Следва

Петъчна доза секс: Калвин Харис

Ваня Щерева: Надежда винаги има!

Всички познаваме Ваня Щерева – писател, текстописец, музикант, актриса, сценарист, певица...

Други преди 8 години

Всички познаваме Ваня Щерева – писател, текстописец, музикант, актриса, сценарист, певица. Сега обаче можем да я видим в друго амплоа – тя режисира новия видеоклип към песента „Happiness”, посветена от рок легендата Джон Лоутън на всички българи, болни от хепатит С. Малко повече за идеята на видеото и самата кауза може да прочетете в специалното интервю, което Ваня даде за ViewSofia.

Ако пък искате да покажете своята съпричастност към страдащите от коварната болест, елате на концерта по повод Световния ден за борба с хепатита на 28 юли от 19.30 ч. на Голямата поляна в Южен парк. Там ще чуете песента „Happiness“ на живо и ще може да се срещнете с любимците на българската публика – Прея, Поли Генова, DJ Мартен и група Торнадо.

V.S. Режисирахте нов клип към песента „Happiness“ на Intelligent Music Project. Kаква е идеята на този клип?
В: Идеята е не да плашим хората, а да им покажем, че надежда винаги има, че е добре да се изследваш, защото болестта няма симптоми и е възможно да я носиш в себе си дълги години, какъвто е случаят с нашия герой. Че хепатит С се предава само по кръвен път. Да се оборят закостенелите представи, че само хора от рискови групи могат да се разболеят. Във видеоклипа представяме един нормален човек, с нормална работа, с добър социален статус и щастлива любов. Чието щастие рязко се помрачава от един позитивен резултат за хепатит С. Този резултат при него е последица от младостта му, а той до този момент не е знаел.

V.S. Кои са актьорите, които участват в клипа? Трудно ли беше да се играе болен от хепатит С човек?
В: Калин Яворов и Яна Кузова. За трудността да се изиграе такъв човек, трябва да каже Калин. На мен като зрител и двамата ми се струват изключително верни в изпълнението на задачата. Но това е само нашата представа за проблема.

V.S. Разкажете ни малко повече за снимачния процес. Имаше ли някаква интересна, забавна, необичайна случка, която можете да ни споделите?

В: По време на снимките много се забавлявахме. Като че ли напук на проблема. Но пък с моя екип винаги работим така. С оператора Александър Крумов сме астрални близнаци – и се разбираме, без да си говорим. Това създава едно спокойствие на терен. Това пък носи лекотата да се държиш така, все едно не вършиш отговорна работа, и свободата да се шегуваш. Когато си тръгвахме от болницата, момичето, което ни помагаше там, сякаш не искаше да свършват снимките, нищо, че беше дошла на работа в извънработно време. Много приятен е фактът, че медицинската сестра изигра моя съученичка от НАТФИЗ, от моя клас – Наталия, която от завършването си досега не беше играла. И странно, не беше загубила форма толкова години, справи се чудесно. А момичетата в ролята на докторите не са актриси. Едната – Славяна – е студент по фармация, а другата – Мария – художник-приложник. Обичам да работя с неактьори, даже ми е по-лесно, отколкото с актьорите. За необичайна случка – когато снимахме в гората с трите момчета, които играят героите като млади, първо беше малко страшно, нощ, ние навътре в гората… и когато си тръгнахме и се качихме по колите, човек от екипа откри, че му го няма телефона. Връщане, търсене с фенери… намери се. Тъкмо да тръгнем, едното от момчетата си бръкна в джоба и разбра, че му е изпаднал пликът с хонорара, който по-рано му бях дала. Айде обратно с фенерите. И пликът се намери в някакви храсти. Помислих си, че щом всичко завърши добре, значи нещата ще станат.

V.S. Какво послание отправяте към хората с този клип?
В: За мен превенцията е най-важното. В нашия клип героят се изследва по случайност.
В реалността има много болни хора, които не знаят, че са болни. Според мен задачата на клипа е да се обърне внимание на всеки, че трябва да провери здравето си. И ако има лошия късмет да е носител на вируса, да знае, че има лечение.

V.S. Преди да започнете клипа, знаехте ли що за заболяване е хепатит С? Добре информирани ли са българите за това заболяване?
В: Не, абсолютно нищо не знаех. Държах се като човек, на когото са чужди тези проблеми. Когато се появи задачата за този клип, четох много. Запознах се с историите на засегнати от вируса. Трогнаха ме. И ме замислиха. Наричат хепатит С „тихия убиец“. Защото няма симптоми. А се предава по кръвен път – това може да се случи чрез недобросъвестна хигиена при татуировки, зъболекар, маникюр, така че проблемът е сериозен и засяга всички.

More Други