Следва

Защо обичаме тези, които не ни обичат?

Face to Face - Троян Пламенов (II част)

След като ни разказа как се правят обувки в първата част, младият дизайнер Троян Пламенов направи екперимент с обличането на някои БГ личности...

Лица преди 14 години

След като ни разказа как се правят обувки в първата част, младият дизайнер Троян Пламенов направи екперимент с обличането на някои БГ личности:

VS: Дай да се престорим на стилисти и да облечем различно някои известни мъже, например Бойко…
Т.П.
Бойко може да бъде много стилен мъж, защото, макар че дрехата не прави човека, все пак е важно какъв е потенциалът на дадената личност. Но има неща, които могат да променят визията – махаме фланелките, блузките, пуловерчетата. Това е всъщност българският Бил Клинтън, колкото и да е парадоксално. Той иска да е френдли, позитивен, близък до народа човек, който разбира проблемите и е съпричастен. Не е различен от останалите, но който му прави стайлинга има накъде да се постарае.



Махаме и шапката тип качулка. Въпреки че това може да се определи и като стратегия. В тази страна има необходимост от такъв типаж. Слагаме му една риза, с ръкав, той е добре сложен, трениран мъж, което е много хубаво. Той трябва да е без вратовръзка, защото тя го прави да изглежда гротескно, с едно хубаво сако, лятото – по-светло, и с едни семпли мокасини, и този образ ще е запазен, но леко обран. Може да му сложим един хубав деним, аз дори го виждам с Банана рипаблик, да ви кажа честно… На Бойко мога да му изпратя едни обувки, например.

На Сергей – народният Харли Дейвидсън, му е отреден един по-събирателен образ. Аз мисля, че на фона на останалите си колеги той се справя. Тук говорим кой е по-малко зле, а не кой е наистина добре. Мисля, че се справя. Това са публични личности, които имат доза протоколност. Част от тях бягат от нея, благодарение на своите ПР-и, други я спазват, трети просто са чували, че така трябва.

VS: А кой е най-елегантния българин? Преди време ние направихме такава класация, ти съгласен ли си?
Т.П.
За Веско Йорданов – да. Сакскобурготски просто няма как да не е елегантен, просто не може да е нищо друго освен топ-елегантен. Той не може да бъде с бермуди, няма как. Той е една константа. Той, и след това тръгваме надолу по пирамидата.
Дори можем да кажем, че Тони Стораро е елегантен. Знаете ли как се носи той – едни бели панталони, спортен, пичага го раздава.
Елегантни са хората, които са константа – това са те, техният стил е навсякъде, във всяка дейност, те са така елегантни, че не можеш да ги хванеш в нито един момент компромисни.


VS: Кои са най-неадекватните прийоми в опита на хората да са модерни, специално ние българите?
Т.П.
Много неадекватни неща има, това са абсурди, тотално несъчетаеми или непонятни неща. Например, тежък грим в 2 следобед . Дори проститутките по околовръстното изглаждат по-адекватно от някои млади момичета, които си пият следобедното какао. Дори в 90-те години не беше така. Това ми е основно – грим, несъобразен и прекален. Дразни ме хубаво момиче със свлечени панталони - това го няма и в Щатите, откъдето идват всички субкултури, ъндърграунда и т.н. Дори там момичетата са с шортички, с готини секси дрехи и кройки.

Безвкусицата е много страшна - съчетаване на красиви неща с безвкусици. Кичът е в цялото претоварване, помпозност, изригване. Не е нужно да си пипнат, направен като от братя Грим. Човек има нужда да разтовари, да е естествен, не е нужно да е барнат така, че да си казва „аз съм с дрехи за еди колко си, никой не може да ме бутне”. Това е мейнстрийм проблем – да се чака одобрението от групата, в която се движиш. И друго - излиза се извън контрол и като естетична хирургия и моделиране на тялото. Обичам да се грижат, който има нужда. Нуждата се определя от човека – аз ще се чувствам така по-добре. Направи го, но с мярка. Всичко има дозатор – не бива да се прекалява. Модата, естетиката са като солта в едно ястие - ако е много, става прекалено, ако е малко - не стига за добрия ефект.
 

More from View Sofia

More Лица