Следва

Въздишаме по: Секси татенцето Крис

Кой кой е в модата днес – ROKSANDA

Роксанда Илинчич е може би една от най-разпознаваемите модни личности в Лондон...

преди 7 години

Роксанда Илинчич е може би една от най-разпознаваемите модни личности в Лондон, където успя да създаде процъфтяващ бизнес като един от най-луксозните съвременни дизайнери. Прави ни впечатление не само с красотата си и с невероятния си стайлинг.

Славата на многократно награждаваната й дизайнерска къща, ROKSANDA, се простира по цял свят, а роклите й все по-често стават обект на разгорещени дискусии. (Припомняме случая с прословутата жълта рокля на Кейт Мидълтън.)

По рождение от Сърбия, още като малка Роксанда проявява любовта си към модата и облеклата. Въпреки това, избира да започне своя артистичен път с обучение по архитектура и приложни изкуства в университета в Белград. След дипломирането, Роксанда продължава образованието си с магистратура по мода в Колежа по изкуствата Сейнт Мартин в Лондон, под ръководството на покойната Луиз Уилсън.



Откакто през 2005 г. дебютира на Седмицата на модата в Лондон, модната къща ROKSANDA наложи дизайн в женската мода, който трудно можем да сбъркаме. Той е изискан и женствен, но същевременно игрив и непринуден. А пък аксесоарите й са истинска наслада за все по-големия брой фенове по цял свят.


Дамските линии облекла, бижута и чанти, както и детската линия BLOSSOM днес можем да намерим в над 40 страни по целия свят. Роксанда създава дизайните в студиото си в Лондон и работи с най-добрите материали, които се произвеждат специално за марката във Великобритания, Франция и Италия.


Дизайнерката е ангажирана със защитата на работата на жените художници и творци, работещи в други дисциплини. Увлечението й по изкуството довежда до забележителни сътрудничества с организации като Josef and Anni Albers Foundation и Studio Voltaire.


През 2014 г., Роксанда откри първия си магазин на улица Маунт 9 в шикозния, аристократичен Мейфеър. Магазинът е създаден заедно с архитекта Дейвид Аджайе, награден с Ордена на Британската империя, с идеята да бъде вълнуваща търговска дестинация, съчетала любовта на Илинчич към контрастиращите ярки цветове, необичайните платове и луксозни материали.

Роксанда комбинира обемни, котюрни модели и ярки цветове и, въпреки че това може да не звучи като идеалната рецепта за успех, нестандартните модели на 39-годишната дизайнерка се появяват на множество официални събития. Мелания Тръмп например, избра бяла рокля на марката за речта си на конвенцията на Републиканската партия. Мишел Обама също е почитателка на моделите на лондонската дизайнерка. Други известни дами, които обръщат светлината на прожекторите към Roksanda са Кейт Бланшет и Ема Робъртс, и разбира се, херцогинята на Кеймбридж, Кейт Мидълтън (въпреки че принц Уилям заяви, че със жълтата рокля на Roksanda, прилича на банан).


Илинчич смята, че облеклата й привличат този тип жени, тъй като според нея, те са „символ на двойственост“. Карат те да се чувстваш комфортно и същевременно да се открояваш по правилния начин, не твърде крещящо, но все пак правейки силно впечатление. Клиентките на Илинчич споделят, че в дрехите й откриват защитата и увереността, която се изисква за важно събитие. В допълнение, дизайнерката споделя: „Ние комуникираме чрез облеклото, то може да бъде вид емоционална и психологическа броня“. Модният директор на Net-A-Porter, Лиза Айкен добавя: „Колекциите й винаги предлагат нещо неочаквано, нещо повече; независимо дали ще е в цвета или в подгъва. Всичко, до най-малкия детайл е перфектно изпипано.“


Женствената версия на съвременния power dressing е само част от причините, за успеха на бранда. Роксанда ни впечатлява с добър търговски нюх, невероятна амбиция и уравновесеност, която под напрежение се трансформира в грация.

За разлика от много други, нейният лейбъл остава независим. "Никога не съм искала да застраша или подаря това, което съм постигнала." казва Илинчич. През 2015г. дизайнерката ни представи три нови категории: бижута, чанти и слънчеви очила, които са в допълнение към детската линия и обичайните четири колекции годишно. "Ще спя до късно, чак след като се пенсионирам," казва Илинчич относно комбинирането на всичко това с живота у дома със съпруга й и шест-годишната им дъщеря, Ефимия.

 
Малка кожена чанта, £1,050.00 www.selfridges.com

Чантите са голяма част от това разрастване, тъй като от тях зависи голяма част от печалбата на марката. "Дамските чанти са интересен начин за естетическо развитие и достигане на по-широка или различна аудитория. Това едновременно позиционира марката в луксозния сектор и я прави по-достъпна", казва Елинор Робинсън, ръководител на отдел аксесоари в Selfridges.

Илинчич е много горда от тези колекции, въпреки че енаясно, че пазарът е пренаситен. „Исках да направя нещо коренно различно от по-голямата част от марките" Издържани в ярки багри, чантите са пълно отражение на личния стил на Роксанда. Емоционалната й връзка с цветовете е очевидна, а убитото резедаво и бебешкото розово са се превърнали в нейна запазена марка.

Мечтата на дизайнерката е чантите й да се превърнат в „семейна ценност“, която се предава от поколение на поколение. За това черпи вдъхновение от дъщеря си, която макар и на шест, вече проявява собствен стил.
Като за първа, колекцията е доста голяма, но пък Илинчич не подхожда плахо относно бизнеса си. "Планът ни за следващия сезон е дори по-амбициозен. За мен е много важно да си поставям големи цели и да се опитвам да ги покрия максимално, а не да се плаша от амбициите си.“


£1,595.00, www.selfridges.com


 

Кожена кръгла чанта, £295.00 www.selfridges.com

More