Следва

Сериозна нотка

Ах, този джаз

Общо десет музиканти изнесоха невероятен концерт за откриването на пролетния сезон на...

Галерии преди 17 години
Общо десет музиканти изнесоха невероятен концерт за откриването на пролетния сезон на Sofia Jazz Peak.

Четиримата основатели на Mezzoforte, заедно с постоянните си музиканти и двама българи в брас секцията, отпразнуваха с концерта си в София 30 години от началото на своята кариера.

Паралелно с това подкрепиха и инициативата за подкрепа на българските медици в Либия "Не сте сами", носейки такива ленти по време на концерта.

Подгряващата група в лицето на "Те - инструментален проект" с добре подбрана и свежа авторска музика успя да влезе в духа на хедлайнерите и да подготви публиката, като музикантите дори представиха някои съвсем нови инструментални композиции.

Mezzoforte зададоха тона на концерта още с първите акорди - убийствен саунд, виртуозни солови изпълнения на всеки член от групата, подбрани мелодии от дългогодишната им кариера.





За световноизвестна формация от ранга Mezzoforte очакванията няма как да не са високи и съответно бяха абсолютно оправдани.

Музикантите се раздадоха максимално, а когато към тях се присъединиха и двамата българи Мишо Йосифов и Вили Стоянов, по покана на самите исландци, публиката получи допълнителна наслада.

Десет мъже на сцената, всеки погълнат в собствения си инструмент, демонстрираха това, на което са способни със завидна лекота и непринуденост.

Българската публика успя да се наслади на Mezzoforte в пълния им състав - беше събитие, че на сцената свири китаристът Фридрик Карлсон - второто му участие с групата от 10 години насам.

В залата звуча не само страхотна музика - ентусиазираната публика беше вдъхновявана от артистичното присъствие на саксофониста Оскар Гудьонсон и атмосферата беше вълшебна - със сигурност кадрите от тези изпълнения ще се впишат добре в предстоящото концертно DVD на групата, което се очаква да излезе тази есен.

Несъмнено концертът на Mezzoforte бе обещаващо начало на феставала, организиран от радио "Джаз ФМ", и постави още по-високи очаквания за предстоящите групи.


More from View Sofia

More Галерии