Следва

Ухажването - солта на връзката

Бракът по сметка - изход от кризата

Според публикация в DW бракът по сметка е един от най-добрите начини да спасиш себе си и семейството си от...

Лица преди 15 години

Според публикация в DW бракът по сметка е един от най-добрите начини да се спасиш от кризата, която предизвиква страх само при произнасянето й.

Разумният ход има своята обществено-полезна обосновка. Ако едно средностатистическо момиче или момче си намери богат съпруг или съпруга, възможностите за увеличаване на материалния статут ще се появят при повече хора, а социалният кръг и при двете страни ще се разшири доста.

И тъй като при мъжете приказката за Пепеляшка не е често срещано явление, много от тях дори и не мечтаят това да им се случи. Така че основното оръжие остава у жените. Затова няколко отправни точки за подобна ситуация ще помогнат, ако у теб се появят противоречиви чувства.

Ако трябва да избираш чувства или разум

С любимия е рай и в палатка! Ако твоя избраник не ти е чак толкова любим, но живее в голяма къща, кара разкошна кола – заслужава си да се замислиш. Нали любов с пари не можеш да купиш, но от друга страна едно е да се разхождате в нощта и да си правите серенади един на друг, а съвсем друго – да градите заедно бъдеще. В съвременното общество брак по сметка се смята за напълно разумен вариант за създаване на семейство. Децата ти ще бъдат обезпечени с нормално бъдеще, а добрият анализ на потенциалния мъж ще помогне да се избегнат боричкания и скандали.

Погледни в душата си


Както твърдят психолозите, преди всичко е важно твоето отношение към дадения въпрос и към дадения човек. Ако на теб ти е трудно да отидеш на поредната среща – мъжът ти се струва безкрайно безинтересен, а дребните му недостатъци те стресират – по-добре не мисли за брак. Ще превърнеш живота си в постоянна мъка и чувство за неудовлетвореност, ще имаш угризения на съвестта без никакви перспективи.

Този вариант не е много добър за всеки, който на върха на пирамидата от жизнени ценности поставя именно любовта (не семейството). Дори неуспелият брак по любов в дадения случай е по-добър, отколкото пресметливото решение с последващо разкаяние и чувство за вина. Ако си представяш живота като поредица от постижими цели, една от които е успешното омъжване, то бракът по сметка е подходящ за теб.

За хора, които във всичко се ръководят изключително от разсъдъка си, разумният брак е само поредна крачка по пътя към успеха в живота. Такива хора изграждат и отношенията с ума си, избягвайки острите ръбове и прекалените страсти, така че животът заедно с избрания човек да се окаже стабилен и напълно щастлив.

Любов след години

Огромна роля играе и физическото приемане – хармонията в сексуалната сфера. Колкото и да преценяваш, не забравяй секса – той е важна част от семейния живот. Постоянната неудовлетвореност с несъвместимия кандидат може да неутрализира всички усилия за хармонизиране на отношенията. Важно е също взаимното уважение и психологическата готовност да споделиш живота си с друг човек.

Ако си анализирала всички аспекти преди да кажеш своето решително да, не си заслужава да преживяваш факта, че си се обрекла на живот без любов. В края на краищата любовта има много лица и разновидности. Дори първоначалните бурни страсти в семейния живот често се превръщат в почти приятелско, но много нежно усещане за спокойствие. А в много случаи такова усещане настъпва и при тези, които са сключили трезвен и разумен съюз. В края на краищата съвместния живот, общите деца и проблеми са способни да ви направят роднини.
Бракът по любов – това е нещо прекрасно!

Но защо непременно трябва да се обричаш на бедност или унизителна ежедневна икономия, свързвайки съдбата си с човек, който не е в състояние да заработва достатъчно или не може отговорно да се отнася с припечеленото.

От друга страна и бракът по сметка също не е синоним на нирвана. Безспорно парите могат да направят живота по-лек и приятен – много по-забавно е благоверният съпруг да те заведе за три дни в Париж, отколкото от три месеца да спориш с него за това какво жилище можете да си позволите. Освен това никой не казва, че човекът, който може да те заведе в Париж, не може да ти е и приятен. Но когато единият партньор донася в брака много повече пари, отколкото другия, не си струва да мислиш, че другият получава автоматически разрешение да пътува където си поиска.

Парите решават много проблеми, но и самите те създават много други. Затова всеки път когато мечтаеш за богат съпруг, помисли за трудностите, които можеш да срещнеш. Взимането на решение в семейството винаги е конфликт на интереси, но ако партньорът ти е по-богат от теб 100 пъти, то и неговият глас ще има 100 пъти по-голяма тежест при решаване на въпроси свързани с използването на парите. Парите не растат по дърветата – понякога са придобити и по криминални пътища.

Състоянието на партньора – заработено или унаследено може да стане източник на конфликти, когато разбереш как са направени тези пари, тъй като методите от твоята гледна точка може да са недопустими. Или, ако те устройва начина на изкарване на пари, може да не приемеш перманентното отсъствие на съпруга от дома – въодушевени от своите финансови перспективи и съпътстващия ги престиж някои работохолици започват буквално да живеят в работата си.

Ако партньорът ти е получил състоянието си в наследство, възможно е неговото семейство да поиска да контролира живота ви и децата в близките 20 години и начинът на живот на семейството на твоя съпруг ще започне да доминира в твоя ежедневен живот, въпреки волята ти. А това може да доведе до загуба на собствената ти индивидуалност. Един от начините да не загубиш себе си в неравен брак е да продължиш да следваш своята кариера. Обаче състоятелният съпруг може да ти предложи не просто да разделиш с него богатството му, но и да играеш активна роля в управлението му. Такова предложение може да те лиши от възможността да се занимаваш с работата, която обичаш, а това не винаги е приятна изненада.

Понякога състоятелният съпруг не може да се избави от подозренията, че си свързала живота си с него само заради пари. Това недоверие, преследващо го явно от младостта, може да се превърне за теб в допълнителен морален товар. Необходимостта да убеждаваш партньора в любовта си уморява или дразни, когато чувстваш, че въпреки всичко не ти вярва. Ако това недоверие попадне на почвата на други комплекси, то да премахнеш тези бариери става много сложно.

Лоши новини


Прекрасният принц може да те изостави или да се разори. Всяка от тези ситуации е тежък удар за жена, която се е поставила в пълна зависимост от богат мъж и се е отдала на семейството и дома. Също за работеща жена, която е предоставила управлението на доходите на семейството на по-състоятелния си съпруг. Затова е добре да имаш собствена банкова сметка и да заделяш за бъдещето дори и на пръв поглед да нямаш нужда от това.

Не е лошо да се омъжиш по сметка, но в края на краищата може да разчиташ единствено на себе си.

More from View Sofia

More Лица