More from View Sofia

More Лица