•  

Сериозна нотка

Сънуват ли андроидите електрични ритми? Този и редица други подобни въпроси си задава звездата на нощна София този...

Сънуват ли андроидите електрични ритми? Този и редица други подобни въпроси си задава звездата на нощна София този уикенд...

Ако абревиатурата U.N.K.L.E. ви говори нещо, то това се дължи основно на него.

Джеймс Лавел е основната съставна част на еклектичната британска формация U.N.K.L.E., която формира през ' 94-та, заедно с двама свои съмишленици, сред които култовият Ди Джей Шадоу (DJ Shadow).

Следват представителни извадки на смисъл и съдържание, напълно в съответствие със стадия на музикалната еволюция, в която Джеймс Лавел има своите позиции. Вдъхновен от Grandmaster Flash и Africa Bambataa, започнал с трипхоп и брейкбийт, Джеймс твърди, че тази му ориентация избрал по това време, „защото не можех да танцувам брейк, а и графитите не ми се отдаваха”.

Е, ние можем само да се радваме. Благодарение на липсата на тези така важни градски таланти, имаме една стимулираща компилация за Глобал Ъндърграунд и 3 албума, включващи продуктивни колаборации заедно с  Ричард Ашкрофт (The Verve), Том Йорк (Radiohead), Майк Ди (Beastie Boys), както и величия като Брайън Ено.

С други думи, британците винаги са имали този няколко-измерен поглед, с който могат да обобщят и концентрират реалността на едно музикално съвремие.

Комбинацията от електронния звук с всичко останало, случващо се като музикални течения в Лондон, изглежда е специалитета на хора като Джеймс. А опитът показва, че това няма как да не впечатли модерната душа. И кара не само андроидите да мечтаят за електрик ритми... Едноименната компилация “Do androids dream of electic beats” на U.N.K.L.E., достигнала цена от 100 лири стерлинги на ebay, продължава да бъде контрабандно разпространявана и до ден днешен. Тази година се очаква и четвъртият албум на U.N.K.L.E., следователно в главата на Джеймс текат бурни процеси. Какви? Музикалното им изражение на:

James Lavelle (U.N.K.L.E.), Yalta Club (бул. Цар “Освободител” 20), 23:00 часа.

Вход: 20/25 лв.

www.unkle.com/
http://www.myspace.com/djjameslavelle
http://www.yaltaclub.com/

 

Друг представител на еклектиката в съвременния звук ще представи в Петък 20 Април Клуб PR.

Известния като Timewriter, Франк Кошоа е от тенденциозния немски град Франкфурт. От детска възраст се обучава за музикант и познава добре класическите инструменти. Музикалното му израстване е повлияно от смесица на соул и джаз – от една страна емблематичните Мотаун Рекърдс, а от друга корените на електронната музика като Вангелис, Пинк Флойд, Танджерин Дрийм... Което ясно рефлектира и върху стилът му.

Редакторите на музикалните медии наричат сполучливите му експерименти осъвременен соул, а разнообразната му биография включва дори музикално оформление на мултимедийни театрални спектакли. Всичко с висока успеваемост. Продукциите му се радват на определения като „арт-хаус” или „музика на настроението”, а Франк подбира мъдро дори материала си за ремикси сред който и Бой Джордж, открил самия Pr Club преди близо половин година.

Франк ще ни гостува точно преди пускането на новата му продукция през Mай 2007. Плодовитостта и вдъхновението му прясно ще присъстват на:
The Timewriter, Club Pr. (ул. Черковна 87), 23:00 часа. 

Вход: 20 лв.

http://www.thetimewriter.com/
www.myspace.com/thetimewriter
www.prclub-bg.com/pr/index.php
 Отново в Петък 20 Април в Клуб Ескейп ще гостува Ди Джей Мошик, за който Пийт Тонг казва, че е най-хубавото нещо, което Израел е дал на света, след фалафела.

Интересното за израелтянина Мошик Саламат е, че известно време е бил медицински работник. И то в едни местни размирни времена. Това му дало за урок винаги да оползотворява всяка секунда от деня. Музикалните ползи, които той е създал за електронната сцена се изразяват в над 60 сингли, които забелязваме на доста значими компилации.

Както и на някои по странни места, като компютърни игри и дори фешън ТВ издания...

Moshic, Club Escape (ул. “Ангел Кънчев” 1); 23:00 часа. 

Вход: 20 лв.


http://www.moshic.com/
http://www.myspace.com/moshic
http://www.clubescape-bg.com/ Посетители от прекрасна Барселона ще забавляват в Син Сити тази събота – 21.04. Дейвид Амо и Хулио Навас са от силно застъпения трайбъл лейбъл Fresco recordings и издават още за този на един познат любимец Уоли Уопес. Звукът на брега с посока Ибиза, тази събота на:

David Amo & Hulio Navas, Club Sin City (бул. Христо Ботев 61); 23:00 часа 

Вход: 8 лв.

 

www.frescorecords.com/
www.davidamo.com/

www.julionavas.com/
Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.