Следва

Along The Amazon или обиколка из дивото с Филип

Ревю

null

преди 8 години

Студентите от бакалавърска програма „Мода“ на Нов български университет ще представят най-доброто от работата си в дипломно модно ревю на 21 ноември 2015 г. (събота) от 18:00 часа в Камерна зала „България“. Дипломната колекция е обединена под обща за всички 16 студенти тема „Wormhole Fashion Show NBU 2015“. Моделите на младите творци ще бъдат представени под звуците на известни рок и филмови парчета в аранжимент на популярното дуо челисти 2cellos, изпълнени от прекрасните музиканти на Софийска филхармония.
Дипломантите от департамент „Дизайн“ ще покажат своите колекции пред преподаватели и гости във вечер, посветена на модата, музиката, красотата и феерията на материите. Бъдещите дизайнери ще демонстрират какво са научили през годините и как изглежда модерното в техните очи. Колекциите, които ще бъдат представени, са изцяло вдъхновени от музиката като носител на концепцията за свързаност на времето.

Вдъхновението за колекциите идва и от концепцията за безкрайност, свързана от бърза кратка връзка, описана в науката като мост на Айнщайн-Розен, „бяла дупка“ или „дупки в пространството“ и „пътуване във времето“. Това е посланието на самите студенти:

Wormhole
Somewhere, something incredible is waiting to be known.
Carl Sagan, American astronomer


Концепция, побираща в себе си необятното - тунел, свързващ различни точки от време-пространството - безкрайно далечни разстояния, на билиони светлинни години една от друга или разстояния на няколко крачки. Възможно е да са в различни вселени, а на теория и в различно време. Един пряк път, сливащ измеренията, миналото, настоящето и бъдещето. Проход, обединяващ вдъхновението от музиката и колекциите.

На гостите ще бъдат представени първите цялостно завършени колекции на творците. Всеки от студентите ще представи между 6 и 8 модела.
Входът за модната вечер е свободен и всички желаещи могат да се присъединят към преживяването, наречено мода!

Представяме Ви осем от общо 16-те млади дизайнери:

Деница Минчева
Колекция
“SINGULARITY”

Завършва бакалавърска програма „Мода“. Изучавала е „Моден дизайн“ в средното си образование. В момента следва магистърска програма „Мода и бизнес стратегии“ в Нов български университет.

След 1960 г. Вселената доби нов, съвършено нов облик. Тя стана по-вълнуваща, по-тайнствена, по-коварна и по-необикновена заедно с нашето знание за нея, което изведнъж се разшири. А най-вълнуващото, най-тайнственото, най-коварното и най-необикновеното от всички явления има най-простото, най-ясното и най-нежното име – не какво да е, а „черна дупка”.
&
Да си представим една космическа империя, кръстосана от цяла мрежа тунели — червееви дупки, с центрове на цивилизации, разположени пред входовете и изходите.

Колекцията е базирана върху процесите и явленията, свързани с черните и червеевите дупки. Тя внушава точна определеност, но в същото време и нейното разрушаване. Създава усещане за дълбочина и пространство, за видимо и невидимо, за метафизично присъствие.

Важните ключови думи са защита, удобство и външен вид, който може да се адаптира към различни обстоятелства. Основни за темата са лекотата и спокойствието, тежестта и напрежението, отпуснатостта и строгостта, уютът, които се противопоставят едни на други.

Не става дума за минималистичната естетика, където кредото е намаляване, а по-скоро за сложен и естествен вид, небрежен, но винаги удобен и съвременен. Етажността и наслагването са ключови.

Виктория Хитова
Колекция
"Black shadow"


Колекцията "Black shadow" е вдъхновена от белезите върху кожата на така наречените татуировки на племето мурси, населяващо югозападната част на Етиопия. Те правят трайни белези в различни форми върху кожата си. С тях те показват житейския си опит и начина си на живот. Това тяхно ритуално белязване ме вдъхнови и е главният елемент в колекцията ми. Експериментирах с кожени материали до постигане на моя интерпретация на ефект, наподобяващ релефа на белязаната кожа на племето. Колекцията ми се състои от връхни облекла, които са изработени от кожен материал със съчетание на гумиран материал. Ефектът върху кожата е изключителен и неповторим, така както са се татуирали мурсите.

Мария Кузманова
Колекция
„LOUD VOLUME“


Колекцията „Loud Volume” е еклектична смесица между гръндж, пънк и рок звучене, представена през погледа на съвременната мода. Тя се отличава с обемни силуети, съчетание на деликатни материи и бунтарски дух.

