Следва

Червената точка

За любовта от пръв поглед

Любовта е усещане (чувство), което изпитва човек (има се предвид отношенията между мъж и жена). Чувството е субстанция, неизмерима с нищо...

преди 8 години

Любовта е усещане (чувство), което изпитва човек (има се предвид отношенията между мъж и жена). Чувството е субстанция, неизмерима с нищо: нито с тегло, нито с обем, нито с някоя друга известна на съвременната наука мярка! Известно е, че в организма на човека, изпитващ любов, настъпват промени в биохимичния състав на хормонално ниво. Някои учени се опитват да измерят биополето на влюбените хората и дори провеждат различни психологически корелации... е, поне е нещо!!!

И, разбира се, всеки има своята истина, тъй като това е неговото чувство! Можем да опитаме да измерим колко дълго трае този пръв поглед! Твърди се, че са достатъчни само 30 секунди. Предполага се, че за този промеждутък от време хората успяват да оценят всички параметри на партньора, както физическите, така и вътрешните му качества! Можем да стигнем по-далеч, твърдейки, че душата веднага разпознава другата душа! Кой знае ... няма да спорим!
И така любов или влюбване?!

Влюбването е положително оцветено чувство (комплекс от чувства), насочено към друг човек. Според психолозите, влюбването е придружено със стесняване на съзнанието, вследствие на което резултатът може да бъде далеч от реалната оценка на избрания обект. Влюбването е неустойчиво състояние на съзнанието, то съществува като фаза, продължаваща по-дълго или по-кратко, но винаги в ограничен период от време. Това състояние може както да затихва, така и да се появява отново. Когато приключи, влюбеността може да премине в друго чувство, например, в любов, а понякога се превръща в омраза, сълзи, сополи и страдание! Но е фактът, че в такова състояние си губиш разсъдъка и то със сигурност!



Ето потвърждение на това от медицинска гледна точка. Влюбеността е придружена от производството на ендорфини в организма - хормони на щастието и ние се потапяме в интензивни приятни усещания. Губим своя сън и апетит, а мечтите за обекта на влюбеността ни изпълват до толкова, че е трудно да мислим за нещо друго!

1. Aдреналин - хормон на стреса, увеличаващ възможностите ни, в случай на необходимост. Така в периода на влюбеност възниква ефекта на очарование, ние сме готови да направим невъзможното! Ускорява се пулса, дишането, подобрява се работата на мускулите.

2. Допамин - този хормон се смята за хормон на удоволствието, има същия ефект както приемането на някои наркотични вещества! По време на влюбването той се увеличава рязко, вследствие на което енергията нараства, намалява потребността от сън и храна!

3. Серотонин - един от най-важните хормони, който разпалва в нас страстта!



За влюбеността
В етапа на влюбеност в нас се активират процеси в мозъка, отговарящи за щастие, радост и емоционално възнаграждение. Учените са потвърдили, че сексуалното желание възниква в главата, а след това в тялото. След чувството на влюбеност идва привързаността. Тя също е призната за фаза на любовта. Учените смятат, че на този етап от развитието на любовта, в организма се изработват два основни хормона - вазопресин и окситоцин, които формират чувството за нежност и привързаност. Те се произвеждат, когато фазата на влюбеност преминава към по-стабилни и уверени отношения. На тази фаза, страстта преминава в нежност.

В християнството и в почти във всички останали религии се поставя специален акцент на разликата между влюбеността и любовта. Според християните, влюбването принадлежи към животинската природа на човека, а самата любов - към духовната!

В социалната психология, влюбването се разглежда като феномен на страстната любов и се изразява в потребност от сближаване с партньора, придружено от физически симптоми.

Трябва да се помни, че концепцията за любовта заема първо и централно място в замисъла Господен. Неговият идеал е да създаде един свят на любов, а не на закони и правилници. Затова любовта е била създадена от Бог като абсолютната сила, превъзхождаща всяка друга сила.

Истинската любов се ражда само при наличието на свобода. Истинската любов е свободна и доброволна по дефиниция. Ние не можем да принудим някой да ни обича!
Дори Господ не е в състояние да наруши този принцип!

More