Следва

Истории от живота: Ивана Тръмп

ВАКАНЦИЯ! УРА!

Без малко уважаемите депутати да бъдат „прецакани” от скъпите ни деца! Ама нейсе! Този път резултатът е почти равен...

преди 7 години

Без малко уважаемите депутати да бъдат „прецакани” от скъпите ни деца! Ама нейсе! Този път резултатът е почти равен и всички ще се върнат по местата си в понеделник, 9-и януари. Е, поне за едните е сигурно! Само дето другите сами си го избраха, а на вторите им бе наложено, и то не от хубаво.

Днес преди обед, в сайта си МОН обяви 5-и и 6-и януари за неучебни дни, заради грипния вирус, лошите метеорологични условия и минусови температури в страната.
Ето и вариантите за реакции, според нас:

„Ваканция! Ураааа!”, със сигурност възкликват децата. И си представят как не тръгват от къщата на милите си баба и дядо, или продължават да се спускат с шейни с другите деца зад блока, или отиват поне още веднъж на замръзналото Панчарево да покарат кънки…

Родителите им най-вероятно вече се ядосват за това как е възможно да не са били толкова далновидни лани, та да не предугадят постновогодишния вирус и да не си пуснат отпуск до края на седмицата, защото сега ще се чудят какво да (ги) правят и как в последния момент да преформироват всичко и всички.

Но пък на народните представители без съмнение това никак няма да повлияе, защото те съвсем самички и почти единодушно - със 108 гласа "За", 24 „Въздържали се” и едва 7 "Против", си я гласуваха тази ваканцийка и я приеха без угризения, смеем да кажем. Дори от 23-и декември, петък. Да, де, ама това не е разпети петък. А къде ли на 14-и декември, когато това предложение за така жадуваната почивка се прие в наполовина празната пленарна зала, са били останалите 101 далматинци, пардон, депутати, никой не може, или по-скоро не би искал да каже.

Е, да, и те душа носят и деца хранят, не сме забравили. Обаче с мъъъничката разлика, изразяваща се само и единствено в „падналата на едва” 2571 лв., с цели 186 по-малко от преди няколко месеца, тяхна заплата.

Според Националния Статистически Институт на Република България, за третото тримесечие средната работна заплата в страната варира между 600 и 1000 лв., в зависимост от сектора. Като по-голяма сума от посочената горна граница взимат хората, работещи в сферата на тежката промишленост, далекосъобщенията, финансисти и застрахователи, научни изследователи, не на последно място, разбира се, и тези от държавното управление, разбирайте – чиновници и всички, седящи на бюро пред компютър и занимаващи се с бумащина, също така и създаващите и разпространяващи информация и творчески продукти, с месечно възнаграждение малко над 2000 лв. Което също никак не стига до финикийски скопеното трудово възнаграждение на уж избраните с чиста съвест от нас народни представители.

Чудим се вече – ние ли си ги слагаме в гащите тези таралежи – собственоръчно и съзнателно, или са държавна поръчка, натресена ни някак като шепа миналогодишни крутони между капки гъбена отвара отново. Както допреди 28, вече, лета назад.

Нищо, де, нали на всички ни стана ясно, че от тази година (естествено до „второ нареждане”) вече няма да сливаме празнични с работни дни, пък ако ще да се получава така, че само един да е денят от седмицата, в който шефовете ни да трябва да видят очите ни в офиса. А те са неповторими, незабравими, почти незаменими и красиви. Очите ни, разбира се. И явно като за последно черно-белите (Извинете! За депутатите и клетите им, отрудени от кучешки неволи души иде реч. Обаче сега някак Круела истински и много ни липсва – кожичките им да съдере на тези…) решиха да се възползват с всички сили и без свян от това си решение и надупиха „волумето на мах” с почивните дни. Дори с ден повече от децата в училище. От собствените си деца… Срам, уважаеми дами и господа парламентаристи!

Важното е ваканция да има. Ура!

И тук веднага и без да се замисляме, ще цитираме част от текста на любимите ни „Ъпсурт”, написан преди поне 12 години за песента „Колега” от албума им “Quattro”, взривил общността тогава, адски актуален и сега:

''...Аз съм кандидат-премиер.
Другия път ше ме изберат
и милиони микроби ше умрат.
А до тогава как да си гледам кефа, бе?
И ти и аз знаеме кои са шефове.
Некои клюки са от рошави п**ки.
Некои куки май са много лоши мутри.
Марихуаната ли ти е крастата,
дай ми некой лев за бензин на Астрата.
В момента и ти си като всички – бит пес.
В Парламента да лапаш п**ки е бизнес.
Нали ги видех – общественици,
некои к**ви направиха много пари…”

More from View Sofia

More