 

Миглена Петкова
Колекция
„Плен в бяло“


Влюбена в модата от малка „има нещо омагьосващо в нея, което ми въздейства“. Поради тази причина избира това да бъде образованието й. Завършва бакалавърска степен „Мода“ в Нов български университет, а в момента е студент в магистърска програма „Стайлинг“. „За мен е важно да следвам желанията на сърцето си, а мечтите ми нарочно са в по-голям размер, за да мога да порасна в тях“. Амбициозна и лъчезарна, мечтае да стане дизайнер на собствен бранд. „Модата е моята страст, моят живот“.

Колекцията „Плен в бяло“ е вдъхновена от песента на 2cellos – „mombasa“, която придава едновременно студенина и нежност в едно. Една мелодия, изпълнена с чувственост и изтънченост, вледеняваща и смразяваща сетивата. Създателката е била истински завладяна, вдъхновена и омагьосана от руската зима. Колекцията има haute couture нотка, обсипана с над 1000 перли, ръчно пришити. Те са поднесени с много изтънченост за една нестандартна визия. Съчетани нежни и ефирни платове с плетива, придаващи загадъчност и непреднамереността в женския темперамент. Всеки един тоалет разкрива плът, показва и подчертава различна част от женското тяло, по един красив, изтънчен и зашеметяващ начин.
„Моята цел е всяка дама, която носи мой тоалет, да облече не просто дреха, а усмивка, стил и елегантност. За мен модата е външен израз и въплъщение на идеала за красота, за това вложих много любов и старание при изработката на колекцията“.

Силвия Папазова
Колекция
Vestige of lace

Силвия Папазова завършва бакалавърска степен „Мода“ в Нов български университет. Завършила е средното си образование в град Горна Оряховица със специалност „Моделиер технолог на облеклото“.

„Vestige of lace“ е колекция, вдъхновена от совалковата дантела (bobbin lace), пресъздадена по нов съвременен начин. Дълги години дантелата е смятана за символ на аристократичност и власт, това се запазва в роклите, които са дълги и елегантни, изработени от ефирни платове. Колекцията е създадена за жени с романтично-артистична натура – уникални, интригуващи, винаги различни. В цветовата гама преобладават тъмните цветове, които подчертават елегантността и романтиката, a кожените акценти дават необходимото на колекцията усещане за съвременност.

Теодора Митова
Колекция
„Resurgam”
Колекцията „Resurgam“ е вдъхновена от българските военни противогази. Общата тема „Digital Fairytale“ представлява съвкупност от противоположности: магичното и научното, рационалното и необяснимото, реалното и нереалното. Предметът, който покрива и двете крайности, за мен е маската. От една страна тя е обект на магически ритуали, театрални постановки, погребални и карнавални събития - тя е това нещо, което човек слага пред лицето си, за да заблуди вселената, че не е той. От друга страна - като технологично изобретение с цел недопускане на отровни вещества (газове) до човешкия организъм. Но и в двата случая тя има предпазна функция. За това и облеклата от колекцията са обгръщащи цялото тяло - с цел защита и предпазване.
Идеята на моята колекция беше да създам една колекция, в която да представя едно бъдещо състояние на военно време, в което дрехите имат предпазно-функционален характер. Времена, в които половете не са от значение и облеклата имат една единствена оснавна цел - запазване и съхранение на цялостта на човешкия организъм. Затова колекцията е със спортно-военен характер, представена по андрогенен начин. Облеклата са с есенно-зимен характер - хибридни, унисекс и овърсайз. Функционалността на връхните дрехи е представена чрез тяхната хибридност – вградени раници и трансформацията на качулки в яки. Газовите маски са с чисто анатомични форми. Затова и панталоните са с срязвания по формата на човешката мускулатурата на краката във вградени отделения за съхраняване и пренасяне на неща - джобове.

Христина Якимова
Това е първата ми колекция. Продължавам професионалното си развитие в магистърска програма „Мода“ на НБУ. Искам да създавам облекла със собствен стил, които да са успешно реализиран бранд в страната и навън.
Колекция
Thunderstruck
Идеите в колекцията ми са провокирани от кавъра на 2 Cellos – Thunderstruck на AC/DC. Заложих на интуиция, вдъхновена от музиката, да ги развие.


Камелия Христова
Тя е упорита. Каквото е поискала, го е постигнала с труд. Мечтае да се реализира в света на модата.
Колекция
BACK IN BLACK
Колекцията е създадена за по-смелите дами. Има за цел да покаже връзката между нежното и силното, традиционното и новото, стандартното и нестандартното, класическото и авангардното.

Кожата и шифонът изразяват дързостта и нежността. Колекцията е дръзка и завладяваща (кожата), а на моменти нежна и успокояваща (шифонът).
Черният цвят изразява изисканост и стил, високо качество и класа, власт, престиж, елегантност, надеждност, простота и изтънченост. Той се смята от много хора за чувствен и сексуален. Нещата, които показва колекцията. Хората, които го предпочитат, се съпротивляват на външните влияния и не признават чуждия авторитет, те обичат да спорят и се отличават с краен субективизъм.

More from View Sofia

More